Den 5-8 februari är det dags igen för det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur, som äger rum i februari varje år, och har gjort det sedan 2018. Folk och Kultur är mötesplatsen för kulturlivet och under fyra dagar fylls Munktellstaden i Eskilstuna med seminarier, samtal, lärande, inspiration och upplevelser.

2025 års program har flera spår: Dans, finansiering, bildkonst, barn och unga och Norden. Du kommer också kunna ta del av samtal och debatter om kulturarv, bibliotek, AI och digitalisering. På programmet står också dansfilmfestival, speeddating och scenkonstföreställningar.

Kulturminister Parisa Liljestrand invigningstalar den 5 februari. Magdalena Andersson deltar i ett samtal med Ulf Dernevik den 6 februari och Miljöpartiets språkrör Amanda Lind den 7 februari. Fyra Keynote Speakers talar under konventet: Kristin Danielsen, Jens Nykvist, Leia Rubin Polite, och Anne Lagercrantz.

En glimt av Folk och Kultur 2024. Foto: Micke Sandström.

Det är fri entré till utställartorget och därmed gratis att ta del av de kulturarrangemang, seminarier och workshops som sker där, både på scenen och bland utställarnas montrar. Du behöver alltså inget deltagarpass för att besöka utställartorget som är kulturkonventets hjärta och en mötesplats där besökarna kan skapa nya kontakter, få inspiration och ny kunskap. Hela lördagsprogrammet på utställartorget och stora scenen är också kostnadsfritt! Kom gärna och upplev bl.a. Luzianoz, Flens världsorkester och Strängnäs Drumcorps. Spelar i arenan gör även Bondessons Trio som nyligen vann Imagine Sweden och fick representera Sverige vid Imagine Music Experience International Final i Bryssel. 

Folk och Kultur-studion med kulturjournalisten, författaren och dramaturgen Jenny Aschenbrenner som värd sänder live från Eskilstuna onsdag-fredag och erbjuder kortare samtal med arrangörer och deltagare som är på plats.

Initiativtagare till Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd, projektägare är den ideella föreningen Kulturlyftet. Konventet har utvecklats i nära samarbete med Eskilstuna kommun och Region Sörmland. Du träffar oss i Kulturlyftets lounge på utställartorget – som är vår mötesplats under hela Folk och Kultur där vi informerar om våra medlemmars verksamhet.

Gisela Nilsson i Hitta hem. Foto Lia Jacobi.

Länsteatrarna i Sverige bjuder in till ett samtal mellan ordförande Robert Uitto och skådespelaren Gisela Nilsson om Hitta Hem – en föreställning om ett vittnesmål från förintelsen på fredag 10:30 – 11:15. Regional Musik i Sverige arrangerar programpnkten Staten (regionerna) och kapitalet torsdag 11:30 – 12:15. Länsmuseernas samarbetsråd arrangerar en Sanningsspaning med Länsmuseerna och Emma Frans – epidemiologen och vetenskapsjournalisten som har specialiserat sig på frågor om vetenskapligt tänkande och betydelsen av källkritik och källtillit torsdag kl 13:00 – 14:00.

Kulturlyftet arrangerar en rad programpunkter på konventet, ofta i samarbete med andra. Här följer en uppräkning – klicka gärna på programpunkten för vidare läsning:
Sanning och politik – När Sanningskommissionen för det samiska folket blir klar med sitt uppdrag, vad händer då? Kulturlyftet & Viermie K. Onsdag 16:30 – 17:15.
Kulturens roll i kampen mot kriminaliteten. Kulturlyftet och Kulturmødet Mors, Kulturytring. Onsdag 16:30 – 17:15. 
Medias roll för kulturen – del ett. Kan kulturbranschen att öka självförsörjningsgraden och hur ska det gå till? Torsdag 09:00 – 09:45.
Sponsring, fonder och mecenatskap – hur ser det ut i Norden?  Kulturlyftet och Kulturmødet Mors, Kulturytring. Torsdag 09:00 – 09:45.
Vilken samhällelig betydelse har det då kulturredaktioner minskar? Kulturlyftet och Kulturmødet Mors, Kulturytring. Torsdag 10:30 – 11:15.
Ulf Dernevik möter Amanda Lind. Ett 20-minuters fritt politiskt tal om partietsvisioner följt av ett moderatorslett 20 minuter långt samtal som även kopplar på kulturpolitiska aspekter. Torsdag 11:30 – 12:10.
Demokrati – hur fungerar det i praktiken? Ett möte mellan unga politiker från Sverige, Danmark och Norge där de diskuterar arbetet med demokrati. Torsdag 13:00 – 13:45.

Det blir kulturpolitiska paneldiskusioner torsdag 6 februari..

C MP M KD – en kulturpolitisk paneldiskussion. I den senaste höstbudgeten saknas satsningar på kulturen; i stället ska en utredning om breddad finansiering av kulturen presenteras, genom sponsring och inte minst hushållens köpkraft genom sänkta skatter. Torsdag 15:45 – 16:30.
L SD S V – en kulturpolitisk paneldiskussion. Torsdag 16:45 – 17:30.
Definition och omdefinition av begrepp: humanism och demokrati i fokus. Frågor om kommuners roll för kultur och yttrandefrihet. Kulturlyftet och ICORN, Svenska PEN, Kulturrådet, Jonsereds Herrgård – Göteborgs universitet. Fredag 09:00 – 09:45.
Att förstå ondska. Filmen Behind the Mask om den är uiguriska lingvisten och poeten
Abdulweli Ayup. Kulturlyftet och ICORN, Svenska PEN, Folk och Kultur. Fredag 10:00 – 11:00.
Medias roll för kulturen – del två. Vilken roll har kulturredaktionerna i att lyfta frågan om konstens och kulturens betydelse för demokrati- och samhällsutvecklingen? Fredag 10:15 – 11:00.
Killars läsning. Vilka är de strukturella hindren för killars och mäns läsning? I samarbete med Kulturrådet. Fredag 11:15 – 12:15.
Ulf Dernevik möter Magdalena Andersson. Ett 20-minuters fritt politiskt tal om partietsvisioner följt av ett moderatorslett 20 minuter långt samtal som även kopplar på kulturpolitiska aspekter. Fredag 11:30 – 12:10.
Modet att samSpela om kulturens resurser och betydelse. En paneldebatt i spelbordsformat om kultursponsring, kreativ ekonomi, alternativ och idéer om aktörernas roll och samverkan. I samarbete med Mälardalens universitet. Fredag 12:45 – 13:45.

Folk och Kultur är Sveriges största kulturpolitiska konvent och skapas i samverkan med flera hundra externa arrangörer, utställare och representanter från kulturlivet, politiken, myndigheter, organisationer, ideella sektorn och landets regioner.

Läs mer på Folk och Kulturs hemsida här.

Läs hela programmet här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.