Mer teater på fler östgötska orter! Det är målet med Östgötateaterns treåriga landsbygdssatsning. I täten för satsningen går skådespelaren Peter Jansson, som medverkat i en rad föreställningar på Östgötateatern.
Peter menar att projektet är viktigt för att alla ska kunna ha samma tillgång till konst och kultur oavsett var man väljer att bo. Han poängterar också att det är viktigt för att Östgötateatern på detta sätt går i bräschen för en statushöjning av landsbygden.
– En bortglömd landsbygd är en farlig landsbygd, man odlar ett utanförskap som i dessa tider är viktigare än någonsin att förhålla sig till, säger Peter.
Den här satsningen grundar sig i Peters personliga engagemang för kultur i allmänhet och landsbygden i synnerhet. Han har varit skådespelare i tio år, och är själv uppvuxen på landet.
– Jag började tidigt reflektera över att det saknades berättelser som helt enkelt inte utspelar sig i urbana miljöer. Det känns faktiskt som att historier oftare utspelar sig i rymden än utanför en stad.
Tog eget initiativ
Intresset för att berätta om samt nå ut till landsbygden växte när Peter arbetade på Örebro Länsteater. När han därefter turnerade med Riksteatern förde det honom till Östgötateatern.
– Jag gick till teaterchefen Nils Poletti och produktionschefen Fanny Twardomanski och sa att jag sökte en tjänst som inte finns men borde finnas – konstnärlig idéutvecklare för länet. Det är en snofsig titel, men den rymmer ganska mycket. Dessutom är det något som verkligen behövs, för Östgötateatern ska finnas i hela länet!
Peter poängterar att Östgötateatern förvisso turnerat i länet tidigare och att han inte är unik på det sättet, men att det här är en mer riktad insats.
– Nils och Fanny hade tänkt och tänker i samt banor så det blev en naturlig första start. Det var det bästa mötet på länge!
Först ut inom ramen för projektet är föreställningen Bygdens söner i samarbete med Riksteatern. Pjäsen är skriven av Anders Duus i nära dialog med Peter, och regisseras av Sara Giese.
Peter beskriver föreställningen som en mustig soppa som kokats ihop av samtalen om hans uppväxt och olika frågeställningar från landsbygden. Han menar att det som är extra roligt med Bygdens söner är att det är en fullriggad föreställning med scenografi och rekvisita, men i ett litet format.
– Det är som om vi hittat ”killevippen-knappen”. Det är en fullgod aftonföreställning, men paketerad i ett format som gör att vi kan spela den överallt. Jag brukar säga att det är en omvänd ”hemvändarhistoria” – för en gångs skull handlar det mer om de som stannade än de som drog iväg.
Under våren 2020 turnerar den genom Östergötland och Peter spelar pjäsens samtliga fem roller.
– Man kan aldrig vara dålig, så det är krävande men samtidigt väldigt roligt. För att hålla isär rollerna gäller det att ha en tydlig ansats vid bytet av karaktär, där hanteringen av ett par glasögon kan vara gränsen mellan en karaktär och en annan.
Släcka en kulturtörst
Han har själv åkt runt och träffat potentiella arrangörer.
– Jag har snart ringt över hälften av alla bygdegårdar i Östergötland. Det finns en kulturtörst där ute och då gäller det att vi är där och släcker den. Det är eldsjälar som ser till att kulturen både distribueras och kan produceras på landsbygden och då gäller det att ge dessa själar bränsle för att orka brinna och engagera sig.
Peter berättar att det finns arrangörer som våndas över att de kommer att få en för liten publik. Då ställer han frågan: ”men hur många tror du kommer då?” och när de närmast skamset svarar att det kanske bara blir 15 personer poängterar han att det ju faktiskt är 10 procent av invånarna i byn.
– Om man räknar på rätt sätt är 15 personer oerhört mycket. Om 10 procent av Norrköpings invånare hade kommit på en föreställning på Stora teatern hade det ju varit mer än 10 000 personer i publiken!
Vad har du fått för reaktioner på projektet?
– Än så länge idel hurrarop. Både kring Bygdens söner och satsningen i sig. Jag har verkligen blivit mycket varmt mottagen på alla håll och kanter.
Varför brinner du så för detta?
– I botten kanske det handlar om att jag saknade det när jag växte upp. Jag är ju bonngrabb själv. Men tack vare mitt intresse för teater blev jag tvingad att dra mig till den stora staden Borås både för att få utöva och uppleva scenkonst, säger Peter Jansson.
Efter Östgötaturnén kommer Bygdens söner även att turnera nationellt med Riksteatern. Till våren 2021 kommer Peter Jansson att ge sig ut i Östergötland med en ny föreställning.
Text: Klara Nordmark, Östgötateatern
Bilden överst: Peter Jansson i Bygdens söner. Foto Klara G. Montage Johanna Kallin
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!