Under höstmötet på Dalatetern 6-8 november 2024 håller Petra Weckström, tidigare administrativ chef på Örebro Teater och Adam Knapasjö, verksamhetsstrateg och dramaturg på Folkteatern Gävleborg ett pass om grön omställning för scenkonsten. De berättar om den nystartade föreningen Hållbart Kulturliv NU och om arbetet med verktyg och metoder från Theatre Green Book, som just nu översätts till svenska – vilket Svensk Scenkonst ansvarar för.
– Det är hög tid att växla upp arbetet! säger Adam Knapasjö.
”Scenkonsten i Sverige har på många vis varit långsam med att hänga med andra branscher och andra länder i den gröna omställningen. Men nu händer det grejer! För den organisation som inte riktigt har fått grepp om sitt arbete i dessa frågor finns nu mer stöttning, goda exempel och nätverk än tidigare.
Att arbeta med grön omställning är inte bara ett ”nödvändigt ont” utan ett sätt att förbereda sig för framtida förändringar, vara en attraktiv arbetsgivare, se verksamheten ur nya perspektiv och visa mod att ta sig an de utmaningar vi vet att vi alla behöver hantera framöver.
Konsten och kulturen har också en särskild möjlighet att väcka intresse och engagemang i olika hållbarhetsfrågor; utan att komma med färdiga lösningar, politiska ställningstaganden eller alarmistiska rapporter kan vi vrida och vända på frågan utifrån konsten vi skapar. Detta kan i sin tur generera ny förståelse, nya idéer och handlingskraft hos privatpersoner och i helt andra branscher än kultur.
För att komma vidare med det konkreta arbetet med att ställa om en scenkonstverksamhet till ett hållbarare arbetssätt med minskade utsläpp så finns nu många konkreta och anpassade verktyg att tillgå. Ett av dem, som är specifikt utformat för teater och scenkonst, är Theatre Green Book. Genom ett samarbete mellan Hållbart Kulturliv NU och Svensk Scenkonst översätts nu materialet till svenska.
En av de länsteatrar som arbetat mycket med hållbarhetsfrågor är Folkteatern Gävleborg, som startade upp ett omställningsarbete för några år sedan och nu gärna vill dela med sig av erfarenheter och peppa andra att sätta igång och komma vidare med sitt arbete.”
Adam Knapasjö, tidigare verksamhetschef på Folkteatern Gävleborg samt ledamot i föreningen Hållbart Kulturliv NU.
Bilden överst: Världens hemligaste rum, Folkteatern Gävleborg. Foto Nadja Sjöström.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!