Sveriges första länsteater firar 50 år! Det firades stort i Luleå den 16 september med utställning, visningar och samtal i teaterhuset i Norra Hamn och med en jubileumsföreställning med skådespelare, musiker och andra medarbetare från både nu och då på scenen i Hermelinskolans aula där Norrbottensteaterns allra första föreställning hade premiär 1967. Länsteatrarnas VD Linde Sjöstedt fanns på plats för att gratta jubilaren!
”Lördagen den 16 september började med Öppet Hus och barnaktiviteter på förmiddagen och utställningar, filmvisning och uppvaktningar under hela dagen. I teaterhuset i Norra Hamnen kunde besökarna se en utställning av kostymer och scenografimodeller. Det fanns också möjlighet att få guidade visningar i teaterhuset. De yngre besökarna kunde gå till pysselverkstaden och sagostunden. Skådespelaren Jalle Lindblad höll ett jubileumstal och skådespelarparet Barbro Oborg och Sten Ljunggren som ingick i den första ensemblen på Norrbottensteatern berättade de om teaterns första tid i ett scensamtal med teaterchef Elisabeth Lax.
På kvällen bjöd Norrbottensteatern på feststämning! De röda mattorna var utrullade långt över Hermelinsskolans gård och marshallerna vägledde publiken in och upp för trappor bland ballonger in till Hermelinsskolans aula. Det var här allt började för 50 år sedan, när George Fant blev erbjuden jobbet som teaterchef för Norrbottensteatern. Han var då rektor på Scenskolan i Malmö, tackade ja och tog med sig sin avgångsklass upp till Luleå och de blev den första ensemblen år 1967. Nu var det dagens teaterchef Elisabeth Lax som hälsade jubileumspubliken varmt välkommen.
Norrbottensteatern bjöd på en hyllningsföreställning med minnesvärda glimtar ur epokgörande och älskade föreställningar som spelades under Norrbottensteaterns första 50 år. På scenen fanns teaterns nuvarande ensemble, tillsammans med såväl medlemmar ur 1967 års ursprungsensemble som en rad skådespelare, musiker och andra medarbetare som genom åren har varit verksamma på teatern. Delar av Norrbottensteaterns första ensemble visade ett smakprov ur den omtalade Pjäsen om Norrbotten från 1970.
Efter många långa och varma applåder vandrade alla genom kvällen ner till dagens stolta teaterhus vid Norra Hamnen. Dags att umgås, dansa och äta! 50-åringen blev ordentligt firad av många nära och kära.”
Linde Sjöstedt
VD Länsteatrarna i Sverige
Norrbottensteatern är Sveriges första länsteater. Den 6 september 1967 hade teatern sin första premiär med pjäsen De förödmjukade av Fjodor Dostojevskij i Hermelinskolans aula i Luleå. 500 uppsättningar har länspubliken i Norrbotten kunnat ta del av under Norrbottensteaterns 50-åriga historia – på turné från Abisko i norr till Piteälvdals orter i söder och i teaterhuset i Norra Hamn, när det väl stod klart 1986 med tre scener, verkstäder, ateljéer och loger.
Thure Liljedahl var den som drev frågan om en länsteater i Norrbotten. Han byggde också upp verksamheten men dog tyvärr oväntat innan planerna hann ta form. George Fant blev den första teaterchefen. Fant kom direkt från en tjänst på Teaterhögskolan i Malmö och var van vid de nya demokratiska arbetsmetoder som låg så rätt i tiden.
– Det var en oerhört fin ensemble, alla var nya och det uppstod en sådan oerhörd gemenskap, berättar skådespelaren Sten Ljunggren för journalisten Lars-Göran Norlin i Norrländska Socialdemokraten den 17 september 2017. – Alla de som kom till teatern hade från början inte så stor erfarenhet av att arbeta med teater eftersom Georg Fant anställde folk som bodde här och han gav de befattningar som de kunde leva på. Så det blev en ensemble, tycker jag, där alla som arbetade på teatern hade något gemensamt. Det fanns inga sprickor mellan människor, det fanns inga stjärnor eller något sådant. Det starkaste intrycket som jag burit med mig, det är den här kollektiva känslan av att när man gör teater så gör man det tillsammans.
Det har ofta stormat kring Norrbottensteatern. 1970 skapade Pjäsen om Norrbotten debatt. Pjäsen byggde på intervjuer och samtal med människor i Övertorneå kommun och handlade om utflyttningen och avfolkningen av Tornedalen. Gunnar Ohrlander skrev manus och regisserade och teatern anklagades för att sprida politisk propaganda med hänvisning till Ohlanders politiska hemvist i KFML. 1977 sätts pjäsen Hermelinarna av Lars Molin och Macke Nilsson upp i regi av Christian Lund. Pjäsen handlade om orsakerna till att planerna på Stålverk 80 lades ned och efterföljdes av en debatt. 1993 rasar debatten om Bengt Pohjanens Korpela-pjäs Dagning röd. 2015 avgår teaterchef Karin Enberg i protest av kulturpolitiska skäl. ”I april lovade Niklas Nordström att teatern skulle få den höjning av anslag vi behöver för vårt uppdrag. Vi fick hälften. Då vill inte jag vara ansvarig för verksamheten längre. Mitt beslut är kulturpolitiskt” sade hon i en intervju i Norrbottens-Kuriren (30/6 2015).
I Norrbottensteaterns jubileumsskrift 2017 nämns ett antal pelare som teaterns arbete vilar på: Turnerandet och kontakten med de viktiga teaterföreningarna, det personliga publikarbetet där man redan tidigt arbetade med teaterombud på arbetsplatser, det konsekventa användandet av musik i föreställningarna på teatern samt den uppsökande teatern i nära samarbete med publiken, manifesterad inte minst i satsningen på Ung Scen Norr.
I höst spelar Norrbottensteatern thriller-komedin De 39 stegen, barnföreställningen Mama Mu och kråkan, monologen Vägen hit, musikalen Cabaret och ungdomsföreställningen Döden (Ung Scen Norr). Teatern få nu också en ny chef i regissören Alexander Öberg och nästa år blir Ung Scen Norr en del av Norrbottensteatern ordinarie verksamhet.
Läs gärna 3 frågor till 3 personer med anknytning till Norrbottensteatern här.
Teaterchefer genom åren:
George Fant 1967–1972, Åke Lagergren 1972–1975, Christian Lund 1975–1978, Folke Asplund 1978–1988, Rolf Degerlund 1988–2001, Elisabeth G. Söderström 2001–2004, Erik Kiviniemi 2004–2008, Karin Enberg 2008–2015, Elisabeth Lax 2015–okt 2017
Faktaruta:
Norrbottensteatern startade år 1967 som Sveriges första länsteater. Verksamheten bedrivs i stiftelseform och huvudfinansiärer är Norrbottens läns landsting och Luleå kommun. I det uppdrag som landstinget ger teatern varje år framgår att Norrbottensteatern ska producera professionell högkvalitativ scenkonst för barn, unga och vuxna att spelas både på turné i länet och på de tre scenerna i teaterhuset i Luleå.
Texten bygger på uppgifter från Norrbottensteaterns jubileumskrift 2017.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!