På internationella kvinnodagen den 8 mars har Teater Västernorrland premiär på I huvudet på Alfhild Agrell – en fri fantasi om bagardottern från Härnösand som blev en av sin tids mest uppskattade och spelade dramatiker. Den nyskrivna pjäsen bidrar till att dramatikern Alfhild Agrell ytterligare befäster sin ställning som relevant även i vår tid.
Författaren och dramatikern Alfhild Agrell växte upp i Härnösand och blev en av 1880-talets mest uppmärksammade och uppskattade dramatiker – både av publik och av kritikerkår. Nästan hundra år efter hennes död görs nu flera satsningar för att hedra hennes gärning: Alfhild Agrell-sällskapet i Härnösand utropade 2018 till Alfhild Agrell-året, Norrdans gjorde i höstas dansföreställningen Alfhild Agrells Arv och nu kommer Teater Västernorrlands I huvudet på Alfhild Agrell. Premiären äger så klart rum på Internationella kvinnodagen den 8 mars!
Alfhild Agrell var samtida med Strindberg och Ibsen, men trots den hårda konkurrensen var hon under det tidiga 1880-talet en av Sveriges mest framträdande dramatiker och den mest spelade på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Anledningen till Agrells framgång var hennes dramaturgiska skicklighet, drivet i replikerna och ett ämnesval som låg rätt i tiden, skriver Alfhild Agrell-sällskapet på sin hemsida. Agrell skrev om det som låg henne närmast hjärtat: kvinnans frigörelse och rätten till ett eget liv. Hon behärskade även andra genrer och skrev romaner, noveller, kåserier, artiklar och reseskildringar.
Men det blev ett tufft och kringflackande liv för Alfhild Agrell och efter sin död 1923 blev hon både bortglömd och förbisedd. Desto bättre väcker hennes verk fortfarande intresse och har fått renässans på landets teaterscener de senaste åren. Ett omtalat exempel är Spetsprojektet, ett samarbete mellan Riksteatern, Östgötateatern och Länsteatern i Örebro som på 2000-talet letade upp och iscensatte Agrells verk Räddad.
I huvudet på Alfhild Agrell på Teater Västernorrland
Teater Västernorrlands föreställning I huvudet på Alfhild Agrell rör sig mellan dröm och verklighet, Alfhild möter såväl Strindberg och Ibsen som Ellen Key och Victoria Benedictsson. Genom Alfhilds ögon får vi se fragment ur hennes pjäser och minnas hennes succéer.
Föreställningen handlar om Alfhilds liv och om hur hon som kvinna mötte motstånd och kritik. Den handlar också om hennes obändiga lust att skriva och hur hon till varje pris ville lyckas, bli bäst, och hur hon aldrig gav upp sina drömmar.
Den nyskrivna pjäsen bidrar till att dramatikern Alfhild Agrell ytterligare befäster sin ställning som relevant även i vår tid.
-Om Strindberg, Bergman och andra manliga storheter har det skrivits mycket, om deras skaparkraft och om hur deras liv påverkade deras pjäser och föreställningar, säger Lena Engqvist Forslund, teaterchef Teater Västernorrland.
I Sverige var Alfhild Agrell under 1880-talet en av de mest uppmärksammade och uppskattade dramatikerna, både av publiken och av kritikerkåren. Vad hände sen?
-Vi väljer att berätta om Alfhild, för varför skulle en kvinnas skrivande liv vara mindre intressant än en mans? funderar Lena Engqvist Forslund.
Manus: Therese Söderberg Regi: Dag Norgård Scenografi: Anna Asker Kostym: Karin Sundvall Mask: Birgitta Rasmusson Rörelsegestaltning: Aleksandra Czarnecki Plaude Musik: Eva Sidén Ljusdesign: Magnus Stolpe Medverkande: Kaj Ahlgren, Åke Arvidsson, Gisela Nilsson, Anita Nyman, Helena Svartling
Läs mer på Teater Västernorrlands hemsida här.
Läs mer om Alfhild Agrells karriär på Dramaten här – berättat av Dag Kronlund, chef för arkiv och bibliotek på Dramaten.
Alfhild Agrell-sällskapets hemsida hittar du här.
Bilden överst: Affischbild, foto Lia Jacobi
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!