Staffan Göthes nyskrivna pjäs En slavisk dans har urpremiär på Örebro länsteater den 26 september. Västeråspremiär blir det den 7 november. Föreställningen är ett samarbete mellan de båda länsteatrarna.
En slavisk dans är en samproduktion mellan Örebro länsteater och Västmanlands teater i samarbete med Örebro och Västerås Kulturskolor. Västmanlands Teater hade haft samarbete med Kulturskolan tidigare och nu inleddes detta även i Örebro. Fem elever från en fortsättningskurs i drama på Kulturskolan medverkar i föreställningen. Repetitionerna har hållits både i Västerås och Örebro och efter spelperioden på Örebro Teater flyttar hela produktionen till Västerås.
– Det är ett samarbete på alla plan, berättar producent Agneta Bertilsson på Örebro länsteater. Vi börjande med en resursinventering: Vad har ni? Vad har vi? Ok, ni har smedja och vi har snickeri… Vi har på det här sättet haft tillgång till dubbla rekvisitörer, tekniker, kostymörer, producenter, skådespelare och marknadsförare!
Uppförandet av Staffan Göthes En slavisk dans innebär ett kärt återseende, efterlängtat av många. Ännu en gång får vi följa med en av landets mest framstående dramatiker i en samtid vi känner igen, tillsammans med rollkaraktärer som är som folk är mest, fast kanske en aning mer skruvade och problemtyngda än de flesta. För regi står Rickard Lekander och Birgitta Egerbladh är koreograf. Musiken skrivs av Christer Christensson. Totalt står sjutton personer på scenen, inklusive teaterelever och statister.
I en intervju i Tidningen ETC (11/9 2015) beskriver Staffan Göthe En slavisk dans på följande sätt:
-Den handlar om den förslavade dansen till självförverkligandets pipa som är vår tids melodi. Det här är mitt försök att förmedla det läge vi lever i, en tid med kaotiska värderingar som hyllar jaget och individen trots att vi inte är någonting utan varandra.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!