Niklas Hjulström tillträder sin tjänst som chef den 1 juni, men startade arbetet på teatern redan i mars. Vi bad Niklas skriva några rader om sig själv.
– Efter sex år vid Sergels Torg är jag nu sprickfylld av förväntan och en god portion ödmjukhet inför att fortsätta efter Kajsa Giertz på fina Västmanlands Teater, skriver Niklas bland annat. 

”Jag heter Niklas Hjulström. Jag är uppväxt i Göteborg. Jag har tre pojkar som håller på Blåvitt och Liverpool i fotboll. Så då gör jag det med, fast jag egentligen är öisare.

Till Västmanlands Teater kommer jag närmast från Kulturhuset Stadsteatern.

Innan jag började med teater sysslade jag mest med musik. Jag skulle långt senare få en parallell musikkarriär, men då, på 80-talet, utbildade jag mig till sociolog. Jag ville forska på människan, och på samhället. En mängd orsaker fick mig att sadla om, men grundintresset för vad det innebär att vara människa bestod.

Något av det första jag gjorde efter scenskolan var ett ungdomsprojekt på Folkteatern i Göteborg som hette ”Hjältar”. Vi åkte ut till ungdomsgårdar, gjorde en snabb kartläggning av aktiviteterna på varje gård, och uppförde sedan ett mellanting av en lokal kulturfestival och musikpjäs, där lokala band och ungdomar deltog med sig själva och det dom kunde. Själva föreställningen var nog sådär, men kraften i uttrycket från de här deltagande ungdomarna, och kraften i identifikationen från publiken med det dom såg på scenen, satt kvar i mig som en stor varm känsla när jag kom som chef till Angeredsteatern ett par år senare. Det var en orsak till att vi började med ett projekt som hette ”Angered berättar – Det Magiska Ögonblicket”. Vid den tiden var det ganska ont om dramatik om livet i förorten, så vi samlade helt enkelt in berättelser och gjorde teater av det. Det kom att handla lika mycket om livet i världens krigshärdar, och om flykten därifrån, som om Angered. Det blev till slut sex olika föreställningar i Angered, baserat på insamlat material.

Tillbaka på Folkteatern genomförde vi flera vad som idag kallas deviced projects. Föreställningar skapade på golvet av berättelser, människor, impro, skratt och gråt, amatörer och proffs i en salig blandning. Identifikation och förundran! Musik och magi! Men vi berättade andra berättelser också, som den om Lilian och Gösta, och Egon som vägrade sälja forsen till elbolaget.

När Lars Norén tog över som konstnärlig ledare på Folkteatern gick jag till Stockholms Stadsteater. Jag ville stå på scenen igen, jag ville fortsätta regissera och jag ville spela musikal. Allt fick jag göra, med råge.

Efter sex år vid Sergels Torg är jag nu sprickfylld av förväntan och en god portion ödmjukhet inför att fortsätta efter Kajsa Giertz på fina Västmanlands Teater. Hur verksamheten ska se ut i framtiden ser jag att vi ska komma fram till det närmaste året när jag lärt känna teatern, Västerås och Västmanland lite bättre. Väl mött! ”

Niklas Hjulström, (snart) teaterchef på Västmanlands Teater

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.