Sveriges äldsta länsteater har fått en egen scen som vänder sig till unga med experimentlusta. Ung Scen Norrs nya verksamhetsledare Christine Hemdal formar övergången från projekt till teater ”på rikt”. Vi bad Christine om en presentation.
”Fastän Norrbotten är så otroligt stort så kan det ändå känns för trångt och det är då teater kan vara det där extra rummet som man kan vara i och testa på något nytt. Jag vill att alla unga ska få uppleva professionell teater oavsett var i Norrbotten de bor. Teater och scenkonst visar det orimliga, det löjliga, det otänkbara. Det olydiga manifesterat.
Precis som föreställningen Breaking point som jag såg på Scenkonstbiennalen i Norrköping i maj, vill jag med teaterns hjälp visa att den stora upplevelsen ligger i vetskapen om att linan som akrobaten balanserar på kommer gå av. Frågan är bara när.
Alltså. Något kommer brista och väntan på detta något är oändligt mer intressant än själva balansakten som pågår. Att göra imponerande konster enligt tydligt uttalade regler blir snabbt ointressant.
När vår teater möter unga under turné, eller när unga kommer till teatern, vill jag att vi berättar om linan och inte akrobaten. Att vi speglar det andra. Det i fantasin möjliga och om allt det vi vuxna inte kan fixa och laga.
Mitt mål som verksamhetsledare är att Ung Scen Norr, med de unga som partner, ska skapa den här spänningen och via scenen hitta samma överenskommelse med publiken. Linan brister, precis som vi människor också brister, överallt och hela tiden. Kanske är det då man känner igen sig och får en glimt av allt det där man bara går och tänker, önskar och drömmer. Man ser det ske på scenen.
Ung Scen Norr finns i Luleå. Jag sitter utanför Norrbottensteatern med utsikt över Norra hamn och det är tolv mil utmed Bottenviken till finska gränsen. Lule älv letar sig härifrån inåt och uppåt, mot inland och fjälltrakter. Vi bor högt upp men det är fortfarande 40 mil till Treriksröset.
Det här är Norrbotten. Och just därför valde ett världsomfattande företag, sinnebilden av sociala medier, att bygga sina serverhallar här, där de uppdämda älvarna genererar elkraft till dessa hallar och hela landet.
Jag har samma bild av våra unga. Jag tänker på all kraft varje ung människa i Norrbotten genererar. Tänk om vi kan samla den och tillsammans skapa scenkonst. Jag tycker vi har ett ansvar som teater att uppvigla till dröm och handling. Och det måste få ta tid. Teatern är ett rum där verkligheten är gäst. När linan brister kan vi skratta åt det och veta att vi är alla lika.
Efter tre års projekttid blir Ung Scen Norr en efterlängtad fast del av Norrbottensteatern och i höst fyller Norrbottensteatern 50 år. Jag är stolt över att man nu väljer att satsa extra på unga, på Ung Scen Norr och våra metoder, våra laborationer, och inte minst på vår publik.”
Christine Hemdal, verksamhetsledare, Ung Scen Norr
Bilden överst: Från föreställningen/projektet Man vänjer ju sig vid det vackra, foto Samuel Zakrisson
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!