Den 16 april är det premiär i Visby för en uppgraderad och storslagen version av Carl Orffs berömda körverk Carmina Burana. Konserten är ett interregionalt samarbete mellan Länsteatern på Gotland, Gotlandsmusiken, Estrad Norr och Östgötamusiken I Visby står 45 musiker, 150 körsångare och tre solister på scenen. Föreställningen ges därefter i Linköping och Östersund, då med lokala körer.
– Ödets nycker är ett av flera teman i Carmina Burana och det kommer vi att lyfta fram, säger regissören Thomas Sundström, teaterchef på Länsteatern på Gotland. Nu pågår det stora rörelser av människor inom och runt vår världsdel, folkvandringar som snarare är flykt än planerade resor. Vilka stannar kvar, vilka måste fly?
Carmina Burana är ett unikt musikverk som bygger på dikter från 1100- och 1200-talen och handlar om livets förgänglighet. Carl Orffs mäktiga verk uruppfördes 1937 och är skrivet för orkester, stor kör samt solister. Det är ett av världens mest framförda körverk.
Den aktuella uppsättningen av Carmina Burana är ett samarbete mellan två orkestrar, tre regioner och en rad lokala körer. Solister är operasångaren Marcus Jupither, baryton, Sibylle Glostedt, sopran och Jan Löfgren, tenor. Det stora körverket har premiär på Gotland den 16 april och sedan följer ett framförande i Linköping den 21 april och ett i Oviken i Jämtland den 24 april, med nya körer på varje plats. Totalt är 600 personer involverade i arbetet. Dirigent är Bo Wannefors.
– Som projekt betraktat är det här något av det största vi gjort i modern tid. Vi kommer att vara 140 körsångare, tre solister och 45 musiker på scenen. Vi får plats, men kommer att täcka hela scenen på Wisby Strand både på bredden och djupet, säger Erik Skagerfält, producent på Gotlandsmusiken till Gotland.net.
Carmina Burana framförs här med film, videokonst, texter på svenska, latin och arabiska och en delvis sceniskt gestaltande kör och får en aktuell anknytning till vår samtid genom att sätta fokus på flyktingfrågan. Det är av denna anledning som verket har kallats Carmina Burana 2.0 eller Carmina Burana i vår tid.
– Gotland har en särposition att vi är en ö, dit folk alltid har flytt. Vi har gjort flera föreställningar på det här temat och nu fick vi chansen att göra Carmina Burana, säger regissören Thomas Sundström i en intervju till SVT.
– Det vi idag uppfattar som svenskt eller gotländskt har ofta sina rötter i andra kulturer. I år vill Gotlandsmusiken verka för mångfalden, säger Gotlandsmusikens direktör Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken till Gotland.net
Nyskriven svensk musikal på Länsteatern på Gotland
På repertoaren just nu på Länsteatern på Gotland återfinns något så unikt som en nyskriven svensk musikal; Jorden vi ärvde, av kompositör Mathias Lundqvist och textförfattare Thomas Sundström.
Även här samarbetar Länsteatern på Gotland med lokala körer (och studieförbundet BILDA) i form av workshops där körer har möjlighet att boka in utvalda kvällar med Mathias Lundqvist och Thomas Sundström där de berättar om arbetet med uppsättningen. Efter det ges deltagarna möjlighet att provsjunga delar av materialet tillsammans med upphovsmännen innan det är dags för föreställning.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!