LÄNK är ett landsomfattande samarbete mellan Riksteatern, länsteatrarna och Amatörteaterns riksförbund i syfte att stärka och stimulera ung teater. Riksteatern beställer ny dramatik som med länsteatrarnas hjälp hittar sin väg till unga ensembler i hela landet. Dalateatern, Västerbottenteatern, Norrbottensteater, Regionteater Blekinge Kronberg, Länsteatern i Örebro samt Teater Halland har haft en aktiv roll i LÄNK 2016 och varit involverade i de ungas arbete, stött grupperna och arrangerat festivaler.
Tanken med LÄNK är att stärka ung teater i hela landet. Riksteatern beställer nyskrivna pjäser av högaktuella dramatiker och ger skol- och amatörensembler möjlighet att sätta upp pjäser, specialskrivna för dem. Riksteatern har en projektledare knuten till LÄNK och arrangerar även Regihelg där ensemblerna och de medverkande har möjlighet att träffa dramatikerna, ställa frågor och testa tolkningar och idéer. Vartannat år erbjuds ungdomsensembler – från kulturskolor, estetiska gymnasieutbildningar och amatörteatrar över hela landet – sex nyskrivna pjäser, av etablerade dramatiker. 2016 har det resulterat i tio regionala teaterfestivaler där drygt 60 grupper och 800 ungdomar har deltagit på scenerna.
LÄNK avslutas med en nationell festival, som helgen 13-15 maj har fyllt Riksteatern i Hallunda med inviterade grupper från hela landet. LÄNKs ambition är att det är resan som gör målet, och denna festival innefattade bland annat workshops, skådespelarsamtal och information från Stockholms Dramatiska högskola.
– Det är när vi tillsammans sänker trösklarna till scenerna, uppmuntrar till engagemang och delar med oss av vår profession som LÄNK skapas, säger Bengt Andersson, konstnärlig ledare Barn & Unga, Riksteatern.
En av de drivande krafterna bakom projektet är projektledare Edward »Buffalo« Bromberg:
-Det som gör LÄNK så inspirerande och vitalt är de ungas egna upptäckter som vi får ta del av, det är deras mod och varma medengagemang som gör alla delar så livgivande.
På scenkonstbiennalen bibu 2014 fick LÄNK ta emot Prix d´Assitej, med motiveringen: ”Länk ger teaterkonsten livsviktig näring. I detta landsomfattande projekt får teaterintresserade ungdomar spela nyskrivna pjäser och samtida dramatiker får en unik möjlighet att skriva för en stor ensemble. En skatt av dramatik för unga är under uppbyggnad. Länk involverar, engagerar och skapar nya förutsättningar – Länk når ut!”
-Vi kommer att fortsätta med LÄNK -18 och hoppas på fler länsteatrars medverkan!? hälsar Bengt Andersson, konstnärlig ledare Barn & Unga, Riksteatern
2010 startade Riksteatern LÄNK och 2016 är det ett samarbete mellan Riksteatern och länsteatrarna Dalateatern, Västerbottenteatern, Norrbottensteater, Regionteater Blekinge Kronberg, Länsteatern i Örebro samt Teater Halland. Andra samarbetsscener har varit Malmö och Helsingborgs stadsteatrar, Borås Stadsteater, Gottsunda Dans och Teater, N3 kulturhus i Trollhättan, Regionteater Väst och Teater Reflexen i Kärrtorp.
Läs mer på Riksteaterns hemsida
Läs ett utförligt reportage i Teatertidningen
Ung Scen Norr vid Norrbottensteatern om LÄNK:
-Ung Scen Norr har varit en av samarbetsparterna i LÄNK 2016. Att vara en del av LÄNK är fantastiskt för Norrbotten på många sätt; att ungdomar får spela nyskriven dramatik som är speciellt framtagen för unga skådespelare och ung publik är i sig unikt. Att under processens gång ha tillgång till stöd för regissörer och skådespelare ger grupperna utbildning inom flera av teaterns områden inför framtiden och möjlighet att göra en bra och genomarbetad föreställning. Projektet har skapat möjligheter för de unga att träffa andra teaterintresserade under workshophelger och inte minst under den regionala festivalen. Det har också varit bra att unga i Norr- och Västerbotten att ha fått besöka länsteatrarna, träffa personal i husen och haft workshops med några av dem. LÄNK har länkat samman våra ungdomar och teater som form har fått visa upp sin enorma potential och kraft!
Anna Isakson, producent Ung Scen Norr
Teater Halland om LÄNK:
– Teater Halland arrangerade den regionala festivalen för LÄNK här i Hallands län. Grupper från Halland men också Uddevalla deltog. Det är ett storartat fint projekt och som verksamhet får vi ta del av nya dramatiska texter och inte minst unga människors engagemang och idéer.
Teater Hallands producent som ansvarade för planering och logistik skriver så här:
”Det var underbart och viktigt att se och låta ungdomar får utlopp för sitt engagemang! De var så entusiastiska och glada för den här möjligheten! Festivalen är också ett utmärkt tillfälle för dem att få lära sig om hela arbetet med professionell teaterverksamhet och att få testa på turnélivet. Det viktigaste för oss som institution, tycker jag, är att detta projektet hjälper oss att främja scenkonsten i vår region på en hög nivå!”
Citat från deltagare:
”STORT TACK! Så härligt omhändertagna vi blev av er nere i Halland!”
”Det var amazing!”
”Det är kul att få hjälp av proffs och folk som vet hur mycket jobb det är!”
Maria Ericson, vd/teaterchef, Teater Halland
Teater Västernorrland om LÄNK:
-Sedan LÄNK projektet startade, har Teater Västernorrland varit värdteater för de grupper i länet som deltagit i projektet och även arrangerat den regionala LÄNK-festivalen tillsammans med ATR- Västernorrland, Riksteatern Västernorrland och Riksteatern i Hallunda.
Dock fick vi ställa in årets festival, när det visade sig att endast två grupper i länet hade anmält sig till LÄNK 2016. Det beror bland annat på att de flesta estetprogram antingen är nedläggningshotade och/eller har väldigt få elever.
Vår länsregissör IsoPorovic har funnits tillhands för grupperna med viss regihjälp, och Dalateatern och Västerbottensteatern hade vänligheten att ta emot ”våra” grupper på sina respektive festivaler. Ha så kul alla ni som deltar på Riksfestivalen i Hallunda den 13-15 maj!!
Lena Engqvist Forslund, teaterchef Teater Västernorrland
Västerbottensteatern om LÄNK:
-Den 8-9 april var Västerbottensteatern värd för LÄNK 2016. Fyra grupper från Umeå, Skellefteå, Luleå och Pajala spelade sina föreställningar
här och möttes i workshops samt Öppen Scen. Det blev ett fantastiskt lyckat arrangemang där vi dessutom, tack vare bidrag från Region Västerbotten och Norrbottens Läns Landsting kunde bjuda alla deltagare både på boende och mat. Att möta dessa unga amatörer med vår professionella teaterteknik och vår kunskap är så oerhört givande. Det vi får tillbaka av dem i kraft, intresse och inspiration ger oss gott hopp teaterkonstens framtid. Det är viktigt med nyskriven dramatik för unga ensembler med ung publik. De ger dem möjlighet att berätta om angelägna ämnen, och ger oss alla en chans att lyssna på vad de anser är viktigt just nu.
Birgitta Bergmark, press och planeringsansvarig Västerbottensteatern
Örebro länsteater om LÄNK:
-Så gick den då av stapeln – den första LÄNK-helgen i Örebro länsteaters regi och det gav verkligen mersmak! Under helgen samlades ca 100 ungdomar och deras ledare m fl till två intensiva dygn med sammanlagt sju föreställningar och lika många grupper från Örebro, Västerås, Kristinehamn och Norrköping. Däremellan fanns även tid för umgänge mellan grupperna inklusive”De 100 pizzornas fest” på lördag kvällen. En av föreställningarna, Trogen dina seder med Små Pärlor från Kristinehamn, har nu blivit uttagen att spela på Riksfestivalen i Hallunda 13-15 maj.
LÄNK ger amatörgrupper stora möjligheter att få ta del av varandras föreställningar och genom detta och feedbackgruppens återkoppling även en form av fortbildning. Vidare resulterar ju LÄNK i ett stort antal nya pjäser speciellt skrivna för amatörgrupper och med många könsneutrala roller av ungefär samma storlek – precis det som många amatörgrupper efterfrågar.
För oss på länsteatern har LÄNK inneburit ett viktigt tillfälle att få träffa unga teaterintresserade i vårt område och bygga en kontakt med dem. Vi har också haft några av våra medarbetare på besök hos grupperna för att coacha dem i deras repetitionsarbete. Extra kul var att åter få träffa de kulturskoleelever från Örebro och Västerås som medverkade i föreställningen En slavisk dans i höstas. Samarbetet med Riksteatern och andra LÄNK-arrangörer har också varit positivt – speciellt Regihelgen gav oss mycket input inför arrangerandet av festivalen.
Agneta Bertilson, producent Örebro länsteater
Dalateatern om LÄNK:
Dalateatern är en av länsteatrarna som medverkar i LÄNK. Festivalen hölls på Dalateatern 18-20 mars 2016. Fem ensembler spelade under festivalen och c:a 100 personer deltog.
Från deltagarnas utvärdering;
”Jag tar med mig de vänner jag fick och all lärdom om livet, teater och allt”
”En lärorik helg, många nya kontakter och roliga samtal med teaterfolk”
”En pjäs kan tolkas på olika sätt och man får då olika föreställningar”
”Jag bär med mig minnen av stället och folket, massa upplevelser, nya kunskaper och erfarenheter, intro till Riksteaterns aktiviteter, dansen var kul och feedbacken från Riksteatern”
Malin Byman, dramapedagog Dalateatern
Regionteatern Blekinge Kronoberg om LÄNK:
-Länk är ett fantastiskt projekt där ungdomar får chansen att spela nyskriven dramatik skriven av bra dramatiker. Länk ger också möjligheten för oss som Länsteater att dela med oss av vår kunskap i mötet med dom ensembler som spelar på vår festival. Att få vara en del av projektet betyder mycket, det knyter oss och ungdomsgrupperna närmre varandra och ger förutsättningar för vidare samarbete och utbyte.
Andreas Dahl, dramapedagog Regionteatern Blekinge Kronoberg
På den nationell festivalen 13–15 maj i Hallunda/Stockholm medverkar:
Anderstorpsskolan, Skellefteå
Nyköping strand utbildningscenter
Aranäs gymnasiums 2:or, Kungsbacka
Sundstagymnasiet, Karlstad
Uddevalla kulturskola
Små pärlor, Kristinehamn
Eric Ruuth kulturhus, Höganäs
Södra latins gymnasium, Stockholm
Årets pjäser
Jonathan av Mattias Brunn – I samband med en fest i en stuga hittas en ung man sönderslagen och medvetslös i ett närliggande skogsparti. Det visar sig vara Jonathan, poeten, bögen, en av flera oinbjudna som dykt upp på festen under kvällen.
Bortom upproret av Johanna Emanuelsson – I dag kommer upproret. Ingen vet hur det började, eller om någon ligger bakom, eller hur det ska sluta. Men en efter en tvingas karaktärerna ta ställning. Vill de verkligen att allt ska förändras?
Buy nothing day av Kim Atle Hansen – På väg att bli vuxna stirrar sju rollfigurer in i en värld full av orättvisor. Desperata situationer kräver desperata beslut och vid ett attentat på köpcentrumet förändras deras liv för alltid.
Trogen dina seder av Dafydd James – Nordhult är en by med egna lagar, lagar som bestäms av Rektorn. Mystiska försvinnanden och självmord i byn får en att undra, står allting rätt till?
Best in show av Gertrud Larsson – En komedi i hundutställningsvärlden där alla får på pälsen, och droger, pengar samt ond bråd död kantar vägen fram till den åtråvärda Grand prix-pokalen.
Star people av Isa Schöier – Pjäsen utspelar sig i en liten svensk kommun där allt verkar gå åt fel håll. Några unga människor möts i Arbetsförmedlingens projekt Anställningsbar 2016 där de får testa en ny holländsk medicin mot blyghet.
/Uppställning från Fria Tidningar 6 maj 2016
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!