Folk och Kultur gick av stapeln för tredje gången i Eskilstuna 5-8 februari och lockade 4500 besökare till 125 programpunkter. Länsteatrarna var givetvis på plats och Michael Johansson, verksamhetsledare för Länsteatrarna i Sverige, summerar årets event.
”Som en initiativtagarna till Folk och Kultur är vi på Länsteatrarna i Sverige väldigt glada och stolta över årets upplaga. Besökarantalet ökade och tillsammans skapar vi en mötesplats där kulturpolitiken står i centrum och där den regionala kulturen är i fokus.
Länsteatrarna hade en välbesökt monter dit många medlemmar sökte sig för att mötas och samtala – inte minst med besökare som sysslar med helt andra saker än just länsteater-verksamhet.
Vi var även medarrangörer till tre välbesökta seminarier. Vi kunde känna den kraft som uppstår när flera aktörer möts för att diskutera gemensamma frågor, men också lära av varandra och tänka utanför den berömda ”boxen”. Detta är en av de stora poängerna med Folk och Kultur!
Bild från seminariet KULTUR – NÄR PENGAR SINAR? anordnat av Myndigheten för kulturanalys. Övriga medverkande var Christer Nylander, ordförande Kulturutskottet (L), Conny Brännberg, ordförande Kulturnämnden Västra Götalandsregionen, Lars Stjernkvist, kommunalråd Norrköping (S), Lawen Redar, tredje vice ordförande Kulturutskottet (S), Sverker Härd, myndighetschef Kulturanalys. Moderator är Karin Dalborg. Samtalet handlade om betydelsens av ett starkt kulturliv runt om i hela landet, där länsteatrarna står för en stor del av bevarandet av den kulturella infrastrukturen. I diskussionen om finansiering hamnar dock den regionala kulturen mellan sjukvård och den uteblivna uppräkningen från staten.
Avslutningsvis kan vi konstatera att den politikerlunch dit vi bjöd in riksdagens kulturutskotts presidium till var mycket lyckad. Det är vid sådana tillfällen som vi kan föra samtal i lugn och ro och berätta om våra länsteatrars olika förutsättningar och behov. Det skapar ett bra sammanhang där vi får lära av varandra och skapa en förståelse mellan den nationella politiken och de regionala kulturinstitutionerna.
Tack till Eskilstuna, Region Sörmland, Regional Musik i Sverige och Länsmuseerna. Tack till alla våra medlemmar som deltagit och arrangerat. Tack för alla möten och samtal som för den kulturpolitiska debatten framåt. Tillsammans ser vi till att sätta kulturen på kartan och betydelsen av en stark regional kultur som säkerställer att hela landet får tillgång till kultur!”
Michael Johansson, verksamhetsledare för Länsteatrarna i Sverige
Här intervjuas Länsteatrarnas ordförande Robert Uitto av SVT om vad han tycker om årets upplaga av Folk och Kultur. Robert säger bl a att är viktigt att fortsätta utveckla Folk och Kultur och se till att bibehålla det som ett årligt återkommande konvent. Foto Michael Johansson.
Bilden överst: Foto José Figueroa
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!