2017- 06-13
Det pågår ett intensivt arbete med att förverkliga Folk och Kultur. Vi bad projektledare Linde Sjöstedt om en uppdatering.
”Arbetet med att utveckla Folk och Kultur – ett kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna den 7-10 februari 2018 – pågår för fullt! Det är vi tillsammans som skapar Folk och Kultur och vår förhoppning är att många vill delta – som deltagare eller som arrangörer av seminarier och kulturprogram eller som utställare på mässan. Deadline för anmälan till seminarier/workshops och kulturprogram är framskjuten till den 30 september 2017. Vi välkomnar flera att delta aktivt!
Kom med i diskussionen!
Senaste nytt från Folk och Kultur:
Arbetet med att utveckla Folk och Kultur – ett kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna den 7 – 10 februari 2018 – pågår för fullt. Vi som arrangerar Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige, Länsmuseernas Samarbetsråd och Regional Musik i Sverige med våra 66 medlemsinstitutioner samt våra nära samarbetspartners Eskilstuna kommun och Landstinget Sörmland. Vi tror på ett samhälle där demokratin värnas och utvecklas, där människor möter varandra med grundläggande respekt oavsett vem man är och där alla människors lika värde är självklart.
Arrangörer/utställare som är med på Folk och Kultur garanterar att de arbetar utifrån demokratiska värderingar samt respekterar och ställer sig bakom de grundläggande principerna om jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde, enligt Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna samt Sveriges nationella kulturpolitiska mål.
Sådana arrangemang och sammankomster som har inslag, föreläsare eller annan typ av information som förespråkar främlingsfientliga, rasistiska påståenden eller uttryck får inte genomföras inom ramen för Folk och Kultur. Läs vår avtalspolicy om du är intresserad av att medverka på Folk och Kultur.
En del av Folk och Kulturs arbete inför konventet är att i samarbete med Nätverkstan i Göteborg genomföra regionala kulturpolitiska samtal i flera av landets 21 regioner. Först ut är region Gävleborg, flera står på tur att under hösten delta i samtalen. Här diskuteras angelägna frågeställningar som till exempel: –Hur bör landets kulturella infrastruktur se ut? Vilken politisk nivå bör ha ansvar för vad? Hur ska kulturinstitutionernas kostnadsökningar finansieras? På vilket sätt kan tvärsektoriellt samarbete stimuleras? Vilka argument finns för en fortsatt stark kulturpolitik?
Vilka frågor är angelägna i din region? Vad är intressant att lyfta på konventet? David Karlsson från Nätverkstan leder samtalen under hösten och på konventet kan vi alla ta del av vilka frågeställningar som är mest angelägna i regionerna. Förhoppningsvis kommer vi att få en levande kulturpolitisk diskussion under valrörelsen i hela landet.
Konventet startar med att mässan öppnar kl. 14.00 onsdagen den 7 februari och avslutas lördagen den 10 februari kl. 14.00. Intresset är stort för att medverka i programmets utformning. Vi har fått in förslag på seminarier och scenkonstaktiviteter från regioner, kulturinstitutioner, lärosäten och intresseorganisationer. Det arbetas intensivt med programläggning och vi kommer successivt att publicera programmet på vår hemsida under hösten.
Vi välkomnar flera att delta aktivt med programinslag eller evenemang. Vi har diskussioner med tankesmedjor, myndigheter, centrumbildningar, fackförbund, arbetsgivare, folkbildningen och många, många fler. Vi har besökt Munktell Science Park och de kommer att delta på flera olika sätt under konventet.
Senaste samtalet kom från Kultur och Näringslivs nya vd Linda Nordfors som gärna vill samarbeta och arrangera seminarier under konventet. Linda Nordfors säger:
– Det är absolut självklart för oss att delta på Folk och Kultur. Vår förening kan stödja kulturen att skapa sig en mångfald av finansieringsformer. Det bidrar till dess oberoende, vilket är en av grundbultarna i en stark demokrati. Folk och Kultur skapar plats för precis sådana möten och samtal som det behövs mer av just nu.
Deadline för anmälan till seminarier/workshops och kulturprogram är framskjuten till den 30 september 2017.
Vill ni boka mässplats finns den information ni behöver på hemsidan.
Tveka inte att kontakta mig, för aktuell information, se Folk och Kultur.
Vi deltar också på den kulturpolitiska arenan i Almedalen måndagen den 3 juli i Region Västerbottens lokaler på Novgorodgränd 1 och onsdagen den 5 juli på Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10. Varmt välkomna att delta i samtalen och att få veta mer om Folk och Kultur.”
Linde Sjöstedt, projektledare
VD Länsteatrarna Sverige, LTS
e-post: linde.sjostedt@folkochkultur.se
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!