Regionteater Blekinge Kronoberg uppmärksammar att hundraårsjubileet för den kvinnliga rösträtten närmar sig. I Föregångerskan porträtteras en av pionjärerna inom kampen för kvinnlig rösträtt. Vi blev nyfikna, både på pjäsen och på huvudpersonen och kontaktade regissören Karin Enberg.
– Hon hette Gulli Petrini och var en av många kvinnor som vid förra sekelskiftet engagerade sig i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, berättar Karin. – Hon ansågs vara en lysande talare med stor kunskap, känsla, humor och spets. 

Karin Enberg, regissör, foto Tobias Åkerblom

Föregångerskan är en monolog skriven av Lisa Lindén, framförd av Catherine Westling, i regi av Karin Enberg och med musik av Laleh, Annika Norlin/Säkert, Anna Järvinen, Salt n Pepa m. fl. Det är premiär den 20 oktober på Regionteatern i Växjö, följt av en lång turné under hela hösten, bl a till Stockholm och Unga Klara den 22-23 november. Föregångerskan berättar historien om kampen för en rättighet som vi ofta tar för given och vars förkämpar idag är näst intill bortglömda. Vi bad Karin Enberg att berätta lite mer om pjäsen!

Vem var Föregångerskan?
-Hon hette Gulli Petrini och var en av många kvinnor som vid förra sekelskiftet engagerade sig i ”Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt – LKPR”, vilken bildades 1902. Hon var en av de första kvinnliga studenterna på Uppsala universitet och blev där doktor i fysik. Efter forskningsresa till Berlin fick både hon och maken Henrik  tjänst som lärare i Växjö, där hon också blev ordförande i lokalavdelningen av LKPR. Båda makarna var radikala fritänkare och Gulli blev avskedad då hon undervisade om evolutionsläran, vilket i det konservativa och religiöst präglade Växjö inte sågs med blida ögon. Hon blev kvar i Växjö i drygt 10 år. Hon arbetade fram till 1921, då svenska kvinnor för första gången fick rösta i riksdagsvalet, för LKPR på heltid som resande talare o agitator. Gulli ansågs vara en lysande talare med stor kunskap, känsla, humor och spets.

Gulli Petrini, foto Wikimedia

Varför har ni velat göra den här föreställningen?
-För att nästa år är det 100 år sedan kvinnlig rösträtt äntligen röstades igenom i riksdagen, efter ett långt och hårt motstånd från framför allt högern i 1:a kammaren.
Och för att Gulli Petrini med flera rösträttskvinnors arbete är i stort sett bortglömt. I Växjö finns en buss som har hennes namn, men ingen har en aning vem hon är och de insatser hon gjorde.

Hur har pjäsen arbetats fram?
-Idén kommer från skådespelerskan Catherine Westling som spelar rollen som Gulli och som tillsammans med dramaturg Emma Broström gjorde research. Dramatikern och genusvetaren Lisa Lindén anlitades för att skriva pjäsen och sedan har den bearbetats ytterligare ett antal gånger.

Kommer ni även att spela i skolor för ungdomar?
-Ja. Uppsättningen går på turné i Blekinge och Kronoberg men också söderut, västerut och österut.

Ni besöker även Stockholm och Unga Klara, varför just där?
-Unga Klara har ju en lång tradition av bl a kvinnohistoriska uppsättningar, som t ex Jösses flickor.  Men framför allt beror det på att Unga Klara, Farnaz Arbabi och Regionteatern Blekinge Kronoberg har samarbetat tidigare, nu senast i Forever Alone, i vilken Catherine Westling medverkade som skådespelerska.

 

Se en trailer här

Läs mer om Föregångerskan

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.