Det blir Sverigepremiär den 2 oktober för den danska pjäsen Jag springer, en monolog om att bearbeta sorgen efter ett barns död. Byteatern Kalmar Länsteater och Regionteatern Kronoberg Blekinge gör den första svenska uppsättningen, som har bearbetats för scenen av dramatikern Line Mørkeby. Regisserar gör Byteaterns konstnärlige teaterchef Daniel Rylander.
Skådespelaren Edvin Bredefeldt ligger just nu i hårdträning för att klara av höstens monolog, som till stor del utspelar sig på ett löpband. Edvin springer genom hela föreställningen – 9 kilometer! – när han tolkar pappan som förlorat sin dotter i cancer och bearbetar sorgen genom sin löpning. Pjäsens baseras på journalisten Anders Legarth Schmidts blogg, i danska tidningen Politiken, om hans egen erfarenhet efter dotterns död.
Nio kilometer på ett löpband. Varje föreställning. Så ser skådespelaren Edvin Bredefeldts höst ut när han ställer sig på scen för att framföra monologen Jag Springer. Prestationen har tagit över ett år att förbereda sig för.
– Än så länge har jag inte börjat med själva skådespelararbetet med texten, men däremot så har det ju varit en lång period av fysisk förberedelse. Jag tränar fem pass per vecka. Jag har gått ned 20 kilo och ska fortsätta träna för att klara hela spelperioden utan skador, säger Edvin.
Sorgebearbetning i löparblogg
Journalisten Anders Legarth Schmidt knöt på sig löparskorna en timme efter att cancern tagit hans sexåriga dotter Ellen. Hans sorgebearbetning genom löpningen blev en blogg i den danska tidningen Politiken. Dramatikern Line Mørkeby omarbetade hans berättelse och gjorde monologen Jeg løber. Nu samarbetar Byteatern Kalmar Länsteater och Regionteatern Blekinge Kronoberg med att göra föreställningen för att spela den i bygdegårdar, på teatrar och andra spelplatser över hela sydöstra Sverige.
Texten får fysiskt motstånd
Regissör för föreställningen är Byteaterns konstnärlige teaterchef Daniel Rylander:
– Som regissör är det intressant att få arbeta med den här texten som tar upp ett både dramatiskt och vardagligt ämne, sorgearbete, på ett sätt som går att relatera till och samtidigt är poetiskt. Dessutom är det spännande att se hur texten, som i mångt och mycket utspelar sig i huvudet på huvudkaraktären, får ett fysiskt uttryck och ett motstånd genom att skådespelaren är i hård fysisk rörelse på ett löpband.
Dramaturgen Sofia Westerlund, som arbetar på Regionteatern Blekinge Kronoberg beskriver föreställningen som en kraftfull upplevelse:
– Att som dramaturg få jobba med denna text tillsammans med översättare och regissör är utmanande på olika sätt. Att försöka hitta nivåerna för tempot i replikerna som springs fram samtidigt som vi i ny språkdräkt ska uttrycka Det oerhörda, det som inte får hända, och lyckas förmedla den smärtan, det är både ett spännande och smärtsamt sökande.
Jag springer har premiär 2 oktober 2020 och turnerar sedan fram till maj 2021.
Text från Emelie Lund, Byteatern Kalmar Länsteater
Se en trailer här.
Läs mer på Byteatern Kalmar länsteaters hemsida här.
Bilden överst: Foto Mattias Johansson.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!