Flera av länsteatrarna samarbetar hösten 2013 med varandra. Hur samarbetet ser ut varierar från projekt till projekt.
Scenkonst Sörmland och Västmanlands Teater sätter gemensamt upp föreställningen Den goda människan i Sezuan med turnépremiär i Eskilstuna 1 november. Föreställningen spelas sedan under hösten i Katrineholm, Oxelösund, Strängnäs och Nyköping. I vår spelas föreställningen på Västmanlands Teater. Den goda människan i Sezuan är historien om det svåraste som finns: att vara en god människa. På scen medverkar sju skådespelare och fyra musiker. Det blir nyskriven musik av Catharina Backman och för regin står Olle Törnkvist.
-Det är självklart utmaningar när man skall jobba ihop, säger Lisa Lach, marknadsförare på Scenkonst Sörmland. -Det är två scenkonstproducenter som skall ihop i ett samarbete, grafiska profiler skall hållas, tyckanden skall synka. Men vi har delat upp ansvaret och det funkar fint. Snarare kan man känna att det utvecklar personalen som får en likasinnad på det andra stället att jobba ihop med. Klura tillsammans. Bolla med någon som sitter på kanske samma tjänst fast i ett annat län.
Mer info här
Byteatern Kalmar Länsteater och Regionteatern Blekinge Kronoberg är framme vid den sista delen i en trilogi av föreställningar med Don Quijote som utgångspunkt, den här gången som en fullödig dramatisering av Cervantes roman. Don Quijote – Riddaren av den sorgliga skepnaden är den allvarsamma, komiska, och rörande historien om den fattige adelsmannen som beslutar sig för att bli riddare och bege sig ut på äventyr. I rollen som Don Quijote ser vi Martin Ellborg. Regisserar gör Pelle Öhlund. Premiär på Byteatern den 7 september och sedan på turné och slutligen en spelperiod på Regionteatern i Växjö i november och december. De två tidigare föreställningarna, Riddaren av de verkligt verkliga verkligheterna och Framför mina tår ligger världen riktade sig till barn och ungdomar och spelade för fulla hus i Kalmar, Växjö och på turné hösten 2012 och våren 2013.
Föreställningen hade premiär 7 september – läs recension i nättidningen Nummer här
-Samarbetet har varit ett möte mellan två olika institutioner som med sina olika tillvägagångssätt, arbetsmetoder och traditioner har stötts och blötts med varandra och därigenom har vi gett varandra nya infallsvinklar och erfarenheter, säger Daniel Rylander och Mia Carlsson från Byteatern och Magnus Holm från Regionteatern Blekinge Kronoberg. -Nya personliga kontakter har knutits mellan personal som upplevts positiva och utvecklande. Dessutom har vi kunnat göra tre, för båda teatrarna, ganska stora produktioner med fler medverkande både på och utanför scenen. Och slutligen har vi så klart utökat våra respektive spelområden. Både Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater turnerar också vanligtvis inne i varandras län, men med detta projektet har det varit en given utgångspunkt vilket gjort att båda teatrarna mött delvis ny och större publik. De värdefulla och fruktbara kontakter som nu knutits är helt enkelt för bra för att bortse ifrån.
Läs mer
Folkteatern i Göteborg och Regionteatern Väst samarbetar i föreställningen Bortom trädgränsen. Bortom trädgränsen vänder sig till barn i 6-8 år och bjuder på musik, verklighet, hemligheter och magiska upplevelser. Föreställningen utgår från känslan oro. Vad är det för något? Regissören Lars-Erik Brossner från Folkteatern i Göteborg regisserar skådespelare från Regionteatern Väst, övrig produktion sköter Regionteatern Väst. Föreställningen spelas på turné i Västra Götalandsregionen och på Folkteatern i Göteborg 23 nov – 7 dec.
Läs mer
Estrad Norr i Östersund och Scenkonstbolaget i Sundsvall har ett tvåårigt samarbete runt de båda grannlänen Västernorrland och Jämtlands minsta scener. 2014 görs Rut och Ragnar av Kristina Lugn och 2015 en dramatisering av Kerstin Thorvalls När man skjuter arbetare så…
-Förutom att vi lär av (och lär känna) varandra får vi också möjlighet att spela uppsättningarna fler gånger, säger Åsa Ekberg Kentros på Estrad Norr.
Ett annat exempel på samarbete mellan länsteatrarna är det treåriga projektet Norrländsk passion – nybyggarkultur möter ursprungsbefolkning där Norrbottensteatern, Västerbottensteatern, Estrad Norr/Jämtlands läns musik och teater, Scenkonstbolaget/Teater Sundsvall och Giron Sámi Teater samarbetar. Premiären sker i Umeå i maj 2014 i ett stort, turnévänligt cirkustält. Varje pjäs kommer också att visas under hösten 2014 i sin helhet på respektive teater som beställt verket. Föreställningen kommer att bli tre timmar lång med 40 medverkande skådespelare.
– Vi blir starkare om vi håller ihop. Vårt 2014-projekt är ett kompetenslyft på alla möjliga nivåer. Vi kommer att utvecklas konstnärligt och få nya nätverk och kontakter inför framtiden, säger Med Reventberg, avgående teaterchef på Västerbottensteatern och initiativtagare till projektet.
Läs mer om vad Med Reventberg skriver om Norrländs passion här
Bilden överst: Scenkonst Sörmland och Västmanlands Teater, Den goda människan i Sezuan, foto Mats Bäcker
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!