Inom ramen för utvecklingsprojektet Europas ledande berättarteater/ELB samarbetar Västerbottensteatern med andra teatrar, festivaler och enskilda konstnärer i ett europeiskt nätverk för att skapa utbyten och samarbeten kring berättarteatern som konstform.
Västerbottensteatern fortsätter utveckla berättandet som specifikt uttryck för sin konstnärliga profil, och har visionen att bli en av de ledande berättarteatrarna i Europa. Under åren 2012–2014 bedrivs utvecklingsprojektet Europas ledande berättarteater/ELB med stöd av Region Västerbotten, Skellefteå kommun och Statens kulturråd. I korthet går projektet ut på att bygga ett europeiskt nätverk med andra teatrar, festivaler och enskilda konstnärer och att skapa utbyten och samarbeten kring berättarteatern som konstform.
Under hösten 2013 återknyter Västerbottensteatern kontakten med skotska Dog Star Theatre och med Unity Theatre i Liverpool för att skapa samarbete kring den kommande uppsättning Warner Oland – Bjurholmspojken som blev stjärna i Hollywood. Teatern planerar även ett besök på National Theatre i London för att studera hur de genomfört sin satsning på ”det digitala teaterhuset”. Att bli bättre på digital kommunikation ingår som en viktig del i projektet ELB.
Västerbottensteatern arbetar därför med att skapa en ny kommunikationsplattform på både svenska och engelska. En tvåspråkig kommunikation är avgörande för ambitionen att komma ut i världen med vissa av de egna produktionerna. Först på tur är föreställningen Västerbotten – ordsatt, tonsatt och framkallat som nu finns i en engelsk version.
Västerbottensteatern har också ett helt nytt samarbete med Fondazione AIDA i Verona som inleds med att de medverkar med flera av sina föreställningar och även workshops under Berättarfestivalen i Skellefteå i mars 2014.
För mer information om Västerbottensteaterns internationella samarbeten kontakta projektledaren Robert Herrala.
Läs mer på Västerbottensteaterns hemsida
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!