Regionteater Väst är Sveriges största turnerande scenkonstinstitution för barn och unga. Våren 2025 har teatern urpremiär på två nya dansproduktioner som ska åka på turné i regionen: Presenter av koreografen Gunilla Heilborn och Tajming av dansarna och kompositörerna Tobias Ulfvebrand och Hugo Therkelson – alla tre prisades nyligen av Svenska Teaterkritikers Förening!

PRESENTER

Presenter riktar sig till mellanstadiet och handlar om att ge och få presenter. Ibland är det svårare än man tror att ge bort något. Ännu svårare kan det vara att ta emot. Gunilla Heilborn är dansare, koreograf och regissör och skapar dansföreställningar och filmer för både vuxna och barn, i Sverige och utomlands. Hennes internationella framgång som koreograf kom med verket Potatislandet 2007. Gunilla mottog nyligen Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2024 för sin föreställning Dante som tar avstamp i skalden Dante Alighieris liv och hans ”Den gudomliga komedin”. Gunilla kombinerar text, rörelse, video och bilder på ett fullständigt unikt sätt. Och just nu verkar hon tycka mer om att skapa för barn än för vuxna…

Vi ställde några frågor!

Gunilla Heilborn. Foto Daniel Andersson.

Hej Gunilla! Berätta lite om föreställningen Presenter – vad kan vi förvänta oss?
Presenter är en föreställning som blandar dans, text, sång och bild. Fyra personer på scen. Två dansare och två skådespelare. De pratar om hur svårt det kan vara att komma på en riktigt bra present till sin bästa vän och om hur det är att få något man inte önskat sig. Något som känns helt fel, fast man inte kan säga det, eftersom man inte vill göra den ledsen som har givit presenten. De jobbar också tillsammans med att hitta på en dans att ge till en av de medverkandes mormor. De dansar, pratar, sjunger och visar bilder. Föreställningen är rätt knasig och ganska rolig, men även lite sorglig, eller melankolisk, ibland. 

Varför vill du göra en föreställning om att ge och få gåvor?
– Jag tittade faktiskt i en barnbok, Eva Lindströms Kom hem Laila, där en person räknar upp allt som hen vill ge till Laila, bara hon kommer hem igen. Och den väckte en tanke hos mig om hur det kan vara när man vill ge någon allt det bästa som finns. Det här ledde vidare till frågor om att ge och sedan också om att få. Det sista kan ju ibland vara betydligt svårare. Att inse att en farmor, eller kanske till och med ens egna föräldrar, inte vet vem man är och vad man gillar… Gåvor kändes som ett outtömligt tema som vi alla har erfarenheter av på olika sätt och ett tema som passade bra i en föreställning som riktar sig till barn.

Regionteater Väst. Presenter. Foto: Daniel Andersson.

I presentationstexten beskrivs de medverkande som ”fyra självutnämnda presentexperter” – det låter jättespännande, kan du utveckla?
– Hmm… de självutnämnda presentexperterna…. har kanske blivit lite mindre av experter under arbetets gång. De har alla ett intresse för presenter och kanske någon anser sig vara något av en expert. En vill till exempel gärna dra regler kring givandet som det är viktigt att känna till. En annan anser sig vara otroligt bra på att krulla presentsnöre. Så där någonstans… ligger deras expertis antar jag. Haha!

Nu var det väl ett tag sedan som du skapade en föreställning för barn. Tänker du annorlunda när du skapar för barn än när du skapar för vuxna?
Jag tänker inte direkt annorlunda, förutom att jag förstås funderar över vilket tema som känns kul och vettigt att utforska och skapa en föreställning kring. Jag jobbar liksom i min vanliga stil, den lite torra humorn och den collage-aktiga dramaturgin och hoppas (och tror) att den också ska tilltala barnen. Och just ja, det jag tänker annorlunda kring är att jag tycker att det är roligare att göra dans till barnen. Mina senaste vuxenföreställningar har nästan ingen dans alls, men nu känns det kul att visa barnen hur dans och koreografi kan se ut.

Mer info om Presenter här. Urpremiär 7 februari.

Läs mer om Gunilla Heilborn här.

Se en intervju med Gunilla där hon berättar med om Presenter här.

TAJMING

Tajming beskrivs som en taktfull dansföreställning i perfekt kaos skapad av TUBO, som består av Tobias Ulfvebrand och Hugo Therkelson. Båda är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan och har förutom flera yrkesverksamma år som dansare, arbetat inom musikfältet som kompositörer. Tajming är en klassrumsföreställning för låg- och mellanstadiet, som pendlar mellan vältajmad ordning och total otakt. Här blir ljud och musik inte enbart ackompanjemang, utan även det som driver föreställningen framåt. Dansarna interagerar med både omgivande ljud och de ljud de själva skapar. Duons tidigare föreställningar Vill ha hund och SNÖ, blev båda uttagna till BIBU. Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och Ungdomsteaterpris 2024 tilldelades Tubo&Co för uppsättningen Avig.

Vi blev nyfikna!

Tobias Ulfvebrand och Hugo Therkelson. Foto Daniel Andersson.

Hej Tobias och Hugo! Kan ni berätta lite – vad kommer vi få se i klassrummet?
– Två personer anländer till klassrummet, utsända från den från den så kallade Tidsmyndigheten, för att implementera dess riktlinjer kring tid och mätande. Myndighetens metod inbegriper bland annat byggandet av en stor maskin vars huvudfunktion är att mäta det specifika klassrummets olika tidsförhållanden. Detta för att optimera elevernas dagliga kunskapsinhämtning. De två karaktärerna drabbas under just denna dags arbete av nya insikter som får dem att både glömma och ifrågasätta myndighetens hela syfte.

Vad inspirerade er till att skapa föreställningen Tajming?
– Som koreografer och kompositörer har vi i våra tidigare verk ofta lagt tonvikten vid just tajming och olika rytmiska effekter. Vi tyckte därför att det vore kul att helhjärtat utforska detta ytterligare. Ihop med inspiration från gamla tiders slapstick, som i ju hög grad bygger på en viss sorts tajming, kom vi till slut fram till en historia som på ett smått filosofiskt plan kretsar kring begreppet tid.

Regionteater Väst. Tajming. Foto Daniel Andersson.

”Ljud och musik… driver föreställningen framåt” – det låter väldigt spännande, kan ni berätta mer?
– Vi ser inte musiken som underordnad något annat i våra verk. Musiken är inte en ackompanjatör, utan en medspelare. När vi skapar rörelsematerial gör vi det i en växelverkan med skapandet av musiken. Den här gången har vi tagit avstamp i den tidiga tradjazzens byggstenar och transformerat dem till vår specifika ljudvärld. Genom interaktiv ljuddesign skapar dansarna också vissa delar av musiken live, vilket bidrar till en tät symbios mellan musik, dans och berättelse. 

Hur delaktiga kommer eleverna vara, i processarbetet och under föreställningen?
– Vi har haft möjligheten att från ett tidigt stadium i processen möta skolklasser, då vi testat våra idéer och fört en dialog. Även om det är en traditionell föreställning, i den bemärkelsen att eleverna är publik och dansarna står på ”scenen”, är publiken högst delaktiga genom det faktum att föreställningen inte utger sig för att utspela sig någon annanstans än i deras klassrum.

Vad önskar ni att eleverna tar med sig när de lämnar föreställningen? 
– Vi hoppas synliggöra att inga system eller regleringar är fullkomliga utan att vi alltid behöver se och ta hjälp av varandra. Ännu gladare blir vi om de dessutom lämnar klassrummet uppfyllda och inspirerade av en konstnärlig upplevelse!

Läs mer om Tajming här. Urpremiär 7 februari.

Se en film med Tobias och Hugo där de berättar om Tajming här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.