Länsteatrarna har tidigare i vår uppmanat staten att ta sitt ansvar för den regionala kulturen. Nu gör Länsmuseerna gemensam sak i ett uttalande från den 15 maj:

Staten måste ta sitt ansvar för Länsmuseerna

– Länsmuseerna varnar för att utarmningen av den regionalt producerade museiverksamheten, försvårar uppfyllandet av de nationella kulturpolitiska målen, uttalar Länsmuseernas samarbetsråd från årsmötet på Nordiska Museet i Stockholm den 15 maj.

Länsmuseernas Samarbetsråd anser att staten ska ta sin del av ansvaret för den kulturella infrastrukturen i hela landet. Staten bör självfallet ha en långsiktig strategi för finansiering så att den regionala professionella museiverksamheten stärks och utvecklas enligt de nationella kulturpolitiska målen och så att ett levande kulturarv kan bevaras – också i framtiden.

Länsmuseernas samarbetsråd anser att det ska vara en självklarhet att alla – även utanför storstäderna – har tillgång till professionell museiverksamhet av hög kvalitet och med yttrandefriheten som grund. Våra institutioner står för en kraftfull kunskapsuppbyggnad för att bevara, använda och utveckla vårt gemensamma kulturarv, såväl från det humanistiska som det historiska perspektivet. De är viktiga medspelare på vägen mot ett hållbart samhälle på demokratisk grund och en garant för att bevara omätbara och oersättliga värden i regionerna.

Vi ser positivt på samverkansmodellen inom kulturens område i regionerna men kan dock konstatera att dessa har tagit ett ojämnt ekonomiskt ansvar för kulturens utveckling. En del har tillfört betydande medel för att stärka institutionerna och andra har minskat anslagen. Uppräkningarna från staten ligger dock långt under kostnadsutvecklingen.

Vi konstaterar att den ekonomiska situationen bland våra medlemmar -tjugofyra länsmuseer – är ansträngd. Anslag som inte är i paritet med kostnadsutvecklingen har under flera år urgröpt ekonomin. Detta innebär en stor risk för kortare öppettider, utställningar som inte blir av, färre pedagogiska program för barn o ungdomar, mindre samverkan med civilsamhället, minskad rådgivning till kommuner o andra aktörer, sämre kulturmiljövård etc. Flera av våra medlemmar har tvingats säga upp duktiga medarbetare, inte på grund av arbetsbrist, utan på grund av ekonomiska skäl och vi ser att denna negativa trend fortsätter.

Länsmuseernas Samarbetsråd ser med oro på denna utveckling som innebär en utarmning av den regionala museiverksamheten och därmed det demokratiska samtalet.

 

Frågor till

Ordförande Inga Göransson tfn 070-691 41 37
Vice ordförande Yvonne Hagberg 0480-848 24

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.