Länsteatrarna i Sveriges dialogmöten vänder sig framför allt till förtroendevalda och politiker i länsteatrarnas styrelser. På mötet den 26 augusti handlade det både om kulturpolitik på ”en armlängds avstånd” och den eventuellt kommande regionbildningen där sex nya storregioner ersätter dagens länsindelning.
Åsa Kratzt, ordförande för Länsteatrarna i Sverige, tillika förtroendevald med ansvar för regional scenkonstverksamhet, rapporterar från ett varmt möte på Långholmen i Stockholm.
”Fredagen den 26 augusti samlades cirka 40 företrädare för våra medlemmars styrelser på Långholmen i Stockholm. En fängslande plats som bjöd på fantastisk miljö och ett strålande väder där en inbjudande trädgård och ett och annat dopp i Långholmens strandbad varvades med många erfarenhetsutbyten och viktiga samtal i skuggan under äppelträden.
Som förtroendevald i styrelser med ansvar för regional scenkonstverksamhet är utbyten av erfarenheter med andra i liknande situation mycket värdefull. När man är engagerad i en verksamhet som många gånger får fokusera på de ekonomiska ramarna, är möjligheten till fördjupade samtal kring olika frågor en viktig energi injektion.
Ett av årets teman handlade om hur man hanterar de stora samhällsfrågorna. Hur man möter hat och hot när en föreställning väcker känslor i närsamhället och i det politiska rummet. Vad kan man förbereda, hur står man upp för den verksamhet man ska styra, men i samma stund hålla ”armlängds avstånd” till? Hur håller sig styrelsen informerad och hur håller man samman hela verksamheten och stöttar dem som kommer i skottgluggen, oavsett roll som teaterchef, styrelse, konstnärlig personal och övriga anställda i organisationen?
Regionteater Väst delade med sig av sina erfarenheter i samband med sin föreställning Den avvikande meningen som rönte stor uppmärksamhet då den turnerade i högstadieskolor under 2015. Frågan om yttrandefrihet och konstnärlig frihet är frågor som ständigt behöver diskuteras och detta var ett strålande tillfälle att få tid till denna mycket komplexa fråga.
Ett annat tema rörde den eventuellt kommande regionbildningen och kultursamverkansmodellen. Staffan Rydén gav sin bild av vad som händer i det läge man hamnar när nya administrativa gränser dras upp och vilka utmaningar man möter. Ett ämne som många av oss lever i här och nu och det var ett mycket uppskattat inspel från en aktör som varit delaktig i Västar Götalandsregionens tillkomst och utveckling.
Långt många fler kom till mötet än vi vågat hoppas på, vilket var mycket glädjande! Dock blev det för trångt i lokalen och i den rådande sommarvärmen blev det tufft! Därför tar vi nu höjd och bokar en större lokal för nästa års kommande evenemang som planeras in till den kvällen den 24/8 och heldag fredagen den 25/8 2017, även då på vackra Långholmen.
Vi hoppas naturligtvis att ni som är berörda av detta möte noterar dessa datum i era kalendrar för kommande år. Intressanta och viktiga frågor att lyfta upp på agendan lär inte saknas!”
Åsa Kratz, ordförande Länsteatrarna i Sverige
Läs mer om dialogmöten
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!