Freja Musikteater, som hör hemma på Kulturhuset Spira i Jönköping, har fyllt 15 år. Verksamheten, som riktar sig till personer med diagnos inom autismspektrat/NPF, tar nu steget vidare och arrangerar teaterskola för nya deltagare i sommar.

 Teaterkursen riktar sig till personer mellan 15-25 år och redan första dagen nyheten släpptes kom en anmälan in och såväl P4 Jönköping som Jönköpings-Posten rapporterade om satsningen.

Camilla Ekelöf, foto teatern

Initiativet kommer från Camilla Ekelöf, konstnärlig chef för Freja och Unga Spira.
– Vi vill dela Frejametoden med fler. Det arbete som har gjorts genom de här åren, av konstnärliga ledare som Sofie Palander, Peter Ivan Ericson och en rad andra pedagoger, är ovärderligt. Och Unga Spira ska vara med sin tid och värna allas möjlighet att möta och få utöva scenkonst. – Det är en mänsklig rättighet, säger Camilla Ekelöf, som också poängterar att hela arrangemanget är ett samarbete.

– Tack vare Kultur och utveckling, Region Jönköpings län, Smålands Musik och Teater, Kulturhuset Spira och Freja Musikteater är kursen gratis för deltagarna.

Sanna Holmgren, foto privat

Spännande värld
Sommarskolan hålls under vecka 26 och 27 och ledare är Eva Edevik, teaterpedagog och regissör i Freja Musikteater och i föreningen Teaterstickorna och Sanna Holmgren Jonsson som är koreograf, kostymör och konstnärlig ledare i Freja Musikteater.

– Vi kommer att undersöka olika uttryck i teaterns spännande värld. Prova oss fram genom teaterövningar, musik och rörelse. Kanske avslutar vi med en föreställning för nära och kära? Det bestämmer vi tillsammans, säger Eva Edevik.

Antalet platser är begränsat och hänsyn tas hela vägen med hänseende till pandemin.

– Det viktigaste är deltagarna, deras nyfikenhet och vilja. Att vi ska lära känna varandra, utvecklas och ha roligt tillsammans, avslutar Sanna Holmgren Jonsson.

Freja Musikteater, foto Lars Kroon

Text: Marjavaara Nina/Smålands Musik och Teater

Läs mer om Freja Musikteater här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.