Du vet de där kvarteren i västra centrum av Göteborg? Där Andra Långgatan, Linnégatan och Haga ligger. Där ligger en också plats som kallas Järntorget och precis vid Järntorget ligger Folkteatern Göteborg med Frida Röhl som konstnärlig ledare. Du kanske hade koll på detta innan? Eller så hade du inte det – världen kretsar ju trots allt inte kring Göteborg. Men vet du vad? Norra Europa kretsar faktiskt kring Folkteatern Göteborg, eller … det är vår vision – att vara en av norra Europas mest intressanta scener. Lyckas vi? Ja, men vi vill ändå tro det, Folkteatern Göteborg är nämligen en plats som lever, där vi utforskar och skärskådar samtiden, där människor möter och umgås med konsten och alla de frågor som den ställer, fem kvällar i veckan. Det, om något, är väl en god förutsättning för att vara intressant?

Folkteaterns scener
Om du nu läser ovan och tänker ”jamen hallå, det där med Folkteatern Göteborg och norra Europas mest intressanta scener låter ju kul” och bestämmer dig för att bege dig ner, upp eller väster ut (eller öster in om du bor på öarna), till Götet för att hälsa på – så kanske du ställer dig frågan: ”Vad möts jag av då?” – kul att du frågar! Vår teater består av fyra scener varav tre är fysiska (varför vi väljer att betona att de är fysiska kommer du förstå längre ner i texten), dessa tre är: Stora scenen, Lilla scenen och Foajéscenen. På Stora scenen spelar vi egenproducerade föreställningar, ofta nyskriven dramatik, och tar ibland in gästspel. På Lilla scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. På vår Foajéscen har vi främst gästspel, men då och då ramlar det in samtal och events som är kopplade till våra egenproducerade föreställningar. Nu kanske du också ställer dig frågan ”Vad består era gästspel av?”, vad härligt att du kommer med så många frågor! Våra gästspel består av samtal, konserter, föreläsningar, bokreleaser, poesi, filmvisningar – allt möjligt helt enkelt!

Nu kommer det du har väntat på – varför vi betonade att scenerna är fysiska. Vi har också en digital scen – Fjärde scenen. Där bjuder vi på handplockade verk du kan uppleva på din skärm. In och kika (efter att du har läst färdigt denna fantastiska text), du hittar den via folkteatern.se

De senaste åren på Folkteatern
Om du som läser detta har full koll på Folkteatern Göteborg, då kanske du till och med har sett några av våra föreställningar? Kul! Har du inte det – här kommer ett stycke om allt fantastiskt du gått miste om:

K. Folkteatern Göteborg. Foto Lina Ikse.

Under hösten 2022 sattes monologen K (baserad på  Katarina Frostensons bok) upp på Lilla Scenen, för manus stod Kristian Hallberg och för regi, scenografi och ljusdesign svarade Tobias Hagström-Ståhl. K blev senare uttagen till att delta på scenkonstbiennalen i Stockholm 2023.

Skönheten i kaos. Folkteatern Göteborg. Foto Mats Bäcker.

Under våren 2023 sattes Skönheten i Kaos upp på Lilla scenen. Uppsättningen var en dramatisering av Julia Ravanis uppmärksammade bok om kärlek och kvantfysik. Magnus Lindman stod för dramatiseringen och Frida Röhl regisserade. På Stora scenen har vi också haft flera hyllade verk de senaste åren, Ett drömspel av Örjan Andersson och Quasimodo av Jens Ohlin för att nämna några.

Ett drömspel. Folkteatern Göteborg. Foto Mats Bäcker.

Folkteatern har även rört sig utanför teaterns väggar, som enda teaterinstitution har vi, två år i rad, gästat den populära festivalen Way Out West i Slottsskogen med verken Underground och en nedkortad ljudinspelning av Skönheten i kaos som publiken fick avnjuta i hängmattor under stjärnorna. Och just det, vi får ju inte heller glömma att nämna att publiken under 2023 hade den stora glädjen att återse klassikern Sandlådan av Kent Andersson. Elva fantastiska amatörskådespelare i regi av Kim Lantz intog Lilla Scenen och spelade för fulla hus.

Folkteatern idag
”Vad mycket skryt det är om tidigare år, händer det inget idag då?” Tänker du kanske nu. Joho då, det gör det faktiskt! Just nu spelar vi Bröderna Mozart på Stora scenen. Bröderna Mozart är Suzanne Ostens guldbaggebelönade film från 1986 om en regissörs kaosartade väg fram till premiär som nu har stöpts om till teaterform, regisserad av Frida Röhl. Det är en varm och sprudlande pjäs som landar mitt i samtiden. Bröderna Mozart är just nu inne på sista etappen, med ett fåtal föreställningar kvar. Betyder det att vi tar semester?

Nuckan. Folkteatern Göteborg. Foto Lina Ikse

Det är klart det inte gör – strax efter att Bröderna Mozart har spelat klart är det det dags för nypremiären av Malin Lindroths dramatisering av sin omtalade och uppskattade bok Nuckan. På scenen står skådespelarna Lena B Nilsson och Nina Haber i ett kaxigt befrielseprojekt utan lyckligt slut, ackompanjerat av en barbershopkör med bara kvinnor. För regin står Nina Haber. Strax därefter har vi Göteborgspremiär för Nomad. I Nomad möts Sofia Jannoks samiska och Salamanca Taikon Gonzalez romska rötter. Personliga erfarenheter och fördomar de möter i vardagen flätas samman med reflektioner över hur vi människor bor och lever. Sen har vi såklart en vår full av olika gästspel – Vetenskapsfestivalen, Blomsterkiosken och Goran Kajfes Tropiques för att nämna några. Kom hit och kolla, det blir intressant (mest intressant i norra Europa)!

Läs mer på Folkteaterns hemsida här.

Bilden överst: Bröderna Mozart. Folkteatern Göteborg. Foto Mats Bäcker.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.