Berättarfestivalen i Skellefteå 3-9 april är en vecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje och mer än etthundra berättarupplevelser! Evenemanget är ett samverkansprojekt mellan olika aktörer som vill ta vara på den starka berättartraditionen i regionen och skapa en arena för den.  I år medverkar bland andra Frida Hyvönen, högaktuell med en grammisbelönad skiva på svenska Kvinnor och barn och Stina Oscarson, som berättar om sin senaste bok. Bland föreställningarna märks Scorch, prisbelönt berättarföreställning från Belfast, Ankomsten med Teateri och En bit av mig som baseras på nyanlända barns egna berättelser.

Huvudarrangörer för festivalen är Kultur Skellefteå, Skellefteå museum, Västerbottensteatern och Västerbottens museum i samverkan med en mängd olika lokala aktörer. Programkoordinator är Rose-Marie Lindfors, och programansvarig på Västerbottensteatern är Robert Herrala. Projektledare och kommunikatör är Jonas Lundqvist, som vi fick tag i för att ställa några frågor om festivalen!

Teateri medverkar på festivalen med föreställningen Ankomsten, foto Peter Lloyd

Hej Jonas, vilket digert program ni presenterar på årets Berättarfestival! Berätta gärna lite mer, hur länge har festivalen funnits?
-Berättarfestivalen i Skellefteå genomförs i år för nionde gången. Framtiden är både osäker och spännande på samma gång. Där finns hot om kraftigt minskad finansiering, men också med stora utvecklingsmöjligheter om planerna på ett Berättarcentrum får stöd hos politiken.

Varför gör ni detta? 
-Berättarfestivalen är ett samverkansprojekt mellan olika aktörer som vill ta vara på den starka berättartraditionen i regionen och långsiktigt utveckla berättandets roll i många olika samhällssektorer. Festivalveckan ska fungera som ett ”skyltfönster” för berättandet, en arena där olika aktörer ges möjlighet att exponera berättande i olika former. Utgångspunkten är att berättandet, liksom all kultur, har ett egenvärde för att medverka till att skapa ett attraktivt, demokratiskt och mänskligt samhälle att leva i. Hjärtat i allt arbete kring festivalen är att utveckla berättarkonsten.

Kommentar: Berättarfestivalens syfte och mål finns beskrivet i ett ”manifest” som kan läsas här.

Artisten Frida Hyvönen medverkar på Berättarfestivalen 2017, foto Elin Berge

Vad är berättarteater? 
-För det första är berättarteater en av många uttrycksformer under festivalveckan. Det traditionella muntliga berättandet är utgångspunkten som sedan tar sig många olika sceniska uttryck. Västerbottensteaterns chef Fransesca Quartey har uttryckt sig så här om vad specifikt berättarteater är:
”…berättarteater är där den traditionella teaterformen möter berättandets absoluta närvaro”.

Hur brukar festivalen tas emot av publiken? 
-Festivalen är mycket uppskattad av publiken i hela Skellefteå, programmen är ju spridda över hela kommunen. Vi har även noterat att berättarformen upplevs som lättillgänglig och lockar därför publik även utanför den traditionella målgruppen för kulturprogram. Bredden i utbudet, både tematiskt och i inriktning på ålder, gör också att det är en mycket bred målgrupp som nås.

Vad innebär stipendietävlingen Berättarkraft?
-Syftet med stipendiet är helt enkelt att locka fram nya berättare, de som kanske har sina berättelser i byrålådan men inte plockat fram dessa i scenljuset. Ur alla inskickade bidrag utses 6-8 finalister som får chansen att delta i en workshop för att finslipa på sina berättelser och sitt framträdande. Finalen avgörs under Berättarfestivalen då en jury utser vem som ska få årets stipendium som består i en skriv- och berättarkurs på Kreta.

Finalister i stipendietävlingen Berättarkraft. Från vänster: Harald Larsen, Ture Lundmark, Tommy Bildström, Susann Berg, Karin Lundström Rawden, Vänster nere: Åsa Lindström Öberg, Melker Jonsson, Malin Andersson. Finalen avgörs 8 april under Berättarfestivalen i Skellefteå.

Läs mer om Berättarfestivalen här.
Läs hela programmet här.
Följ Berättarfestivalen på Facebook.

Bilden högst upp: Invigning av Berättarfestivalen i Skellefteå Francesca Quartey, Västerbottensteatern, foto Patrick Degerman

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.