I Norrdans communityprojektet female (with) space har åtta kvinnor i åldrarna 25-75 år under ett års tid träffats, workshoppat, utforskat och skapat performanceverket dances for present & future worlds under ledning av danskonstnären Polena Kolia Petersen. I juni är det dags att visa verket vid tre performance-tillfällen i Sundsvall. Det låter så spännande så vi ställde några frågor till två av deltagarna, Jill Taube och Rebecka Jensen!
Under 2021 startade Norrdans communityprojektet female (with) space, med danskonstnären Polena Kolia Petersen som projektets guide och inspiratör. Inledningsvis hölls en workshop där kvinnor i Sundsvall var välkomna att delta. Ingen tidigare danserfarenhet krävdes och workshopen var öppen för alla över 18 år. Det blev ett väldigt högt deltagarantal som sedan mynnade ut i en mindre kärngrupp, som lottades fram.
Åtta kvinnor i åldrarna 25-75 år har sedan dess skapat performanceverket dances for present & future worlds. Gruppen har utforskat vilka rum dansimprovisation kan skapa för att göra plats för möjligheten att relatera till varandra och sitt egna status quo på ett radikalt och annorlunda sätt.
Sammanlagt blir det tre performance-tillfällen i Sundsvall. En danspromenad från Hedbergskaparken genom centrala Sundsvall med slutstation på Lars Ahlins torg, Kulturmagasinet, och den interaktiva utställningen Future Worlds, samt performance och picknick på Bureplatsen i Sundsvall.
Danskonstnären Polena Kolia Petersen har ett intresse av att skapa och utforska processer i relationer. Hennes konstnärliga danspraktik har en både fysisk, estetisk och politisk grund. Ofta tar hennes verk upp relationen mellan konstnär, publik och dans.
Vi har pratat med två av deltagarna, Jill Taube och Rebecka Jensen, för att få veta mer om deras upplevelse av communityprojektet.
Hej Jill! Hur har det känts att arbeta med det här projektet?
– Det har varit väldigt spännande! Det är ett väldigt annorlunda sätt att arbeta på för mig. Vi jobbar mycket i workshops och reflektion. Inget är rätt eller fel utan alla tolkar en uppgift olika, så det finns ingen prestige eller krav på prestation.
Vad kommer du att bära med dig från female (with) space?
– Vi är inte fri från omvärlden. När man rör sig i det offentliga är men hela tiden påverkad av samhällets tankar. Detta har fått mig att tänka mer på hur jag själv relaterar till min egen kropp. Projektet har verkligen varit ett djupdykande i självkännedom och perspektiv. Livet är rörelse, och vi måste röra oss även om det är läskigt och svårt.
Hej Rebecka! Kan du berätta lite om dina upplevelser i female (with) space?
– Genom att tänka på ett (för mig) helt nytt sätt kring dans och utrymme har projektet gett mig ett nytt perspektiv och reflektionerna kring projektet har lett till att jag uppmärksammat nya saker kring hur jag tar mig ann utrymme, och i vilket utrymme jag vill röra mig i. Jag blir nyfiken inför att utforska utrymme och har blivit mer experimentell när jag är på nya platser. Jag får lust att dansa och utföra delar av projektet när jag väntar på bussen, eller när jag är ute och går, eller på tåget – platser där det inte är helt naturligt att dansa, men så ställer jag mig själv frågan ”varför inte?”. Varför inte utforska utrymmet vid busshållplatsen genom dans när det är kallt ute, varför känns det så svårt att röra sig fritt bara för att andra ser? Det vore härligt om vi i samhället kunde se mer rörelse utomhus.
Vad kommer du ta du med dig från projektet?
– Hittills har jag fått ett nytt sätt att utforska utrymme och ett nytt sätt att tänka kring rörelse och dans. Jag lär mig att jag faktiskt vill röra mig på fler utrymmen och jag vill gärna bli mer bekväm med att göra detta samt se andra utforska utrymme med rörelse. Det ger mig även mycket att få lyssna på de andra kvinnorna och hur de upplever projektet.
Hur har det känts att delta?
– Det känns roligt att vara del av projektet, det är ett projekt som ständigt finns i ens tankar. Vi har virtuella och fysiska träffar där vi jobbar med projektet och delar med oss av våra erfarenheter. Polena guidar oss, hon är en fantastisk ledare och guide. Vi arbetar tillsammans och individuellt genom att utforska dans och hur vi rör oss och tar oss ann utrymme. Det är en process som innebär både dans men även reflektion och att notera ner sina upplevelser, vi använder anteckningsböcker.
Måndag 6 juni kl 13:30 och tor 9 juni kl 18:00 – Danspromenad med start i Hedbergskaparken, Sundsvall.
Lördag 11 juni kl 13:00 – Dansperformance på Bureplatsen, Sundsvall.
Text: Anna Öun/Norrdans
Läs mer på Norrdans hemsida här.
Bilden överst: Norrdans. female (with) space. Foto Lia Jacobi.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!