På ung scen/öst pågår spännande projekt där konstnärer och forskare möts. I ett utåtriktat metodarbete växer produktionerna fram i samarbete med inbjudna aktörer. Sedan ett par år är genusvetaren Anna Lundberg knuten till ung scen/öst.
Anna Lundberg har tagit del i arbetet med två produktioner: Vad ska vi göra? som spelades under hösten 2012 och Den magiska cirkeln, som spelades under våren 2013. Nu har Anna publicerat en förhandling om betydelse i interaktiv barn- och ungdomsteater med titeln: Äckel, jubel, kaos, som handlar om arbetet med dessa två föreställningar.
Anna har kunskap om feministisk och genusvetenskaplig/intersektionell forskning och ett vetenskapligt förhållningsätt och utvecklade det med hjälp av mötet med teatern. Exempelvis samlades alla medverkande en gång varje vecka för ”Veckans Lundberg” där Anna presenterade sina samlade intryck och tankar kring den senaste veckans repetitioner i form av en teoretiskt baserad analys, som sedan diskuterades i gruppen. I en arbetsgrupp bestående av Anna Lundberg, skådespelare och producenter från ung scen/öst arbetade man med konkreta strategier utifrån det sociologiska begreppet ”emotional labor” (om yrkesroller där man måste tillföra känslor i sitt arbete) för att hantera det specifika känsloarbete som krävs i en nära interaktion med en ung publik. Vad händer egentligen med teaterföreställningarna när barn- och genusforskare befinner sig mitt i repetitioner och konstnärligt arbete? Hur påverkas det konstnärliga resultatet? Hur påverkas forskningen?
Ung scen/öst arbetar just nu med en publikation som sammanfattar och för vidare erfarenheterna från forskningsprojektet. Publikationen trycks till våren 2014 och redaktör är Tova Gerge.
Läs Anna Lundbergs förhandling om betydelse i interaktiv barn- och ungdomsteater Äckel, jubel, kaos, klicka på länken. Anna Lundberg Äckel jubel kaos
Malin Axelsson, konstnärlig ledare för ung scen/öst, skriver om arbetet med Den magiska cirkeln här
Bilden ovan: ung scen öst, Den magiska cirkeln, Linda Kunze, foto Markus Gårder
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!