Blir det märkbara ekonomiska samordningsvinster om man bildar ett gemensamt scenkonstbolag av Östgötateatern, Östgötamusiken och Norrköpings symfoniorkester? I en utredning från förra året slog ett antal chefer från kulturinstitutionerna i Östergötland fast att så inte var fallet. Men i en konsekvensanalys av utredningen som nyligen presenterades och som har genomförts av politikerna i Landstinget i Östergötland och i Linköping och Norrköpings kommuner kommer man fram till motsatsen. Diskussionerna pågår för fullt. Tanken är att det nya scenkonstbolaget ska bildas 1 januari 2015. Beslut i landstings- och kommunfullmäktige tas i april.
I augusti förra året presenterade Scenkonstbolagsutredningen i Östergötland sin rapport angående ett gemensamt scenkonstbolag. Utredningsgruppen bestod av en extern projektledare Erik Träff samt av institutionscheferna Johan Celander, Tomas Herrgårdh, Karin Veres och Marie Wahlqvist. Över dem satt en politisk styrgrupp med bland andra Norrköpings kommunalråd Olle Johansson (S) och Fredrik Bergqvist (M) och Östsams Lars Eklund (KD).
Man kan sammanfatta kulturinstitutionschefernas analys i en mening ”Vi har i utredningsarbetet haft svårt att hitta några omedelbara ekonomiska samordningsvinster att tala om vid bildandet av ett scenkonstbolag.”
Politikerna i Landstinget i Östergötland och i Linköping och Norrköpings kommuner kom överens om att göra en konsekvensanalys utifrån utredningen. Samtliga politiska instanser anser nu att det finns flera vinster genom att bilda ett gemensamt bolag. I veckan presenterade man ”Konsekvensanalys – bildande av regionalt scenkonstbolag i Östergötland”, som innehåller ett förslag till bildandet av ett scenkonstbolag i Östergötland.
– Med ett gemensamt scenkonstbolag vill vi förbättra styrningen och samordningen och skapa en tydligare relation mellan institutionerna och oss som ägare. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för att utveckla institutionerna, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i ett pressmeddelande.
Den 10 februari svarade de tre institutionscheferna Karin Veres, VD Norrköpings Symfoniorkester, Johan Celander, VD Östgötateatern och Tomas Herrgårdh, länsmusikchef Östgötamusiken:
Vi välkomnar fortsatt den önskan att långsiktigt stärka den regionala scenkonsten som vi uppfattar ligger till grund för förslaget. Efter en första genomläsning av förslaget ser vi dock att flera av de punkter, som vi i vår utredning pekade på som grundläggande, antingen inte alls har beaktats eller skjutits fram till en senare del av processen, då det formella beslutet om bolag redan kommer att ha fattats. Vi behöver tid att analysera förslaget och förhoppningsvis också få svar på de frågor vi har. Vi kan, av förslaget, inte heller se hur ledningarna och styrelserna för de tre berörda verksamheterna ska involveras i den fortsatta processen.
Utredningen, konsekvensanalysen och uttalandet finns på Östgötateaterns hemsida
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!