Ung Scen Norr (USN) har sedan årsskiftet ansvaret för både barn- och ungdomsteatern på Norrbottensteatern. Numera är Ung Scen Norr en fast del av teatern, och under våren arbetas det med att integrera de två verksamheterna med varandra. Ung Scen Norr vill fortsätta vara den unga scenen som både skapar professionell scenkonst och är ett resurscentrum med uppgift att stötta teaterintresserade för att mer teater/drama ska bli verklighet för länets unga.
Verksamhetsledaren Christine Hemdal säger att hon arbetar för att Ung Scen Norr också i fortsättningen ska låta ungas deltagande vara en självklar del vid arbetet:
– Ung Scen Norr har visat på ett fantastiskt resultat och vi är så glada för vår publik och de relationer och nätverk vi har byggt upp i länet, och nu får vi också fortsatt förtroende från våra uppdragsgivare.
Under våren ger USN och Norrbottensteatern tillsammans Tio över ett, som är baserad på Ann-Helen Laestadius Augustprisade bok och manusbearbetad av Rasmus Lindberg som dessutom regisserar. Tio över ett är tiden på natten då hundra ton sprängämnen varje natt detonerar i Kirunas gruva så att staden skakar.
Maxida Märak står för nyskriven musik till föreställningen, som har högstadieelever som främsta målgrupp.
Huvudpersonen Maja, 14 år, lever mitt i frågorna kring flytten av hennes stad, uppbrottet från bästisen och rädslan inför det okända nya.
Hon får hjälp att möta sina rädslor kring frågor som ingen i dag har svar på.
Skådespelare Nora Bredefeldt spelar huvudpersonen Maja, medan Lilja Fredrikson och Charlie Challis vardera står för närmare tio olika roller under föreställningen. Föreställningen turnerar i skolor i Norrbotten under våren och spelas även offentligt på några orter, bland annat i Luleå på teaterhuset. Premiär i Kiruna den 2 mars.
Bilden ovan: Nora Bredefeldt, Lilja Fredrikson, Rasmus Lindberg, Charlie Challis framför Kirunagruvan, foto Anneli Hanno
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!