Norrdans är ny medlem i Länsteatrarna i Sverige och vi är såklart nyfikna på Norrdans danschef Mira Helenius Martinsson! Vi frågade Mira om hon hade tid att skriva några rader om sig själv.
– Jag jobbar för danskonstens utveckling och vill samtidigt förvalta danshistoria, främst för att Norrland förtjänar samma bredd som publiken har tillgång till i de större städerna, skriver Mira bland annat.
”Jag är född och uppvuxen i Tammerfors, Finland. Jag flyttade till Härnösand för 18 år sedan, direkt efter studierna på Tammerfors Tekniska Universitet. I för sig inte för att jobba som civilingenjör, utan för att dansa på Norrdans. Jag hade dansat i Finland vid sidan av studierna och tänkte prova på några år hur det känns att dansa professionellt och ha bara ett enda jobb. Som mest bollade jag nämligen mellan fem olika uppdragsgivare vid sidan av mitt ”riktiga” jobb. Oavsett om dansen nu hade råkat välja mig (jag fick aldrig en chans att välja dansen), tänkte jag aldrig lämna den akademiska världen helt och siktade mot en karriär som en specialist inom den snabb växande miljöindustrin. Men saker och ting blir oftast inte så man har tänkt sig och livet tog en annan vändning. År efter år sedan 1998 har jag aktivt valt just Norrdans och Sverige. Jag är numera också gift med en svensk man och vi har två tjejer (en nästan två-åring och en nioåring), hund, villa och Volvo.
Sedan 2007 har jag varit konstnärlig ledare och danschef på Norrdans och Dans Västernorrland inom Scenkonst Västernorrland AB. Jag hann dansa flera år i kompaniet och kände till uppdraget väl redan från början. Jag har också varit med från starten av scenkonstbolagsbildandet i Västernorrland (2008) och under resans gång har jag fått lära mig mycket om samverkan och om de övriga konstformerna inom bolaget; teater, musik och film.
Publiken förtjänar att bli överraskad vid varje möte med Norrdans. Jag vill ta hela världen till Norrland och vara en angelägen del av samhället. Jag jobbar för att bygga en stark och tydlig profil som går att känna igen säsong efter säsong. Och samtidigt vill jag utmana sätten och uttrycket varje gång. Jag jobbar för danskonstens utveckling och vill samtidigt förvalta danshistoria, främst för att Norrland förtjänar samma bredd som publiken har tillgång till i de större städerna, fast det är för det mesta Norrdans som levererar upplevelserna i glesbygden. Nyckeln för mig har varit samarbeten av olika slag samt ifrågasättandet av repertoaren och hela rådande målgruppstänket. Vi spelar skamlöst samma repertoar för den vuxna publiken som vi har producerat för den unga publiken.
Jag hämtar kraft från medarbetarnas utveckling och tycker att delaktighet är en viktig del av vardagen. Med medarbetare som känner tillhörighet är det enklare både att hålla den gemensamma riktningen och också revidera målen under resans gång. Jag gillar kommunikation, effektiva processer och vill att alla resurser utnyttjas till fullo. Jag vill ha mycket gjort, helst igår, men har också lärt mig att ge tid till reflektion och återhämtning.
Jag har fått uppleva en fantastisk resa med Norrdans både som dansare och som chef. Jag har fått många vänner på vägen och haft äran att arbeta med otroliga konstnärer och medarbetare. Danschefsjobbet stimulerar mig fortfarande efter nio år och jag har inget behov att ha fem olika uppdragsgivare längre. Jag kunde dock inte tacka nej till en styrelseplats på Kungliga Operan eller till ett sakkunnigt uppdrag inom Kulturbryggan. Jag vill nämligen aldrig sluta lära mig nytt!
Mer dans åt folket!”
Mira Helenius Martinsson
Danschef Scenkonst Västernorrland AB
Bilden högst upp: Foto Bengt Wanselius
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!