Fokus på – Örebro länsteater

Petra Weckström, vd och Michael Cocke, konstnärlig ledare berättar om verksamheten på Örebro länsteater 2018:

Framtidens publik
I fjol träffade vi drygt 23 000 skolelever under året. Det gör vi inte varje år, men oavsett antal så är det en av huvudpunkterna; att spela för barn och unga. Just nu spelar vi både Illusionistens assistent med trolleriskola av och med Kalle Nilsson och Den livsfarliga skogsexpeditionen av Johanna Emanuelsson i regi av Lotta Östlin Stenshäll.

Örebro länsteater, Den livsfarliga skogsexpeditionen, foto Daniel Andersson

Eleverna i klass 3 på en av länets skolor har i sin blogg beskrivit teaterbesöket och det är alltid intressant att fundera över vad vi, var och en, upplever och lägger märke till då vi ser teater. Här är två röster:

”Vi gick till Nya China och såg en teater som heter Den livsfarliga skogsexpeditionen. Den var ju bra den får 10 av 10. Den var lite läskig för att det kom in en älg. Hej då…”

” Vi satt på bänkar. Deras roller hette Teja, Hillevi, Dagny och Erza. Det började med att Teja var mobbad av Erza och Hillevi. Och hennes enda vän var Dagny som bodde i en liten koja i skogen. För er som inte fattar är Dagny en tjej och inte en kille. I skolan skulle de ha orientering och Teja, Hillevi och Erza skulle vara tillsammans och de gick ut till skogen. Teja låtsades att de hade gått vilse och att hon inte hittade hem men hon visste egentligen vägen hela tiden. ”

 Teatern i centrum – av länet, i det demokratiska samtalet och i människors vardag
Så lyder Örebro länsteaters vision och under våren 2018 har den gestaltats i produktionerna Bläck eller Blod och Imorgon är nu.
Inför valet i höst har vi under våren fyllt Örebro teater med berättelser som blickar bakåt och hyllar de människor som kämpade för att vi som lever idag skulle få det bättre. Berättelser om människans fantastiska förmåga att förändras, att tänka i helt nya banor och organisera samhället på nya sätt. Bläck eller Blod berättade om hur Rutger Maclean försökte införa upplysningens idéer i Sverige på 1700-talet. Lördag den 7 april har vi premiär på Imorgon är nu, ett epos som tar oss genom Örebro nittonhundratalshistoria, skrivet av Lucas Svensson i regi av Malin Stenberg.

Örebro länsteater, Bläck eller Blod, foto Markus Gårder

Teaterns vision innebär att vi behöver samarbeta och utforska rum för möten och samtal. Under våren gör vi det på olika sätt:

Den 4 april inviger vi ett helt nytt inslag i vårt hus, Galleri Hörnan. Det kommer att bli en plats där konstnärer får inspireras av eller tolka teaterns aktuella föreställning. Imorgon och fyra veckor framöver kommer Jens Haraldsson att ställa ut. Jens jobbar främst med skulpturer och installationer och skriver:

–Jag använder mig av objekt som tilltalar mig och som väcker minnen och frågor. Processen är viktig, där sambandet mellan objekt, material och mina egna tankar ständigt pågår. Föremålen får en egen personlighet som antingen kan förmedla min ursprungliga tanke eller vilja säga något annat som jag får anpassa mig efter. De får under arbetets gång omformas till något nytt och eget. Det oförutsägbara blir en drivkraft, säger Jens Haraldsson.

–Min tolkning av pjäsen ’Imorgon är nu’ är en resa genom tid och rum, ett arbetarsamhälle som raseras och en dröm om en framtid någon annanstans.

Örebro länsteater, I morgon är nu, foto Daniel Andersson

Vi har ett samarbete med Studieförbundet Bilda som driver en studiecirkel kring pjäsen Imorgon är nu, inspirerade av hur Bilda och Dalateatern arbetat i Dalarna. Studiecirkeln har haft två av fyra träffar hittills och vi ser mycket fram emot vad detta gett deltagarna. En av träffarna var en gemensam öppen föreläsning av Keith Wijkander som belyste kulturens roll i olika samhälsskiften. Det var fint att sitta där tillsammans, personal, studiecirkeldeltagare och nyfikna medborgare från länet och gemensamt fundera över stora framtidsfrågor.

Imorgon är nu har också bevakats från ax till limpa av NA, vår länstidning och det har varit intressant att öppna upp teaterprocessen för en journalist. Att få alla delar och olika människor som jobbar i en produktion synliggjorda ur ett läsarperspektiv. Läs gärna mer här.

Arrangörsutvecklingsprojekt på småplatser
Sverige är under snabb förändring, inte minst på landsbygden. Fungerande strukturer för teaterupplevelser utanför de större städerna måste hitta nya former. Det här är ett av Länsteatrarnas mest komplicerade uppdrag som påverkas av ett förändrat föreningsliv och lokaler med mycket olika förutsättningar för att ta emot teater. Inspirerade av Riksteatern i Värmland påbörjade vi 2017 tillsammans med Riksteatern Örebro län ett utvecklingsprojekt med fokus på småplatser, främst hembygdsgårdar och Folkets Hus. Vi har spelat Stormen, Illusionistens assistent och Projekt Mamma (utbyte med Folkteatern Gävleborg). Det har varit mycket uppskattat och nu har vi ett nätverk av arrangörer.

Från och med i år har regionen beslutat satsa medel så att teaterarrangemang inte ska innebära orimliga ekonomiska risker för arrangören.

 

Läs mer om Örebro länsteater

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.