Ingen sommar utan sommarteater! Packa filten, termosen, myggmedlet och paraplyet – länsteatrarna erbjuder ett rikt utbud för den som är sugen på en scenkonstupplevelse i det gröna. Här får du några tips!
Norrbottensteatern sätter upp Romeo och Julia med clowner i rollerna på Hägnan i Luleå, Teater Västernorrland spelar Bröderna Lejonhjärta för andra året i rad i Medleforsparken i Skellefteå och på Murberget i Härnösand visar Teater Västernorrland Molières Tartuffe. Folkteatern Gävleborg spelar Bulgakovs klassiker Mästaren och Margarita i en hytta på Axmar bruk vid kusten norr om Gävle och Dalateatern visar Strindbergs Pelikanen som sommarspel i Smedjan i Stjärnsund. Scenkonst Sörmlands sommarteater är Ibsens klassiker Ett dockhem på Nynäs slott utanför Nyköping och Västanå Teater sätter upp Eddan, en scenversion av Jon Fosse som spelar ända in i september på Berättarladans scen i Sunne.
Shakespeare på Hägnan i Luleå
Norrbottensteatern fortsätter sin uppskattade sommarteatertradition på friluftsmuseet Hägnan utanför Luleå. Först ut var Shakespeares En midsommarnattsdröm och nu är det dags för Romeo och Julia. Men historien om hur världshistoriens mest kända kärlekspar hindras från att få varandra har i denna uppsättning en oväntad twist: Det är clowner som spelar alla rollerna. I Norrbottensteaterns Romeo och Julia, i regi av Claes Åström, möter två av teaterns fasta skådespelare, Maja Runeberg och Martin Sundbom, två av Sveriges mest meriterade clownskådespelare, Camilla Persson och Per Sörberg.
– Det kommer att bli galet, men det kommer också kunna bli sorgligt, säger Claes Åström, regissör. – För det är det som är poängen med clown. Man kan gå mycket längre med en clown än vad en vanlig skådespelare tillåts av publiken att göra.
Claes är även aktuell med nypremiären av Teater Västernorrlands föreställning Tartuffe som spelas som sommarteater på Murberget i Härnösand. Läs en intervju med honom här.
Det är premiär den 26 juni och föreställningen spelas t.o.m. 11 juli på Hägnan samt på Vassholmen i Kalix den 13 juli. Läs mer och se trailers här.
Nangijala i Medleforsparken i Skellefteå
Följ med till Körsbärsdalen och Törnrosdalen när Västerbottensteatern spelar Astrid Lindgrens älskade saga Bröderna Lejonhjärta som sommarteater för andra året i rad. Det är självaste musikalmästaren Ronny Danielssons som har regisserat och uppsättningen fick många lovord vid uruppförandet 2018.”Sagolikt stark sommarteater”, skrev Västerbottenskuriren.
-Jag har alltid drömt om att få göra Bröderna Lejonhjärta på scen därför att den speglar mänskligheten, den visar hur lojalitet och vänskap är absoluta byggstenar för en värld i fred, säger Ronny Danielsson.
Med hjälp av professionella skådespelare förstärkta av ett 20-tal amatörer, nyskriven musik och Medlefors natursköna inramning, målas Nangijalas fantastiska sagovärld upp. Inspirationen hämtas från ”Game Of Thrones” och medeltidens mysteriespel.
– Det är samma fina berättelse, spelplats och teaterupplevelse, men vi vill givetvis även skruva till det lite grann så här andra året, säger Västerbottensteaterns vd Fransesca Quartey, som även svarat för dramatiseringen.
Nypremiären äger rum 15 juni i Medleforsparken, Skellefteå. Spelas till den 14 juli. Läs mer här.
Tartuffe på Murberget i Härnösand
Molières mest spelade pjäs Tartuffe skrevs redan 1664. Det är en komedi som är lika aktuell än idag. Pjäsen förbjöds på sin tid eftersom den utmanade både prästerskapet och den kejserliga makten. I sommar intar den till Friluftsmuseet, Murberget i Härnösand!
Teater Västernorrlands Tartuffe framförs i en spelform inspirerad av commedia clown och commedia dell’arte, den improviserade teaterformen som uppstod i Italien i mitten av 1500-talet. I den här föreställningen om skojaren Tartuffe tar sig åtta finurliga skådespelare an Molières klassiska komedi som du aldrig sett den förut. Vi får stångas med såväl moral som dubbelmoral, rätt och fel, skrivna som oskrivna regler, skratt och allvar. Hur ska det sluta?
Regissören Claes Åström, med rötter i Härnösand, har stor erfarenhet av att arbeta med både clown och commedia dell’arte och är även aktuell som regissör för Norrbottensteaterns sommarsatsning Romeo och Julia i Luleå. Läs mer här.
Nypremiär blir det 16 juni. Spelas till den 29 juni. Föreställningen är ett samarbete med Västernorrlands Museum. Läs mer här.
Läs mer om maskdesignen Johanna Rubens arbete med maskerna i Tartuffe här.
Mästaren och Margarita på Axmar Hytta
Axmar Hytta på Axmar bruk vid kusten norr om Gävle och med anor från 1670-talet är spelplatsen för Folkteatern Gävleborgs uppsättning av Bulgakovs klassiska roman Mästaren och Margarita, i regi av Natalie Ringler.
Mästaren och Margarita är en berättelse om lögner, kärlek, makt och frihet, om en korsfästelse och en djävulsbal, om förvirrade människor som försöker att förstå också sådant som är svårt att förstå, om konstnärskap och sanning. Vi ställs, precis som författaren till Mästaren och Margarita Michail Bulgakov och hela mänskligheten före honom, inför den eviga frågan: Vad är sanning?
– Mästaren och Margarita är en berättelse om vad som kan hända när magi och verklighet möts, säger Natalie Ringler, regissör. – Jag tror att det finns tillfällen när sådana möten sker och för mig är det teaterns själva kärna. Därför är det så speciellt att få göra just Mästaren och Margarita. Men en sådan berättelse kan man inte göra varsomhelst, man måste hitta en plats som är verklig, magisk och också bär en egen historia. Axmar bruk är ett sådant ställe.
Dramatiseringen är gjord av Folkteaterns konstnärlige ledare Erik Uddenberg i samarbete med Natalie Ringler.
Mästaren och Margarita hade premiär den 30 maj och fått mycket fin kritik. ”Ja, Mästaren och Margarita är den stora teaterhändelse som Gävleborg har väntat på”, skrev Gefle Dagblad.
Föreställningen spelas t.o.m. den 30 juni. En bussbiljett från till Axmar bruk kostar 20 kr tur och retur och bokas samtidigt som teaterbiljetten. Läs mer här.
Pelikanen i Stjärnsund
Förbered dig på en suggestiv atmosfär av klaustrofobiska bilder, paranoida vanföreställningar, mardrömslika stämningar och kuslig teatermagi när Dalateaterns uppsättning av Pelikanen landar på teaterscenen i Smedjan på bruket Stjärnsund i södra Dalarna. Regisserar gör Rikard Lekander – som annars är konstnärlig ledare på Örebro länsteater.
Hemligheter, svek, girighet och hat glöder under hemmets välbärgade fasad i August Strindbergs kammarspel med övernaturlig inramning. Familjemedlemmarna driver dolda motiv till sin spets och driver dessutom varandra till vansinne längs vägen.
Pelikanen är en av Strindbergs mest spelade pjäser internationellt. Och titeln? Jo, i antika beskrivningar av fågeln pelikan finns beskrivet hur pelikanhonan när det var ont om mat högg sig i bröstet och matade sina ungar med sitt blod, en föreställning som levde kvar på Strindbergs tid och som han vänder upp och ner på. Modern Elise i Pelikanen har ju beskrivits som Strindbergs hemskaste kvinnoporträtt.
Pelikanen spelas i Stjärnsund den 20 – 26 juni. Och senare till hösten på Dalateatern och på turné i Dalarna mellan 28 september – 28 november. Läs mer här.
Parkteater utanför Västmanlands Teater
I sommar bjuder Västmanlands Teater som vanligt in allmänheten till parkteater i Teaterparken/ Stadsparken 14-25 augusti. I år bjuds det på allt från Stand Up med Özz Nujen till Romeo & Julia Kören. Fri entré så klart! Glöm inte picknick-korgen!
Här är programmet:
14 augusti: Özz Nujen
15 augusti: Gycklargruppen TRiX
16 augusti: Allsång med DivineOpera
17 augusti: Emil Jensen
18 augusti: Romeo & Julia Kören: Ur Decmerone
21 augusti: Florrie
22 augusti: Emma Knyckare
23 augusti: Allsång med VLT
24 augusti: Lindy & bon bon band
25 augusti: Sala Storband
Läs mer här.
Ett dockhem på Nynäs slott
Scenkonst Sörmlands sommarteater är Ibsens klassiker Ett dockhem, som spelas på Nynäs slott utanför Nyköping, i regi av Maria Weisby.
Henrik Ibsens berättelsen om Noras uppvaknande är fortfarande aktuell, och det skapas ständigt nya uppsättningar världen över. I pjäsen ser Thorvald på Nora som en ägodel, som ett barn som behöver uppfostras, och hon leker till en början villigt med för att få hans kärlek. Men när Nora inser att hon håller på att förlora allt dansar och dansar hon mer och mer förtvivlat sin tarantella. Då som nu är vi beredda att offra mycket för drömmen om den eviga och villkorslösa kärleken och lyckan. Men då som nu är det några som vågar ifrågasätta och är beredda att betala priset för en förändring.
”Jag tror att jag först och främst är människa, jag precis som du – eller i alla fall att jag ska försöka bli det. ” Nora i Ett dockhem 1879.
Premiärdatum är 26 juni och föreställningen spelas fram till den 14 juli i Teaterladan på Nynäs slott, en slottsliknande herrgård och ett tidigare säteri vid Rundbosjön mellan Trosa och Nyköping. Här kan du gå på slottsvisning eller ströva på vandringsleder samt bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Scenkonst Sörmland har satt upp ett flertal sommarföreställningar här och gör även bruk av lokalerna till annan scenkonstverksamhet, som t ex. konserter.
Ett dockhem kommer senare att turnera i Sörmland med omnejd. Läs mer här.
Den poetiska Eddan i Sunne
Västanå Teater presenterar sommaren 2019 en text av Jon Fosse på Berättarladans scen; Den Poetiska Eddan, i regi av Leif Stinnerbom och med originalmusik av Magnus Stinnerbom. Den poetiska Eddan är ett spännande, poetisk och sällsamt verk, som skapat för Västanås Teaters spelstil, där musiken och dansen är en organisk och integrerad del av berättandet.
Eddan bygger på en samling nordiska kväden och verser, som huvudsakligen anses vara tillkomna i Norge och på Island under åren 800-1000. Det är mytologiska berättelser burna av ett fantastiskt språk, äventyr med gudar, jättar, dvärgar och andra varelser. Det är mustiga sagor om skapelse och undergång, där humorn och visheten går hand i hand.
Den poetiska Eddan kommer att direktsändas live till biosalonger i hela Sverige den 7 september i samarbete med Riksteatern och Folkets Hus och Parker. Men det är ju inte samma sak som att uppleva föreställningen på plats! Så skynda att boka biljett, det brukar bli fullt… Västanå Teaters teaterlada är en spektakulär scen som lockar 25 000 besökare per år.
Premiären äger rum den 22 juni – föreställningen spelas hela sommaren fram till och med 8 september på Berättarladans scen i Sunne. Läs mer här.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!