4 februari 2025
”Vi är en bit inne i ett för kulturen oerhört utmanande år – inte minst för den regionala kulturen. Vi har inte sett sådana neddragningar och besparingar på kulturen från regeringshåll på många år.

När det gäller kostnadsökningar för löner inom kulturen eller andra ökade kostnader för t.ex. lokaler och produktion så har den redan underfinansierade kultursamverkansmodellen aldrig kommit i kapp ekonomiskt. Regionerna och kommunerna har många gånger tvingats kompensera för detta – snart en omöjlig situation för regionerna, som behöver ta allt mer kostnader för sjukvård, inte minst i glesbygd.

Nu kombineras detta med att regeringen helt tagit bort uppskrivningen för ökade kostnader. Samtidig görs rejäla nedskärningar i den regionala kulturbudgeten, vilket drabbar alla regioners kultur ytterligare. Hur det drabbar våra medlemmar på de 20 länsteatrarna har vi ännu inte sett, men det står helt klart att de drabbas. För många handlar det om summor som betyder att flertalet tjänster inom kulturområdet kommer att försvinna.

Allt är dock inte så svart som klädkoden på ett kulturmingel! Vi närmar oss det stora kulturpolitiska konventet i Eskilstuna denna vecka: Folk och kultur, som går av stapeln onsdag – lördag, med en uppstart på tisdag kväll med Urfolk och Kultur i samarbete med Viermie K. Det blir Urfolk och Kulturmingel – Sápmi över gränser.

Länsteatrarna i Sverige är ju en av tre ”ägare” till Folk och Kultur via vårt medlemskap i Kulturlyftet tillsammans med Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas samarbetsråd. Här blir det en enorm manifestation för den regionala kulturen i Sverige, men också för kultur utanför våra gränser.

Med tanke på min inledning har nog vårt konvent aldrig varit så viktigt, där vi i år också samarbetar med Assitej och Teatercentrum kring scenkonst för barn och unga både i ett seminarium och ett litet samtal i vår lounge mitt i stora hallen på Arenan i området.

Vi har dessutom ett eget samtal på stora scenen i den stora Arenan på fredag 10.30. Det blir ett viktigt och intressant samtal, där vi får chansen att lyssna på skådespelaren Gisela Nilsson, vars starka uppsättning av föreställningen Hitta hem är bakgrunden för mötet med henne på scen.

Hitta hem handlar om hennes sökande efter sin mors rötter och hennes upptäckt om hur det är att vara judinna och hur hennes mors texter om tiden i koncentrationslägret får henne att skapa denna oerhört starka pjäs om det som skedde. Vi får en insyn i hur det var att skapa scenkonst av detta svåra ämne rent praktiskt. Men också om hur det har förändrat henne personligen.

 ”Du behöver inte berätta att du är judinna….” 

Hennes mors uppmaning möter henne ständigt även i dagens Sverige.

Vårt samtal Robert Uitto möter Gisela Nilsson i ett samtal om Hitta Hem – en föreställning om ett vittnesmål från förintelsen är en del i att konventet uppmärksammar 250 år av judiskt liv i Sverige.

Den 5-8 februari blir fyra dagar fullspäckade av samtal, seminarier, utställningar, musik, föreställningar och chans till mingel och kontaktskapande kring allt om kan gälla kulturen och kulturens framtid.

Kulturminister Parisa Liljestrand inviger konventet på onsdag 13.00 i stora arenan. 

Direkt efter, i anslutning till att kulturministern kliver av scenen, hade vi velat träffa henne i tio minuter för att informera om vår syn på möjligheterna att ge alla barn chansen till scenkonst. Men de tio minuterna tackade hon dessvärre nej till…

Vi i styrelsen kommer dock att fortsätta vårt uppvaktande och har i närtid en rad möten inbokade med flera av riksdagens kultur- och utbildningspolitiker för att samtala just om länsteatrarnas förutsättningar och tankar kring scenkonst för barn och unga ute i landet.

Jag hoppas att så många som möjligt dyker upp i Eskilstuna, besöker vår lounge som vi i år har tillsammans med Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas samarbetsråd.

Konventet blir en enorm manifestation för den fria kulturen, men också ett underbart avbrott från allt arbete för er som har möjlighet att komma.

Vi som är där på plats skall göra allt för att tala om våra teatrar och vår organisation, så vi blir ännu mer kända.

Förmodligen är det i tuffa ekonomiska tider som värdet av kulturen lyfts, och media intresserar sig för frågorna.

En annan ljusglimt är att vi som organisation erhållit ekonomiskt stöd från Statens Kulturråd, för det projekt som vi nu har rullat igång för att kartlägga hinder för oss som teatrar att nå ut till barn och unga. Vi vill gemensamt söka metoder för att minska dessa hinder. Vi kommer också att identifiera goda exempel. Vår projektledare Karl Seldahl, startar sitt arbete nästa månad, men redan nu är arbetet igång.

Vi ska också komma ihåg att det inte enbart är ekonomi, utan också andra hot, när mörka krafter vill styra eller stoppa kulturyttringar. Vi ser redan nu exempel från folkbildningen, museer, scenkonst, utställningar – vilket ger oss alla anledning till fortsatta konvent framöver, men också ett ständigt arbete för det fria ordet, den fria kulturen och våra länsteatrars förutsättningar.

Ses vi inte i Eskilstuna, så har vi ju också vårt eget vårmöte i Jönköping på Spira i Jönköping att se fram emot den 26-28 mars. Till det återkommer vi.

Väl mött på konventet!”

Robert Uitto, ordförande i Länsteatrarna i Sverige

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.