Marken brinner – en föreställning om uppror genom Husby/Clichy-sous-Bois/South Central/Tottenham visas för alla från 15 år på ung scen/öst den 26 september – 12 december 2014. Alla skolelever i hela Östergötland går gratis på ung scen/östs föreställningar när de besöker teatern med sin klass.

”Välkommen till skamhället. Där poliser skjuter andra till döds och bilarna brinner som svar. När politiker och journalister håller hand får vi skriva vår egen historia. För våra historier handlar inte om pojkstreck, materiell förlust eller okontrollerade krigstillstånd i förorten. Det handlar istället om medborgare, inkluderande i ett gemensamt delat samhälle. Våra historier talar om fattigdom, social orättvisa, förnekat människovärde och polisbrutalitet. Ingen får nudda mark. För marken brinner!”

Marken brinner, ung scen/öst, foto Markus Gårder

 Marken brinner är en poetisk föreställning, en farlig lek, som ställer stora frågor om rasism, sociala skillnader, mänskliga rättigheter, marginalisering och medias roll i samhället. Med utgångspunkt i fyra upplopp i vår samtida historia, Husby (Stockholm), South Central (Los Angeles), Clichy-sous-Bois (Paris) och Tottenham (London), diskuteras orsakerna bakom bilar som brinner i Skäggetorp, i Ryd.

Alla får också en introduktion i historiska kamper för demokratiska rättigheter. För tänk om bränder i marginaliserade och bortglömda förorter inte är okontrollerad frustration, utan i likhet med kampen för kvinnlig rösträtt eller mot apartheid, är ett politisk motstånd som flyttar fram de demokratiska gränserna.


Inställda föreställningar

I samband med de första publika föreställningarna av Marken brinner blev de medverkande utsatta för rasistiska hot från publiken. Nio föreställningar ställdes in av arbetsmiljöskäl.  Sedan den 23 oktober spelas föreställningen igen. Teatern har anställt två pedagoger som finns med under föreställningarna, för att vid behov stötta och diskutera med elever och lärare i samband med teaterbesöket. Läs mer 

Så här skriver ensemblen om situationen som uppstod:

”Ensemblen i föreställningen Marken brinner har blivit utsatta för rasistiska hot i form av hakkors som blivit inristade i gradängerna, verbala kränkningar samt att pennor kastats på oss. P.g.a. denna hotfulla stämning har vi bland annat varit tvungna att ställa in flera föreställningar. Vi som rasifierade skådespelare har tvingats att ta ansvar för det rasistiska våld som uppstått i rummet och detta har lett till en ohållbar arbetssituation.

Marken brinner är en poetisk föreställning om marginalisering i förorterna och lyfter fram rasistiska strukturer, belyser sociala skillnader samt polisens och mediernas makt. Vi menar att barn och lärare inte är vana vid att bevittna samhällskritik ur de perspektiven som lyfts fram i föreställningen.

Det som oroar oss är att lärarna har visats sig sakna förmåga eller i vissa fall viljan att hantera det våld som uppstått i rummet, vilket tyder på att det måste finnas ett helt annat övergripande arbete i anknytning till den typen av scenkonst idag.

Det motstånd som skapades i rummet blev en iscensättning av den rasism vi vill kritisera. Vi kan inte gå med på en normalisering av ett allt mer rasistiskt samhällsklimat.”

Marken brinner-ensemblen

 

Nasim Aghili har skrivit pjäsen med Barakat B. Ghebrehawariat, Yodit Girmay, Rojda Sekersöz och Nachla Vargas Alaeb från Revolution Poetry – ett nätverk av poeter som vill ge röst och plats åt de historier som sällan berättas.
Skådespelare: Alejandra Goic, Ardalan Hakimi Fard, Emil Grudemo El Hayek (praktikant från Teaterhögskolan i Helsingfors), Bahareh Razekh Ahmadi och Johanna Skobe/Maria Granhagen.
Regi Nasim Aghili
Scenografi & kostym Björn Karlsson
Ljusdesign Patric Eriksson
Maskdesign Anna Andersson

 Läs mer  

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.