Hur klarar sig Giron Sámi Teáhter i Corona-krisen och hur går det med repetitionerna av Ædnan? Vi kontaktade Åsa Simma, teaterchef, och Jenny Baldemar, producent, för att kolla läget! 

Åsa Simma, teaterchef, foto teatern

Hej Åsa, vad händer på Giron Sámi Teáhter just nu – har ni någon verksamhet? Hur har ni drabbats av den rådande situationen?
– För närvarande har inte våra produktioner drabbats, men representationen på olika seminarier, konferenser nationellt och internationellt har drabbats, säger Åsa Simma, teaterchef.

– Även möjligheten att marknadsföra våra produktioner vid liknande tillfällen har drabbats. Och våra internationaliseringsplaner med andra urfolksteatrar har blivit lidande.

Ædnan har premiär i höst
Den 4 september är det premiär för Ædnan, en berättelse om tre generationer samiska kvinnor och samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Föreställningen bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok ”Ædnan” som belönades med Augustpriset 2018. Boken rymmer bland annat skildringar av de tvångsförflyttningar av samer som skett. Regisserar gör Malin Stenberg och för dramatiseringen står Irena Kraus och Malin Stenberg. Ædnan är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter och Riksteatern.

Jenny Baldemar, producent, foto teatern

Hej Jenny! Du är producent för Ædnan. Hur går det med föreställningen – rullar det på enligt planerna?
– Repetitionerna kom igång enligt plan den 11 maj på Riksteatern i Hallunda och i början av juni ses vi uppe i Kiruna för att fortsätta repetera, berättar producent Jenny Baldemar. Och fortsätter:

– Pjäsen innehåller svenska, lulesamiska och nordsamiska, och de skådespelare som inte behärskar samiska har börjat läsa in sina repliker med hjälp av språkcoach.

– Scenografin, som består av 6 lådor, är delvis klar, och skådespelarna har den första veckan kunnat börja känna på lådornas vikt, testat ytorna och möjligheterna för rörelse och uttryck. Rörelsearbetet kommer att utvecklas vidare tillsammans med koreografen Dorte Olesen.

Ædnan innebär ett kulturellt möte inom ensemblen, som består av tre samiska och tre svenska skådespelare. Produktionens första vecka handlade mycket om att fördjupa sig i Ædnans tematik. Författaren Elin Anna Labba höll en fantastisk föreläsning om tvångsförflyttningarna och gav i samband med detta insyn i såväl samisk tradition och historia, som i modern vardag. I samband med läsningen av manus har ensemblen fört många samtal, inte bara runt tvångsförflyttningar och samisk tradition, utan även om vad som sker i samhällsdebatten just nu. Det står dock klart för oss alla när vi skildrar samisk historia och dess rika traditioner på scen, att vi ibland behöver förenkla och skala bort för att nå kärnan. I processen handlar det om att göra konstnärliga val, att förhålla sig till en form för tydlighet.

Läs mer om tvångsförflyttningarna här.

Läs mer om Ædnan på Giron Sámi Teáhters hemsida här.

Bilden överst: Affischbild Ædnan, foto Giron Sámi Teáhter

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.