På Gasklockan i Gävle har det varit premiär för det omskrivna allkonstverket Faust, i regi av Peter Oskarson, med musik av Moto Boy. Kritikerna och publiken hyllar tolkningen av Goethes klassiska berättelse om Faust. Parallellt med storsatsningen på scenen har Folkteatern i Gävle arbetat med en rad kringaktiviteter, varav Pod Faust är en.
Projektet Faust består inte bara av teater, utan även av musik, konst, utställningar och debatter!
Ett av spåren som Folkteatern har arbetat med var en pod, där lyssnarna bjuds in att följa arbetet bakom kulisserna från olika perspektiv. Här ges en möjlighet för de medverkande att berätta mer ingående om arbetet med föreställningen. Första podden, där Peter Oskarson berättar om hur tanken om att göra Faust här i Gävleborg växte fram, släpptes redan 8 december 2014. Sedan dess har ytterligare fyra poddar producerats där skådespelare, scenograf, kostymör, ljusdesigner, koreograf, dramaturg, manusförfattare, musiker m.fl. har berättat om arbetsprocessen, utmaningarna, inspirationen och mycket annat. Läs mer
”Faust i Gävleborg är en plattform” som under ett år funnits som samlingspunkt för alla som på olika vis vill arbeta med och utforska de frågor som dramat om Faust väcker. Utgångspunkten är att många och olika konst- och kulturutövare med anknytning till Gävleborg, genom egna konstnärliga uttryck ska kunna arbeta kring tematiken i Faust. Goethe skrev pjäsen i början av 1800-talet men ämnet, att sälja sin själ till djävulen, är lika aktuellt i dag.
Redan i oktober 2014 anordnade Folkteatern och Kompani Perspektiv tillsammans med Högskolan i Gävle en dag om ungdomars och unga vuxnas villkor med rubriken Att sälja sin själ, där Goethes Faust blev en utgångspunkt till samtal. Thomas Di Leva var gäst och föredragshållare var Birgit Lindgren-Ödén, Högskolan i Gävle och Gabriella Brandon-Cox och Kerstin Hjelm från Kompani Perspektiv.
Före årsskiftet inleddes också en faustisk seminarieserie utifrån arbetet med föreställningen. Även en serie kafésamtal arrangerades på olika ställen i länet som Bollnäs, Hudiksvall och Söderhamn och gästades av forskare från Uppsala Universitet m.fl.
Sedan dess har det också arrangerats en faustisk läsecirkel och faustiska stadsvandringar med prästen Peter Stjerndorff, för att höra om och se platser i Gävle som på olika vis har anknytning till dramat om Faust, samt en faustisk orgelkonsert med organisten Joakim Andersson som spelade musik med inspiration från Faust. Faustisk filmvisning blev det när stumfilmen Faust, F.W. Murnaus tolkning från 1926 med Gösta Ekman i huvudrollen som Faust, visades i en musikalisk nytolkning i Sandviken den 21 mars.
Självklart kan du också i bar Faust i Gasklockan beställa faustisk mat från den faustiska buffén som bullas upp innan föreställningen börjar!
Läs mer om de faustiska projekten här
Läs mer om föreställningen här
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!