I det europeiska samarbetsprojektet Solstice – PEP är Regionteater Väst del av ett regionalt samarbete under 2024–2026. Målet med projekten är bland annat att öka mångfalden inom scenkonsten och skapa bättre stöd för kulturutövare. Regionteater Västs konstnärliga chef dans, Monika Milocco, är en av de svenska representanterna. Vi bad henne att berätta mer!
Vad är Solstice – PEP?
– Solstice – PEP är ett samarbetsprojekt mellan flera olika parter i Frankrike, Belgien och Sverige. Syftet är att skapa ett nätverk för europeiskt samarbete, konstnärligt skapande och spridning av erfarenheter, kunskaper och kompetens.
Det är en ny modell för flerpartspartnerskap med målet är att kollektivt öka kapaciteten hos både kulturinstitutioner och det fria fältet. Vi vill genomföra åtgärder på internationell nivå för att bredda mångfalden av liveframträdanden av dans, teater, hybridformer, cirkus och dockteater och för att förbättra stödet till kulturutövare på europeisk och internationell nivå.
Initiativet till och utvecklandet av projektet kommer från regionen Pays de la Loire i Frankrike och har fem regionala aktörer: Centre national de danse contemporaine (Cndc) à Angers, Centre Chorégraphique National (CCN) de Nantes, Le Grand T – Théâtre de Loire-Atlantique à Nantes, Le Lieu Unique – scène nationale de Nantes, Le Quai Centre Dramatique National Angers Pays de la Loire. Från Sverige har vi varit representanter från Regionteater Väst och Stadsteatern i Göteborg för att representera Västra Götalandsregionen samt Riksteatern. En annan viktig partner i detta är Franska institutet i Stockholm (Institut français de Suède) och Anne-Dominique Chouteau.
Vad betyder samarbetet för Regionteater Väst?
– Det är väldigt inspirerande att höra hur alla europeiska samarbetsparter jobbar, vilka föreställningar de gör och programlägger, om teman, community, scenkonst utomhus, för barn och unga, funktioner på scen och så vidare. Så det är en enorm kompetensutveckling för mig, för Regionteater Väst och för dansen. Det är både inspirerande och har gett oss alla en omvärldsanalys av vilka spännande saker som händer i Europa. Sen behöver vi koppla det till vad som är relevant och möjligt för oss här på Regionteater Väst och i Sverige, och vad som kan berika även det fria fältet av kulturutövare i Sverige. Det kan till exempel handla om workshops och möten mellan olika artister, dansare, skådespelare, regissörer och koreografer.
Vad händer inom projektet framöver?
– Jag och Erika Hess från CCNN (Centre Chorégraphique National de Nantes) har tillsammans med två producenterna på Regionteater Väst lyckats få ihop en hel del aktiviteter i höst som en del av samarbetet med PEP.
Lea Vinette, koreograf och dansare med fokus på praktik och metod, kommer att åka på Within Practice, en festival med mycket workshops och fokus på praktik och metod som hålls på MDT i Stockholm, i oktober. Dit kommer även våra dansare att åka.
Julie Nioche, koreograf med fokus på bland annat samhälle, hälsa och somatisk dans, kommer vecka 46 till Göteborg för att ge klasser på Danscentrum Väst och Regionteater Väst samt ge workshops för Dansalliansen och Danscentrum Väst. I samband med detta kommer vi att ha ett öppet samtal som Kulturakademin Trappan förhoppningsvis kommer spela in som podd.
Benoit Canteteau, dansare och koreograf med en underbar mix av dans och cirkus, kommer tillsammans med sin grupp att ha tre veckors labb på Regionteater Väst under Dansakademins labb i november. Under denna period kommer vi också ha en kväll på Tredje våningen med ”work in progress” och samtal.
Och sen kommer vi starta ett samarbete med Erika och det koreografiska centret i Nantes. De kommer till en början att hållas digitalt mellan Regionteater Västs dansare och dansarna i Nantes, för att sedan utvecklas när våra dansare åker ner till Nantes för att bland annat visa föreställningen SCH! Så det blir många olika samarbeten, händelser och spännande saker som kommer ske både i Göteborg, Stockholm och Nantes!
Bilden överst är från det senaste mötet i Paris. Här syns bland andra Linda Zackrisson (Göteborgs Stadsteater), Dritëro Kasapi (Riksteatern), Monika Milocco (Regionteater Väst) samt representanter från Frankrike och Belgien. Foto: Institut français.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!