– Vi vill med våra föreställningar ingjuta mod hos vår publik att ifrågasätta och våga göra motstånd, säger Lars Melin, konstnärlig ledare teater på Regionteater Väst.
Sverigemagasinet har uppmärksammat länsteatrarna stort i sitt senaste nummer. Chefer, konstnärliga ledare, kommunikationschefer och producenter från landets länsteatrar har blivit intervjuade och svarat på frågor om verksamhet och repertoar 2018. Vi har fått tillstånd att publicera intervjuerna. Sverigemagasinet är ett rikstäckande månadsmagasin med turistrelaterade nyheter. Magasinet finns på turistbyråer, hotell, flygplatser och tåg.
Vilken av era kommande föreställningar ser ni mest fram emot och förväntar er bli populärast det här året? Och varför tror du det?
Jag ser mest fram emot våra senaste föreställningar. Den 2 februari slog vi på stort med tre nypremiärer som på olika sätt berör temat Motstånd. Hopp och Hinder, regi Carl-Olof Berg för lågstadiet, Höj blicken, regi Karl Seldahl för mellanstadiet och Stå upp, regi Stina Oscarson för högstadiet. Föreställningarna ingår i vårt två-åriga Projekt Motstånd. Alla tre föreställningarna har redan väckt mycket uppskattning hos vår unga publik och jag är säker på att de kommer att sätta igång många tankar och frågor kring hur man kan göra motstånd mot orättvisor i samhället. I det lilla och det stora.
Vilken uppsättning har varit roligast att framföra under din tid på Länsteatern, berätta varför.
Jag har faktiskt svårt att välja ut någon särskild föreställning som har varit roligare än någon annan. Men värd att nämnas är till exempel Den avvikande meningen. En klassrumsföreställning som ville ge publiken verktyg att identifiera och förstå fascismen. Den undersökte om ideologin försvann i och med att Tredje riket föll samman 1945 eller om den finns kvar och påverkar samhället än i dag. Föreställningen blev uttagen till Scenkonstbiennalen 2017.
På vilket sätt hoppas och vill du att ni påverkar era teaterbesökare, och får ni gensvar/återkopplingar av dem?
Vårt mål är att utveckla en tillgänglig, underhållande och utmanande scenkonst för barn och unga som väcker frågor i stället för att ge svar. Vi har stor tilltro till vår publik och teaterns förmåga att göra det svåra talbart. Vi vill med våra föreställningar ingjuta mod hos vår publik att ifrågasätta och våga göra motstånd. Vi är i ständig dialog med vår publik både innan och efter föreställningarna. De mötena påverkar våra konstnärliga val.
Bilden överst är från Stå upp! foto Lina Ikse
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!