Vid Länsteatrarna i Sveriges vårmöte som hölls på Kulturhuset Spira i Jönköping 26-28 mars 2025 enades medlemsteatrarna om ett gemensamt uttalande:

I en värld som präglas av oro, våld och filterbubblor där barn och unga allt mer rör sig i en digital verklighet råder ingen brist på kultur. Unga omgärdas av musik, film och andra kulturella uttrycksformer dagligen. Men kulturen ges främst på digitala plattformar och ibland även med våldsamma, sexistiska eller drogliberala budskap. I en allt mer digitaliserad och polariserad värld blir den avgörande motvikten att mötas, få nya perspektiv och träna vår empati.

Vi i Länsteatrarna i Sverige och våra medlemsteatrar är övertygade om att scenkonst för barn och unga kan vara våldsförebyggande, ge unga människor nya sammanhang, men också skapa utrymme för svåra och viktiga samtal och upplevelser.

Scenkonst och kulturella upplevelser kan ge nya tankar och skapa nya möten och samtal. I scenkonstrummet får barn och unga uppleva kultur tillsammans med andra.

En fri kultur är också förutsättningen för ett öppet och demokratiskt samhälle där det goda samtalet kan ske.

Redan idag arbetar länsteatrarna i hög grad med barn och unga som en viktig del av publiken. Det arbetet innehåller på många håll även en väsentlig integrationsverksamhet och bidrar till det förebyggande arbetet mot våld och kriminalitet.

Länsteatrarna genomför nu också ett projekt och en omfattande kartläggning, med syftet att hitta lösningar på  hur vi ännu bättre kan nå ut till barn och unga med vår scenkonst.

Vi vet dock att ett krympande ekonomiskt stöd från staten och regionernas tuffa utmaningar ekonomiskt redan är ett hinder för att alla barn skall få chansen till kulturella upplevelser.

För att våra länsteatrar runt om i landet fortsatt skall kunna bidraga med detta till samhället och våra unga, påtalar vi vikten av att regeringen återställer, men också höjer uppskrivningarna i samverkansmodellen, samt tillför modellen ytterligare medel som kan komma länsteatrarnas barn- och ungdomssatsningar till godo.

Vi är beredda att fortsatt bidraga med vår kompetens för alla barn och ungas bästa.

 Länsteatrarna i Sverige, 28 mars 2025:

Byteatern Kalmar Länsteater, Dalateatern, Folkteatern Gävleborg, Folkteatern Göteborg, Giron Sámi Teáhter, Estrad Norr, Länsteatern på Gotland, Norrbottensteatern/Ung Scen Norr, Oktoberteatern, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Regionteater Väst, Smålands Musik och Teater / Kulturhuset Spira, Scenkonst Sörmland, Scenkonst Västernorrland, Teater Västernorrland, Norrdans, Scenkonst Öst, Ung Scen Öst, Östgötateatern, Teater Halland, Västmanlands Teater, Västanå Musik & Teater, Västerbottensteatern/UngHästen, Örebro Teater

För mer info kontakta gärna:
Robert Uitto, ordförande och vd Länsteatrarna i Sverige
Mobil: (0)70-962 73 64
epost: robert.uitto@lansteatrarna.se

Bilden: Föreställningen The Brain visades för deltagarna vid Länsteatrarnas vårmöte. I The Brain möts symfoni, cirkus och vetenskap. Manus och regi av Camilla Ekelöf, konstnärlig chef, Unga Spira och Dans på Smålands Musik och teater / Kulturhuset Spira. Foto: Lars Kroon.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.