Anna Sjövall är vd och konstnärlig ledare på Teater Halland sedan 2017. Anna är regissör med lång erfarenhet från många scener i Sverige. Vi blev såklart nyfikna och bad henne skriva några rader om vad uppdraget som teaterchef betyder för henne.

– Genom konsten kan vi se vad som händer när vi drar saker till sin spets. Och där kan vi andas för att stå ut med livet runt omkring oss, skriver Anna.

”-Jag heter Anna Sjövall, är regissör och från januari 2017 vd och konstnärlig ledare för Teater Halland. Jag har frilansat sedan slutet av 90-talet och arbetat på flera av landets länsteatrar, från Sundsvall i norr till Växjö i söder. Jag började på Malmö Stadsteater, dit jag återkommit flera gånger, men har också varit mycket på Regionteater Väst, Borås Stadsteater och Masthuggsteatern.

Två dagar efter att jag fått jobbet i Halland, skedde attacken i Nice och ytterligare två dagar senare statskuppen i Turkiet. Av olika anledningar har det här fått mig att tänka på Gustav III.1772 genomförde han en statskupp i Sverige, avsatte regeringen och blev i praktiken enväldig. Han inskränkte tryckfrihetsförordningen och begränsade riksdagens makt. Erdogan stoppade en statskupp, men förstärkte samtidigt sin egen kontroll över landet. Tryckfriheten begränsas, journalister fängslas, åklagare och domare avskedas. På bara några veckor har viktiga demokratiska fundament brutits ner. Likheterna mellan Sverige då och Turkiet idag är stora, men så finns det också skillnader. Medan Erdogan vill återinföra dödsstraffet, så begränsade Gustav III det. Den svenske kungen förbjöd också tortyr och införde större religionsfrihet, vilket inte direkt står på Erdogans lista över prioriterade åtgärder. Och så lät Gustav III bygga Kungliga Dramatiska Teatern.

För mig hör konst och politik tätt ihop. Den här sommaren påminns vi om hoten mot demokratin, ser hur skör den är och att den hela tiden måste hävdas. För att kunna göra det behöver vi inte bara en fungerande rättsstat, utan också det fria ordet och där spelar konsten en viktig roll. Där kan vi undersöka och problematisera samhället vi lever i, där kan vi försöka förstå det, både känslomässigt och intellektuellt. Genom konsten kan vi se vad som händer när vi drar saker till sin spets. Och där kan vi andas för att stå ut med livet runtomkring oss.

Gustav III byggde Dramaten för en tid och ett samhälle. Idag ser det annorlunda ut. Publiken är mer varierad och har helt andra förväntningar än på 1700-talet. De är självständiga individer och kulturkonsumenter som plockar det de vill ha. De sitter inte troget på sina platser och tittar på, utan förväntar sig att bli engagerade på ett helt annat sätt.För att kunna hävda teaterns plats i samhället måste vi skapa föreställningar som är angelägna och föra ett nära samtal med vår publik. Vi behöver söka upp dem på plats och göra föreställningar där de engageras. Där tror jag att länsteatrarna har en viktig uppgift. Och fördel – eftersom vi inte stänger in oss i tjusiga stenpalats med höga trappor.”

Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.