Länsteatrarnas vårmöte 2015 ägde rum på ung scen/öst i Linköping och på Östgötateatern i Norrköping den 22-24 april. Temat var barn och unga.
På mötet enades alla 19 teatrar om ett gemensamt uttalande:
Länsteatrarna i Sverige kräver ett ökat statligt ansvar för barn och ungas rätt till scenkonst
Scenkonst kan vara en otroligt stark och omvälvande upplevelse för ett barn. Scenkonst är att göra det svåra talbart. Det får oss att utvecklas som människor vilket är viktigt för att vi skall förstå varandra och kunna bygga ett samhälle tillsammans. Att vi har förmågan att se oss själva i andra och inte bara identifiera oss med det som är likt oss utan också det som är olikt oss. Konst kan vara något som är olikt verkligheten – men kan bli en sannare bild av verkligheten än den direkta avbildningen. Scenkonsten är en kollektivt delad upplevelse som ibland kan stimulera vår fantasi till att se en annan möjlig verklighet. Det gör en barndom rikare och roligare.
Långt ifrån alla barn får möjlighet att möta scenkonst – i dag kan en elev gå igenom en hel skolgång utan att se en enda föreställning. Sveriges nitton länsteatrar är de största regionala scenkonstproducenterna för barn och unga. Vi möter varje år över 300 000 barn och unga som publik och i pedagogiska projekt. Vi har en långt utvecklad relation med skolorna och vi är beredda att tillsammans med lokala aktörer säkerställa att alla grundskolebarn får ta del av scenkonst. Vi vill ha ett konstruktivt samarbete med skolan. Vi välkomnar tanken att återinföra estetiska ämnen på gymnasiet och vi hoppas att lärarutbildningen stärks när det gäller konst och estetik.
Länsteatrarna i Sverige arbetar med konstruktiva lösningar för att scenkonst ska bli en självklarhet i alla barns uppväxt. Vi vill att
För att detta ska bli verklighet krävs en nationell satsning och Sveriges länsteatrar deltar gärna med sin erfarenhet och kunskap om dessa frågor. Länsteatrarna uppmanar regeringen att:
Länsteatrarna i Sverige anser att regeringen måste visa att man menar allvar både med de nationella kulturpolitiska målen och med samverkansmodellen. Vi välkomnar beslutet om de 15 miljoner som skars ner i budgeten i höstas nu är tillbaka i regeringens vårbudget. Men läget är allvarligt. De regionala kulturpolitikerna och våra institutioner står inför stora utmaningar. Om modellen ska leva kvar krävs ett omtag från rikspolitiken och satsningar även från statens sida. Många regioner och kommuner har satsat – men det räcker inte om vi ska få det kulturlyft som hela Sverige behöver.
Länsteatrarna i Sverige kräver ett ökat statligt ansvar att särskilt uppmärksamma barn och ungas rätt till kultur enligt FN:s barnkonvention, för det krävs rejäla statliga uppskrivningar för att hela landet ska ha ett starkt och engagerande kulturliv – framför allt för barn och unga.
Länsteatrarna i Sverige:
Byteatern
Dalateatern
Estrad Norr
Folkteatern i Gävleborg
Folkteatern i Göteborg
Giron sámi teáhter
Länsteatern på Gotland
Norrbottensteatern/Ung Scen Norr
Regionteatern Blekinge Kronoberg
Regionteater Väst
Scenkonst Sörmland
Smålands Musik & Teater
Teater Halland
Teater Västernorrland
Västanå Teater
Västerbottensteatern
Västmanlands Teater
Örebro Länsteater
Östgötateatern/ung scen/öst
Bilden ovan: Revolution, ung scen öst, foto Markus Gårder
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!