Anna Thelin tillträdde sin nya tjänst som scenkonstchef på Estrad Norr – Region Jämtland Härjedalens scenkonstinstitution i slutet av maj 2024. Hon kommer närmast från Folkteatern Gävleborg där hon bland annat ansvarade för projektet Scen:se. Vi frågade Anna om hon ville skriva en presentation!
”Jag är född och uppvuxen i Göteborg på 60- och -70-talet och min första stora teaterupplevelse var Jösses Flickor som jag såg tillsammans med min mamma när jag var runt 11 år. Det besöket följdes av många fler på Göteborgs Stadsteater, Stora Teatern, Backa Teater och Angeredsteatern.
Efter gymnasiet sögs jag in i det sjudande kulturliv som fanns i Göteborg under 1980-talet. Jag erbjöds en praktikplats hos Atelierteatern/Nationalteatern, det blev ett inspirerande år som resulterade i en fortsatt väg inom scenkonsten.
Jag kommer närmast från en mångårig tjänst som producent på Folkteatern Gävleborg. Där har jag framför allt fokuserat på att skapa förutsättningar för scenkonst för och med barn och unga, utveckla barnperspektivet tillsammans med skolan och alla regionala konst- och kulturaktörer i Gävleborg.
Har även haft ansvar för interkulturella perspektiv och internationella samarbeten där vi i flera projekt och produktioner samverkat med scenkonstnärer med olika bakgrunder som bor och verkar i olika delar av världen.
Under snart åtta år har en kollega och jag utvecklat och drivit projektet Scen:se där högkvalitativa konstupplevelser skapas för och med barn och unga med komplexa funktionsvariationer. Ett arbete som jag är oerhört stolt över och som nu fortsätter med ett samarbete mellan Folkteatern och Estrad Norr de kommande åren.
Vi är fortfarande i stort behov av en större mångfald av olika perspektiv, kompetenser, erfarenheter och referensramar för att scenkonsten ska kunna vara relevant, angelägen, tillgänglig och beröra fler. Det är för mig viktigare än någonsin.
Jag brinner också för att verka i den regionala kontexten, skapa förutsättningar för att tillgängliggöra scenkonst också i de mindre samhällena, i byarna. Det finns inget så magiskt som att följa med på turné i bygdegårdar, Folkets Hus och andra lokaler där föreningar och eldsjälar arbetar för att kultur ska kunna upplevas på deras platser. Det kanske är bland det viktigaste av allt; att oavsett var en bor, vem en är, vilka funktionaliteter och vilken bakgrund en har behöver vi människor få möjlighet att ta del av fullödiga konstupplevelser i vår egen närmiljö.
Jag ser att det finns en stor potential, både konstnärlig och relationellt, för oss regionala institutioner att arbeta mer med platsspecifik scenkonst som utformas i nära dialog och samverkan med vår publik.
Förutom Folkteatern Gävleborg och Estrad Norr har jag bl.a. ett förflutet på Profilteatern, Bohusläns Teater (numera Regionteater Väst), Västanå Teater, Riksteatern, Månteatern, Göteborgs Dans- och Teaterfestival, Världskulturmuseet/Statens Museer för Världskultur, Scenkonstbiennalen, Bibu, Helsingborgs Stadsteater.
Jag har läst Dramatik vid Göteborgs Universitet, har en fil.kand. i Scenkonstproduktion från Dramatiska Institutet (nu SKH) samt en breddad magisterexamen i Mänskliga rättigheter vid Göteborgs Universitets School of Global Studies.
När jag fick tjänsten på Estrad Norr bestämde jag mig direkt för att flytta upp från Gävle till Östersund och skriva mig där. Känns viktigt att ”på riktigt” bo och leva i den region där jag ska verka. Trivs väldigt bra, känner mig mycket välkommen både hos medarbetarna och i de sammanhang jag hittills har blivit en del av. Jämtland Härjedalen är ju så otroligt vackert. Är en riktig ”skogs- och fjäll-mulle” och tillbringar en stor del av min fritid i naturen tillsammans med min hund.
Det som är fantastiskt och unikt med Estrad Norr, men också en stor utmaning för en liten organisation, är att vi har ett uppdrag att skapa verksamhet inom alla scenkonstområden – teater, musik, musikteater och dans.
Nykomponerade musikdramatiska verk för barn och unga beställs och sätts upp årligen. Teater, oftast nyskrivet, produceras varje år i såväl egen regi som i samverkan med andra institutioner, sommarteater, teaterpedagogiskt arbete, gästspel. Dansen har i flera år haft en unik Community-verksamhet, dansfilm skapas, samproduktioner, gästspel, dansresidens, dansutbildningar. Musiken köper såväl in produktioner som turnéläggs som gör egna konsertprogram, körverk, jazzjam, folk-och världsmusikresidens, lunchkonserter ges varje vecka året om. Turnéer och gästspel inom Musik i Norr och NMD genomförs. Teater Barda gör en föreställning per år. Med mera med mera.
Jag är djupt imponerad att en fast kärna om 17 medarbetare mäktar med att genomföra så mycket.
2025 är vi värdinstitution för Scenkonstbiennalen. Varmt välkomna till Östersund 3-8 juni!”
Anna Thelin, scenkonstchef Estrad Norr
Estrad Norr är en regional scenkonstverksamhet med uppdrag att driva den samlade scenkonstverksamheten i Jämtland Härjedalen. Det innefattar fem verksamhetsområden: teater, musikteater, musik, dans samt Teater Barda (en scenkonstgrupp där skådespelarna består av personer med funktionsvariationer).
För ca tre år sedan fick de nya lokaler, Scenkonstverkstan, där en scen, verkstäder, lager och kontor ryms. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på turné – såväl i den egna regionen som i de övriga tre norra regionerna genom samverkan inom Musik i Norr och Norrlands nätverk för Musikteater och Dans (NMD).
Estrad Norr är organiserad som en enhet hos Kultur och Bildning, som i sin tur är en del av Regional Utveckling inom Region Jämtland Härjedalen.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!