Den 19 mars var det dubbelpremiär på Länsteatern i Visby för musikteaterpjäserna Anna & Jacob Dubbe och uppföljaren Måne över Rosendal som spelas efter varandra med en matpaus emellan, en s.k. Dubbe(l)premiär!
– Att få göra hela historien om Anna och Jacob Dubbe på samma dag, det är en dröm jag haft i tio år, säger teaterchef Thomas Sundström, som även har skapat både manus och musik till föreställningarna.
Anna & Jacob Dubbe blev en stor succé med en smått otrolig 100% beläggning när den spelades 2019. Länsteatern på Gotland har sedan dess jobbat intensivt med Måne över Rosendal, den fortsatta berättelsen om makarna Dubbes öden. Också den med manus och musik av Thomas Sundström, och i regi av Alexander Moberg.
– Att få göra hela historien om Anna och Jacob Dubbe på samma dag och kväll, det är en dröm jag haft i tio år. Hela deras liv tillsammans, det är ju en lång historia. Jag är mycket nöjd och glad ikväll, sa teaterchef Thomas Sundström efter dubbelpremiären den 19 mars.
Anna & Jacob Dubbe och Måne över Rosendal är två musikteaterföreställningar med vardera två akter om en timme. Föreställningen innehåller massor av nyskriven musik av Thomas Sundström; solosånger, duetter, tersetter, kvartetter och stora ensemblenummer.
15 skådespelare, 1 musiker och 3 tekniker krävs för att genomföra varje föreställning.
Föreställningarna spelas parallellt i över 60 föreställningar under våren. På lördagar spelas båda föreställningarna efter varandra med en matpaus emellan som ett teaterpaket.
Med en så stor ensemble på en så liten teater krävs finurliga lösningar. Man utnyttjar bl.a. scengolvet till både garderob innan föreställningen (flyttbar) och som kassa och café i pausen.
Jacob och Anna Dubbe – spoiler!
Handlingen bygger på en sann historia, bland annat beskriven av författaren Pelle Sollerman i romansviten om Jacob Dubbe. Vi får följa hela berättelsen om Anna Torsman-Dubbe och Jacob Dubbe som levde i Visby i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.
Jacob och Anna fick ett liv tillsammans till slut – som innehöll både stor lycka och stor sorg. Jacob Dubbe hade börjat som handelsbetjänt till Anna Torsmans faster och arbetat sig upp i samhället med stark beslutsamhet. Han tjänade sina pengar på affärer, fastigheter, kalk och rederiverksamhet. Anna Torsman var en rik kvinna och genom giftermålet med henne kom Dubbe i besittning av gården Ungbåtels i Follingbo, som han döpte om till Rosendal. Det sägs att Dubbe var en kontroversiell figur, elaka tungor påstod att han var i förbund med djävulen. Hur skulle han annars ha blivit så rik?
Jacob Dubbe byggde ett utsiktstorn i Jakobsdal, strax söder om sitt gods, så att Anna alltid skulle kunna se till havet, och senare byggde han en gravkammare på samma plats åt de tre döttrarna som dog vid späd och ung ålder. Utsikstornet brann ner till grunden 1958 och byggdes aldrig upp igen efter det. Men kvarlämningarna går det fortfarande att besöka!
Jacob Dubbe flyttade till Stockholm när Anna dog och ligger begravd på Katarina kyrkogård. Var det för att ingen ville transportera hans döda kropp med båt till ön för att slippa drabbas av Dubbes förbannelse? Så sägs det…
Läs mer om historien här.
Mer info finns på Länsteatern på Gotlands hemsida här.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!