”Efter en fantastisk sommar närmar sig hösten och spännande föreställningar runt om i landet, men också viktigt arbete för Länsteatrarna som organisation.
En alldeles extra och otrevlig utmaning drabbade våra vänner i Norrköping i och med åskvädret och branden på teatern där – tack och lov verkar det ha gått bättre än vad man fruktat och vi sänder extra kärleksfulla och starka teatertankar till dem i deras arbete.
Under sommaren har många av oss kunnat njuta av eller arbetat med sommarteater – särskilda uppsättningar eller ordinarie föreställningar som också visats under sommaren. Det är något särskilt med just sommarteater, som kanske också lockar en delvis ny publik som vi på olika sätt borde fånga upp under de mer ”vanliga” teatermånaderna…
Utmaningarna för våra institutioner runt om i landet kvarstår i mångt och mycket, men jag har samtidigt en känsla av att intresset för våra olika förutsättningar har ökat, inte minst från politikens sida. Nu är det styrelsens, men även alla medlemmars uppgift, att jobba vidare med detta.
Särskilt viktigt blir det när politiken inte förmår att klara finansieringar fullt ut, utan som argumentationsteknik väljer att ställa kulturen mot det man väljer att kalla välfärdsfrågor – skola, vård och omsorg. När det dyker upp måste vi reagera och just nu riktar jag som ordförande i Länsteatrarna blickarna mot oppositionspolitikerna i Karlshamn, som använder just den tekniken för att slippa stötta dansen på den nya dansscenen Lokstallarna. Politikens uppgift är att skapa utrymme både för den vardagliga välfärden (dit jag vill räkna kulturen…) och kulturella upplevelser som främjar demokrati och hälsa. Forskning inom hälsa och samhällsplanering visar på hur både människors hälsa och en utvecklad demokrati mår bra av kulturella upplevelser eller utövande.
I tider av nationalism och politik som vill hindra eller påverka konstnärers uttryck är lokala och regionala satsningar på t.ex. scenkonst viktigare än någonsin. Kulturen skall inte ställas mot sjukvård och skola – då blir den en ständig förlorare och samhället fattigare och inskränkt! Dessutom går vi miste om lokala och regionala arbetstillfällen inom kultursektorn.
Redan under vårt vårmöte samtalade vi om organisationens framtida uppgifter, vilket gjorde att jag som ordförande kände att den frågan behövde lyftas ordentligt för att Länsteatrarna Sveriges uppgifter, utmaningar och verksamhet skulle kunna förtydligas – och samtidigt också för att följa medlemmarnas önskemål och tankar.
Under de senaste åren har mycket kraft, tid och energi från Länsteatrarnas sida ägnats åt att bygga upp kulturkonventet Folk och Kultur tillsammans med de andra initiativtagarna Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas samarbetsråd, i samarbete med Eskilstuna kommun. Folk och Kultur är nu, till stora delar genom Länsteatrarnas stöd, självgående och vi kan fokusera på våra egna utmaningar och behov. Länsteatrarna som organisation kan nu delta på lika villkor som andra organisationer på Folk och Kultur med visionen att spegla just våra förutsättningar i samhället och inom kulturvärlden.
Vi har genomfört två dialogdagar eller möten, där vi med medlemmar och chefer i organisationen kunnat samtala om framtiden, samarbeten, utmaningar och insatser.
Mycket spännande och mycket bra har kommit fram – nu starta utmaningen för styrelsen att med hjälp av materialet arbeta fram en eventuell ny inriktning, en verksamhetsplan som beskriver vårt uppdrag och arbete på ett tillfredsställande sätt och självklart koppla vår budget till detta arbete.
En presentation av dessa tankar och av verksamhetsplan samt budget görs på det kommande höstmöte på Estrad Norr i Östersund 6-8 november. Jag hoppas att så många som möjligt kan delta för att driva organisationen framåt och ta kloka beslut.
Höstmötet blir för övrigt späckat med intressanta möten, föreläsningar och föreställningar – ur Estrad Norrs perspektiv, en länsteater som oftast turnerar med sina föreställningar långt utanför centralorten Östersund. Avstånden på länets vägar är enorma och föreställningarna äger allt som oftast rum i lokaler som inte anpassats för scenkonst. Ja, så ser det ut på min hemmaplan i Jämtlands län!
Scenkonsten är fantastisk – låt oss tillsammans göra förutsättningarna ännu bättre genom en ännu starkare organisation för Länsteatrarna Sverige! Vi ses i höst!”
Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!