5 april 2018
Vi gjorde det!
Som en relativt liten organisation med begränsade personella och ekonomiska resurser lyckades vi tillsammans med våra samarbetspartners Länsmuseernas samarbetsråd och Regional musik i Sverige och många andra genomföra ett allra första Folk och Kultur i februari. Jag ska inte sticka under stol med att det tagit på krafterna och ALLA inblandade har trollat med knäna och gett ALLT.

Särskilt värt att nämna vår projektledare Linde Sjöstedt som höll ihop arbetet och trots många nya utmaningar hela vägen höll ut och höll i.

Många har också bidragit på ett storartat sätt med ekonomiskt stöd, intressanta och viktiga seminarier, härliga och utmanande kulturinslag och framför allt, ett sjutusan så gott humör!

Det har varit en fantastisk, spännande, utmanande och ibland skrämmande resa från idé till verklighet och ingen hade klarat det på egen hand, det var att vi gjorde det tillsammans som gjorde det möjligt. TACK för alla era fantastiska insatser på alla plan, i stor och i smått!

Nu har första året börjat summeras och vi får kämpa vidare för att skapa år två, ingen lättare uppgift, snarare tvärt om. Men det får vi återkomma till.

Vi som har politiska åtaganden går nu in i den tuffa valrörelseperioden. Ja, sanningen att säga har den väl pågått en stund redan. Vid varje valrörelse säger vi politiskt engagerade att ”i år är valet extra viktigt och det är ovanligt mycket som står på spel”, den meningen lär vi höra fler gånger fram till valdagen den 9 september. Just i år är jag benägen att faktiskt hålla med dem som säger så. De demokratiska värden som vi länge burits av i Sverige, där tillit och samförstånd varit ledstjärnan, är hårt ansatta och en oro maler kring de främligsfientliga strömningar som drar fram i världen. Den fria konsten, den fria journalistiken och det fria ordet, var blir de av i en auktoritär världsordning? Kommer våra scenkonstinstitutioner finnas med, vem får vara scenkonstchef och vilka pjäser och vilken musik får spelas? Vem ska avgöra det? Kommer ordet och konsten fortfarande få verka fritt? Det blir en av alla stora frågor att bära med sig i den nu pågående valrörelsen.

Inom Länsteatrarna kommer vi snart att hålla årsmöte – vi ses en dag i Stockholm för att summera 2017 och tänka framåt. Vår organisation har utvecklats enormt, nu behöver vi ta nya kliv för att vara relevanta som organisation även i framtiden. De kliven ska vi ta gemensamt för att det ska finnas kultur i hela landet och för den fria konstens och det fria ordets skull!

Åsa Kratz, ordförande i Länsteatrarna i Sverige

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.