Den fria konsten är en av demokratins grundläggande principer, därför är det teaterns ansvar att ta plats under valet, anser Örebro Länsteater och lanserade det stora valprojektet ”Drömmen om samhället – länsteatern tar sig an valet” som har pågått under de senaste veckorna med föreställningar, föreläsningar och politiska samtal. Projektet avslutas med en storslagen valcabaret den 13 september, dagen innan valet.
Med anledning av supervalåret erbjuder Örebro länsteater fram till valet flera olika evenemang i hela Örebro. Speciellt fokus har lagts på sammankomster utanför teatern, samt på att nå förstagångsväljare. Målet är att presentera nya perspektiv, väcka nya tankar och idéer, allt för att få länets medborgare att rösta för det samhälle de drömmer om. Detta istället för att rösta av gammal vana, eller på den politiker de tycker är trevligast eller på det parti som bäst lyckats prägla valrörelsen, med en fråga som kanske inte alls är den mest relevanta. Eller i värsta fall – inte tänkt att rösta alls.
– Vår vision är att få örebroare att rösta för det samhälle som de drömmer om. Ofta är det mycket siffertrolleri i politiska debatter, vi vill få vår publik att höja blicken och rösta för det samhälle som de vill ha, säger Carl Johan Karlson, projektledare vid teatern.
Den 9 september visades föreställningen En förlorad generation av Marcus Lindeen på Nya China, Örebro länsteaters scen för barn- och ungdomsteater. En förlorad generation är ett slags simultantolkningsteater som består av intervjuer som skådespelarna får ta del av i sina hörlurar först när de står på scenen, samtidigt som de förmedlar dem till publiken. Föreställningen visades första gången på Dramaten våren 2013 och handlar om den generation som inte får bli vuxna. Som aldrig lyckas ta sig in på arbetsmarknaden och fortfarande bor hemma hos mamma och pappa när de är 25. Som har god utbildning, men ingen inkomst. Som ofta tvingas att ha två jobb samtidigt, inte sällan tillfälliga korta projektanställningar följda av längre perioder av arbetslöshet. Läs mer
I det interaktiva klassrums-eventet Klassfesten riktar man sig till länets förstagångsväljare. Skådespelarna Linus Lindman och Hans Christian Thulin kommer till en skolklass med allt som kan tänkas behövas till en lyckad klassfest: chips, läsk och gratisbiljetter till Örebros hetaste nattklubb. Med sig har de också frågan; vad är demokratin egentligen värd och hur mycket kostar din röst?
Det blir också föreläsningar och temakvällar, till exempel torsdag den 11 september i Konsertsalen på Örebro Universitet, där skådespelaren Hanna Lekander läser ur sin monolog Betala Älska Slåss, som handlar om en vuxen kvinnas uppgörelse med år av stillsam våldsamhet och insikten om att allt kanske inte är så jämställt i hennes liv som hon trodde. Läsningen följs av ett samtal med genusforskare Lena Gunnarsson som fick stor uppmärksamhet för sin bok ”The contradictions of love”, samt musikaliska inslag av artisten Mohalvyr. Läs mer
Drömmen om samhället, den 13 september på Örebro Länsteater
Kvällen innan valet, den 13 september, bjuder Örebro länsteatern in till en spännande valupptakt på teatern. Det blir musik, visionära samtal från prominenta gäster och medborgarintervjuer. Men också ett samtal med några av Sveriges främsta kulturpolitiker. Under akt 1 blir det musik, underhållning, spoken word, visionära tal och en unik inblick i vad länets medborgare tycker och tänker genom omfattande fältstudier som teatern gjort. Under akt 2 kommer några av landets främsta kulturpolitiker till teatern för en debatt under rubriken ”Drömmen om samhället”.
Medverkar gör Lars Ohly (V), Tina Ehn (MP), Gunilla Carlsson (S), Emil Aronson (SD), Torbjörn Ahlin (C), Karolina Björk (F!), Johan Pehrson (FP), Lars-Axel Nordell (KD), Lotta Olsson (M), Pooneh Rohi (författare av Araben), Johan Sobelius (diakon i Svenska kyrkan), Mikael Horwath, Mikael Eivergård, Länsmuseet samt skådespelare från Örebro länsteater och inbjudna gäster. Läs mer
Läs mer om ”Drömmen om samhället – Örebro länsteater tar sig an valet” här
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!