14 juni 2017
”Det grönskar. Det är torrt i skog och mark så de senaste dagarnas regn har varit välkommet, även om åska och spöregn inte var vad många studentfirare runt om i Sverige hade önskade sig. Nu fick dock växtligheten lite ny fart och sommaren är äntligen här.
Med sommaren kommer, förutom mygg och solsveda, många kulturaktiviteter att blomma upp runt om i landet. Konserter och friluftsteater lockar publik till platser som vilat under årets kalla månader och i denna upplaga av vårt nyhetsbrev presenteras några axplock av vad som sker på våra scener runt om i landet. Länsteatrarna bidrar starkt till det fantastiska och varierande utbud som erbjuds från norr till söder under sommarmånaderna.
De politiska samtalen är också intensiva ett tag till. Politikerveckan i Järva pågår, röner stor uppmärksamhet och är inne på sitt andra år som evenemang. Almedalsveckan drar igång första veckan i juli och det är väl först därefter som den politiska ”semesterperioden” inträder, om nu en sådan finns.
Just nu arbetas det intensivt för att arrangera Folk och Kultur i februari 2018, ett stort och inspirerande arbete som kräver mycket av alla inblandade. Vi märker att engagemanget och intresset är stort och vi tror att den politiska samhällsdialogen kommer att intensifieras ytterligare, av flera anledningar.
Politiska strömningar runt om i världen ger oss anledning att samtala om flera samhällsutmaningar. I vårt nordiska grannland Finland, sitter regeringen i krismöte med anledning av att ett av tre regeringspartier, Sannfinländarna, valt en ny och starkt invandrar- och EU-fientlig partiledning. Runt om i Europa och USA växer politikerföraktet och nationalistiska strömmar växer till sig. Dessinformation och hets sprids i rasande fart både globalt och lokalt vilket skapar motsättningar och misstro hos enskilda och grupper. Detta kan bara förändras av möten och samtal mellan människor, samtal på alla nivåer och över alla gränser.
I detta samtal har konsten och kulturen en viktig roll som samtalsmotor. Genom scenkonst kan svåra frågor ställas på sin spets och viktiga samhällsfenomen belysas. Man erbjuder en mötesplats och kan ge så väl nya perspektiv som en stunds avkoppling från nuet. Ett jämlikt och jämställt samhälle behöver ett vitalt kulturliv som inte begränsas till de större städerna och bara vänder sig till ett fåtal.
Jag vet att våra medlemsteatrar gör skillnad, väcker debatt och bidrar till samtal och utveckling. Det gör också medlemmarna hos våra kollegor inom Regional musik Sverige och Länsmuseernas samarbetsråd. Tillsammans bidrar vi till att sprida konst och kultur runt om i hela landet och naturligtvis hoppas vi att vår inbjudan till dialog under Folk och Kultur ska hörsammas när valåret drar igång 2018.
Glöm inte anmäla in din goda samtalsidé och bidra till dialogen genom att medverka på Folk och Kultur! Gå in på hemsidan och hitta din väg in och den information du behöver. Kontakta oss om du vill veta mer!
Nu tillönskar jag er alla en skön sommar och hoppas att ni ska få uppleva många fina stunder och kulturupplevelser under kommande veckor och månader!”
Åsa Kratz, ordförande i Länsteatrarna i Sverige
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!