Våren står på glänt och Norrdans kommer med nya fantastiska dansupplevelser! I Stuff in the Park möts fyra av Nordens mest spännande koreografer i en härlig och blommande upplevelse. I Norrdans tredje communityprojekt ges Härnösandsbor chansen att uttrycka sig genom dans och rörelser.

24 maj är det premiär för somriga utomhusföreställningen Stuff in the Park. Dansverket är en fyrdelad föreställning som är utformad för att besöka olika parker och anpassas utifrån förutsättningarna som finns där. På så vis kommer Norrdans ut till publiken och blir tillgängliga för ännu fler personer. Det blir alltså mycket dans och koreografi i ett inkluderande format som både når ut och berör.

Elva personer deltar i Norrdans tredje communityprojekt KUDE som denna gång sträcker sig mellan åldrarna 14–78 år. Under 15 veckor har de träffat danskonstnären Jonathan Starr och lördag den 27 april dansas Rota runt på lämpligt sätt, vilket är finalen av communityprojektet.

Nedan har vi har samlat lite information om båda pärlorna.

Stuff in the Park

Norrdans samarbetar med några av Nordens mest spännande koreografer som tillsammans gör utomhusföreställningen Stuff in the Park till en helt unik upplevelse. Publiken möts av ett gäng dansare som lotsar runt dem till olika hörn av parken där de får uppleva fyra olika verk. Bland knoppande blommor, frisk luft och sommarvibbar uppstår dans och koreografi i världsklass.

FOOT FORWARD AND THE OTHER ONE TOO THREE
Koreografi: Ingrid Berger Myhre

Norska Ingrid Berger Myhre har gjort sig känd som en konsekvent och lekfull koreograf. I mellanrummet mellan språkets konstruktioner och koreografins organisationssystem placerar hon sina verk. Hon skapar dansant logik som slingrar sig genom landskapet.

Foot Forward and the other one too three är som ett spel för de tre dansarna som gradvis rör sig genom parken. Varje steg beror på det föregående och blir språngbrädan för nästa. På detta sätt formas rörelserna och dansen kontinuerligt av dansarna i realtid.

”Det vi ser är en rad individuella val, men också en flyktig bild i rörelse. Bilder dyker upp lika snabbt som de försvinner i en koreografi som alltid är i rörelse och som hela tiden går framåt. Varje statiskt moment utgör en dynamisk helhet. Om varje komponent är en konsekvens av den föregående, vilka logiska samband ser vi i denna koreografiska tankegång?” säger Ingrid Berger Myhre om verket.

WAILING
Koreografi: Sigrid Stigsdatter

Sigrid Stigsdatter är en dansk koreograf, danskonstnär och sångare. Genom kropp och röst berör hennes praktik det beroendeframkallande, det intuitiva, det känslomässiga och det vilda. Hon är en aktiv medlem i Jacuzzi in Ams och Dance Cooperative in Cph, vars engagemang i gemenskap och politik inom dansvärlden fortsätter att driva och påverka hennes konstnärliga praktik.

Dansverket Wailing handlar om sökandet efter resonans i en värld som blir allt tystare. Klagandet/jämrandet (översättning av engelskans ”the wail”) tjuter, ropar, gråter, vinkar, svajar och gungar.

A PROCESSION
Koreografi: Janina Rajakangas

Finska Janina Rajakangas är en Helsingforsbaserad koreograf, danskonstnär och lärare. Hennes dansverk bär på en skörhet och djärvhet som tillsammans bildar en unik styrka.

I hennes verk väcks ofta frågor hos publiken; vem står på den samtida dansscenen? Och vilket sätt att vara i världen framhäver verken? I hennes senaste projekt dekonstruerar hon patriarkatets strukturer i en trilogi genom att undersöka vardagens maktdynamik. Trilogin utforskar teman som faderliga relationer (Meadow 2021), sexualiseringen av tonårsflickor (Venus 2022) och inklusivitet som koreografi (Dancer 2023).

A procession är en parad bestående av tre dansare. De dansar, spelar instrument och sjunger för att uttrycka det udda och det vackra som ofta finns inombords. Dansarna lockar in publiken i en värld där ljud förkroppsligas och uttrycks som rörelse. En hyllning till det bisarra skapas.

>>The Pleasure of Waste<<
Koregrafi: Philip Berlin

Svenska Philip Berlin skapar extrema och artikulerade danser som genom ihärdiga upprepningar suger in åskådaren i intensiva ögonblick av fullkomlig koncentration.

Numera bosatt i Stockholm och verksam inom dans- och koreografifältet i Sverige och internationellt. Berlin har tidigare visat koreografiska arbeten på bl.a Théâtre de la ville, Scenkonstmuseet, Dansens hus, samt på Moderna Museet och MDT – Moderna Dansteatern, då tillsammans med Louise Dahl.

KUDE: Rota runt på lämpligt sätt

Norrdans. KUDE: Rota runt på lämpligt sätt. Foto Viola Depcik.

KUDE står för Kommunal Utåtriktad Dans Ensemble och är Norrdans intergenerationella amatördansensemble. Lördag den 27 april har föreställningen Rota runt på lämpligt sätt premiär. Det blir ett dansant möte mellan ett gäng Härnösandsbor och danskonstnären Jonathan Starr. Elva personer deltar i communityprojektet denna gång och åldrarna sträcker sig mellan 14–78 år.

Från fyra sidor av scenen får publiken se ett collage av skulpturer gjorda av papper, rörelse och ljud. Dansarna flyttar och kartlägger, förvandlar och bygger om utrymmet. Ett nytt landskap skapas.

I över 15 veckor har deltagarna arbetat tillsammans med koreografen och kompositören Jonathan Starr och dansutvecklaren Jenny Lundmark för att skapa dansföreställningen Rota runt på lämpligt sätt.

”Det känns jätteroligt! Jonathan är väldigt duktig på att skapa en trygg plats där vi som grupp vågar improvisera, testa olika tillvägagångssätt och prova på”, säger deltagaren Eva Henning.

OM JONATHAN STARR

Jonathan Starr (he/him) är en engelsk multidisciplinär danskonstnär som främst arbetar med rörelse och ljud. Efter sin kandidat- och masterexamen i samtida dans vid London Contemporary Dance School 2019 flyttade han till Sverige för att arbeta som dansare hos Norrdans.

If you have a body, you can dance”, säger Jonathan Starr.

Jonathan jobbar även med att skapa sina egna koreografiska verk. Under 2023 började han med att bland annat leda ljudvandringar, undervisa workshops och lägga grunden för KUDE.

Norrdans. KUDE: Rota runt på lämpligt sätt. Foto Viola Depcik.

Text: Anna Öun, marknadsförare Norrdans

Bilden överst: Norrdans lanseringsbild för Stuff In The Park. Foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.