Folk och Kulturs projektledare Linde Sjöstedt rapporterar om senaste nytt från kulturkonventet som äger rum i Eskilstuna den 6-9 februari 2019:

”Hösten har gått med expressfart och nu är det inte lång tid kvar till Folk och Kultur 2019.
Intresset är lika stort, ja till och med större än förra gången. Konventet har ökat från 100 arrangörer till över 150 arrangörer. Det är fantastiskt roligt och innebär att vi har ett mycket intressant program att bjuda på. Det är en mosaik av brännande aktuella och eviga frågor varvat med konstnärliga inslag och kulturupplevelser – du kan själv gå in på Folk och Kulturs hemsida och botanisera!

Seminarium på Folk och Kultur 2018, foto José Figueroa

Efter valet har vi en ny mandatperiod och många nya förtroendevalda med ansvar för kultur och fritid i kommun, region och riksdag. Vi hoppas att det politiska läget kommer att klarna och att vi den 6 – 9 februari kommer att ha en regering och en kulturminister tillsatt…

För alla nyvalda kulturpolitiker arrangerar Folk och Kultur i samverkar med SKL seminariet ”Uppdrag: Kulturpolitik”. Det är ett seminarium om rollen som politiker och samtal om det kulturpolitiska fältets förutsättningar, möjligheter och heta frågor. Tipsa gärna alla nya förtroendevalda i era nämnder att komma till Eskilstuna i februari och få en otroligt bra introduktion till konsten, kulturen och politiken.

Samtliga riksdagspartiers kulturpolitiska talespersoner kommer till Folk och Kultur och berättar om respektives partis kulturpolitiska program. Däremot har det varit omöjligt att få loss partiledarna. Men med tanke på det politiska läget i landet så tycker jag att det bra att de har fokus på att få till en regering och en statsminister. Vi får återkomma med inbjudan när regeringsfrågan har löst sig.

Stefan Löfvén sände en hälsning, Folk och Kultur 2018, foto José Figueroa

Du möter arrangörerna Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd i var sin monter på Utställartorget. Många av våra 67 medlemsorganisationer arrangerar föreställningar, konserter, workshops och seminarier.  I Örebro har till exempel länsmusiken, länsteatern och länsmuseet gått samman och arrangerar ett idéseminarium om värdet av stabila kulturinstitutioner och deras betydelse för det friakulturlivet och det övriga samhällslivet.

Hur är läget i landet? Fjärmar sig stad och landsbygd från varandra? Det är flera seminarier på detta tema från olika vinklar. Kulturen i samverkan? Samverkansmodellen!

Diskussionen om principen ”armlängds avstånd” fortsätter. Hur gör man som politiker när man har ansvar och ska sätta ramar utan att mangår in och styr det konstnärliga innehållet? Hur förhåller man sig som konstnärlig chef till utmaningen att omvandla politiskt uppdrag och många önskningar till konstnärligt arbete?

Kulturministern på Folk och Kultur 2018, foto José Figueroa

Konsten, kulturen och bildningen är fundament för demokratin och det fria ordet. Public Service är också en grundbult i detta sammanhang. Vi kan stolt presentera att Cilla Benkö vd för Sveriges Radio och Hanna Stjärne vd för Sveriges Television kommer att ge oss varsin keynoteföreläsning på Utställartorgets stora scen. Missa inte det!

Nytt för i år är att Folk och Kultur har ett nordiskt spår, Nordiska Ministerrådet, Kulturanalys Norden, Norska Kulturrådet med flera är med och arrangerar seminarium. På Utställartorget har vi en nordisk Paviljong – Folk och Kultur hälsar alla våra nordiska grannar extra välkomna, vi är mycket nyfikna på vad som händer i Nordens alla länder – både kulturpolitiskt och konstnärligt.

Varmt välkommen! Skynda dig att anmäla dig, boka hotell och missa inte Folk och Kulturs Fest – biljetterna har en strykande åtgång!”

Linde Sjöstedt, projektledare Folk och Kultur
073-709 28 88

 

Folk och Kulturs hemsida

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.