Under helgerna vankas det äntligen några dagars ledighet för många. Så varför inte passa på att besöka din närmsta teater? Vi har tagit reda på vad som finns på repertoaren på landets länsteatrar!
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på Norrbottensteatern är musikalversionen av Tage Danielssons klassiska julberättelse om medkänsla, kapitalism och julens mirakel. Den illustrerade filmen om den fjortonårige Karl Bertil vars solidariska hjärta ömmar för dem som har det sämre, är en riktig julaftons-klassiker. Manuset till teaterversionen har skrivits av komikern och skådespelaren Henrik Dorsin, och baseras på Tage Danielssons novell. Norrbottensteaterns uppsättning är en varm och humoristisk föreställning i sann HasseåTage-anda med en rad jazziga dans- och musiknummer. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har varit på turné i Norrbotten under november, men spelas nu på Norrbottensteatern i Luleå till den 29 december. Läs mer här.
I årets Julfrossa på Teater Västernorrland på Konsertteatern i Sundsvall den 8-10 december möter vi sångerskan och komikern Maria Möller, tillsammans med musikerna Kristin Stenerhag och Anders Lundström. Maria Möller uttrycker sig inom många genrer och stilar. Förutom musik av vitt skilda slag och personliga humoristiska betraktelser får vi veta mer om andra välkända karaktärers jul genom Marias imitationer. Läs mer här.
Estrad Norr har två musikaliska julshower ute på turné i Jämtland Härjedalen i december. Det är En (h)julsaga, julens berättelser i en ny tappning av och med sånggruppen JAHA, och I Väntan på sjulsmäss, med några av länets skickligaste folkmusiker; Ellen Sundberg, Safoura Safavi, Triakel och Hoven Droven. Läs mer här.
Västerbottensteatern spelar En Sagalik Jul på Sara Kulturhus i Skellefteå till den 15 december. Vilka förväntningar har vi egentligen på julen och vilka känslor för den med sig? Alla bär vi med oss våra egna personliga erfarenheter av årets största högtid. Vi bökar och stökar för att göra den så stämningsfull som möjligt och ibland blir det faktiskt den bästa av jular – andra gånger blir det bara pannkaka av alltihop. I En Sagalik Jul tar sångerskan och skådespelerskan Saga Eserstam sig an vår mest älskade och laddade helg. Läs mer här.
Samtidigt finns thrillern De 39 stegen kvar på repertoaren till den 16 december och redan den 3 januari 2023 kommer succén och musikteaterfesten Musikanternas uttåg av P.O. Enquist tillbaka.
På Västmanlands Teater visas Antikrists mirakler av Selma Lagerlöf, till den 17 december. Det finns alltså ännu tid att se iscensättningen av Selma Lagerlöfs mest okända roman, som får nytt liv och relevans i denna föreställning, i regi av hans Marklund, och med ett manus av Stina Oskarson. Läs mer här.
Nu är det Västanå Jul igen på Västanå Teater! Till 2022 års upplaga av Västanå Jul har Magnus och Sophia Stinnerbom bjudit in välkända Västanåprofiler till bandet: Roger Tallroth, Sébastien Dubé, Niklas Bertilsson och Anna Karlsson. De är också glada att presentera en ny spännande gästartist – Anders Wendin, även känd som Moneybrother. Du kan se fram emot såväl traditionell julmusik som välbekant och stämningsfull teatermusik från Västanå Teaters föreställningar. Föreställningen består av två akter med 50 minuters paus och spelas 1-18 december i den vinterbonade salongen Loftet i Berättarladan i Rottneros. Läs mer här. Läs gärna också mer om Västanå Teater på vår sida ”Fokus på” här!
I Freja Musikteaters julshow Jul hos Sebastians vänner möts tal med sång och fakta med fiktion. I ett julstängt bibliotek bryter sig litteraturen loss från hyllorna och filosofin sipprar mellan raderna i en jakt på livets innersta mening. Sebastian Grennard har varit med i Freja Musikteater sedan 2012. I årets julshow står Sebastian inte själv på scen, men hyllas av vännerna i Freja Musikteater för sin unika förmåga att skapa nya ord som blir glasklara i sitt sammanhang och hans sätt att göra poesi av egna erfarenheter och minnen. Gästartist är Sara Lindh, skådespelare, musikalartist, sångerska, poet och dramatiker. Julshowen spelas 30 november-4 december. Läs mer här.
Kalkon i en resväska är ett samarbete mellan Örebro Teater och Brunnsgatan Fyra. Föreställningen hade premiär på Brunnsgatan Fyra i Stockholm i november och får sin Örebropremiär på Örebro Teater den 16 december, där den spelas ända fram till den 22 februari 2023. Kalkon i en resväska är en skruvad historia, skriven av Staffan Göthe, och regisserad av Martina Montelius. Här gör Bonnie och John-Anders sitt bästa för att hitta ett rum med plats för alla deras medhavda effekter och känslosprång. Omedelbart kantrar situationen när Stigbjörn Stigbjörnsson – eller Stytteston Stöttestatta, som John-Anders envisas med att kalla honom – sticker fram sin gäckande bockfot. Kan han ersätta den oersättlige, den mytomspunne, den av livets framfart krossade tusenkonstnären Wannah Trobo? En föreställning om ruelse, längtan och artisteri som kört av inlandsbanan. Läs mer här.
På Örebro Teater kan du under julhelgen också se Comedy Queen, som spelas för alla från 8 år. Det är Jenny Jägerfelds bok Comedy Queen som sätts upp som teaterföreställning för första gången. Den 2 december får den urpremiär på Örebro Teater. Comedy Queen spelas för årskurs 4–6 under veckorna innan jul och för allmänheten 27 dec-30 december.
Comedy Queen handlar om Sasha som precis fyllt tolv. Hon försöker efter egen förmåga hantera sorgen efter sin mammas självmord. Berättelsen är både hjärtskärande sorglig och hejdlöst rolig. Men framförallt är den hoppfull då den visar att ur den djupaste av sorg kan det komma både humor och livsglädje. För bearbetning och regi står Hans Christian Thulin. Läs mer här.
Musikalen Come From Away spelas på Östgötateatern i Norrköping fram till nyårsafton. Come From Away baseras på den verkliga historien om när 38 plan omdirigerades med anledning av attackerna mot World Trade Center 11 september 2001. Planen fick istället landa på flygplatsen i det isolerade kanadensiska samhället Gander på ön Newfoundland. På kort tid nära fördubblades stadens invånarantal med människor från olika delar av världen. Trots språkbarriärer och kulturkrockar öppnade Ganders invånare sina armar för de strandsatta resenärerna. Flygplatsen blev en mötesplats fylld av musik och värme. För regi står Markus Virta. Läs mer här.
På Östgötateaterns scen i Linköping kan du se Drottningens juvelsmycke Carl Jonas Love Almqvists t.o.m. den 17 december. Drottningens juvelsmycke utspelas till stor del i Östergötland, men har trots den lokala förankringen inte satts upp på Östgötateatern sedan 1970-talet. I Östgötateaterns nytolkning blir det en kostymfest för alla sinnen – en gränsöverskridande berättelse fylld av passion, makt, musik, romantik, svart humor, grymhet och död. För idé och koncept står produktionsgruppen Ramaj. Läs mer här.
På Byteatern Kalmar Länsteater spelas teaterklassikern Natten är dagens mor av Lars Norén fram till den 30 december. Det är mitten av 1950-tal och vi får hälsa på under ett dygn i köket på ett litet hotell. Den amerikanska jazzen blomstrar, till skillnad från det familjeägda företaget. Idag är det stängt för inventering och den lyckade fasaden börjar krackelera… Mattias Nordkvist har regisserat. Läs mer här.
På Folkteatern Göteborg kan du se föreställningen K, efter en bok av Katarina Frostenson, fram till den 5 januari. K är en av Sveriges största poeter, med en given plats på en av de aderton stolarna. En av Sveriges största lyriker, hyllad och upphöjd. Sen kommer explosionen. Hennes man anklagas för grova brott, och mediadrevet rasar. K flyr från landet S och dess blodtörstiga folk. Vad händer med en människa i fritt fall? Kan hon någonsin landa? Manus av Kristian Hallberg, i regi avTobias Hagström-Ståhl, och K gestaltas av Ylva Olaison. Läs mer här.
Regionteater Väst samarbetar med Masthuggsteatern i föreställningen Mellanrummet, som är ett interaktivt ljudverk för alla åldrar. Du kan uppleva Mellanrummet på Masthuggsteatern i Göteborg där den har premiär den 12 december, men det går också att boka Mellanrummet till det egna klassrummet eller något annat passande utrymme i skolan.
Mellanrummet handlar om mellanrummen vi ser och inte ser – mellan vägg och vägg, mellan golv och tak, mellan människa och människa. Mellanrum som krymper och växer när du rör dig, som öppnar världar när du lyssnar. Läs mer här.
Bilden överst: Norrbottensteatern, Karl-Bertil Jonssons julafton, foto Magnus Stenberg.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!