Adagio for a hacked life är den sista delen i danstrilogin Growth som är ett samarbete mellan Scenkonst Sörmland och Baxter Theater i Sydafrika. Denna gång handlar det om utbrändhet, arbetsnarkomani och ekonomisk tillväxten.
Adagio for a hacked life skildrar hur människor blir offer på den ekonomiska tillväxtens altare. De levererar vad systemet vill ha, förväntar och konstant kräver. Men till vilket pris? Familj, relationer, fysisk och mental hälsa kompromissas för att leva upp till de förväntningar som det ekonomiska systemet ställer. Hur kan vi undvika det? Hur kan vi skydda det mänskliga livets säregna rytm?
Koreografen Grant van Ster arbetar i Adagio for a hacked life tillsammans med kompositörerna Jonny Axelsson och Nceba Gongxeka. Dansarna i föreställningen, Shaun Oelf, Mishkaah Medell och Themba Mbuli, är från Sydafrika. Musikerna kommer från båda länderna. Adagio for a hacked life har Sverigepremiär 3 mars på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna och sedan följer en turné i Sörmland fram till den 15 mars.
Adagio for a hacked life är den tredje och avslutande föreställningen i den kritikerrosade trilogin Growth – ett samarbete mellan Scenkonst Sörmland och Baxter Theatre i Kapstaden/Sydafrika. Projektets första föreställning, I hit the ground running, hade premiär 2013 och handlade om ungdomsarbetslöshet. Andra föreställningen, Struck silent från 2014, hade fokus på äldre.
Trilogin Growth sätter, med dans och nyskriven musik, strålkastaren på de mänskliga effekterna av den globala strävan efter ständig ekonomisk tillväxt. Det globala ekonomiska systemet och några av dess effekter på individen hamnar alltså återigen under lupp i detta nya verk som gestaltar den enorma press som många upplever i dagens samhälle.
Den nyskrivna musiken och dansen skapas utifrån ett omfattande undersökningsarbete. Researchen inför den här sista produktionen gjordes tillsammans med två referensgrupper, en i Sverige och en i Sydafrika. Det konstnärliga teamet och ensemblen träffade personer som har lidit, eller lider, av stress, överarbete, s.k. utbrändhet och kroniskt trötthetssyndrom. De träffade också terapeuter, forskare och läkare som arbetar med att hjälpa de här personerna. I Sverige bestod referensgruppen av terapeuter och patienter på Nynäs rehab-trädgård. Dessa möten och den delade kunskapen är grunden till föreställningen.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!