Folkteatern Gävleborg gick förra året ut med allmänt upprop till scenkonstnärer i hela Sverige att söka anställning på teatern. Närmare 1000 personer svarade! Vi undrade hur det har gått sedan dess och ställde några frågor till teaterns konstnärliga ledare Gro Oskarson Kindstrand.
Efterlysningen skedde i samband med en omställning av den konstnärliga inriktningen på Folkteatern Gävleborg. 2020 avslutades nämligen det femåriga förordnandet för den tredelade konstnärliga ledningen bestående av Mattias Brunn, Kajsa Isakson och Erik Uddenberg. Ny konstnärlig ledare för Folkteatern Gävleborg sedan ett år tillbaka är Gro Oskarson Kindstrand, tidigare knuten till teatern som dramaturg.
Nu har alltså Folkteatern Gävleborg hittat 17 nya scenkonstnärer som kommer att ingå i långsiktiga samarbeten med teatern, och som tillsammans med övriga medarbetare på Folkteatern ska lägga grunden för repertoaren för 2021-2026.
Vi passade på att ställa några frågor till Gro Oskarson Kindstrand!
Hej Gro! Vad spännande att Folkteatern Gävleborg knyter till sig 17 nya scenkonstnärer. Hur kommer det sig att ni gör den här satsningen?
– Alla teaterns medarbetare har under lång tid samtalat kring hur vi kan skapa de bästa förutsättningarna för konstnärliga arbetsprocesser, och vi återkommer hela tiden till ord som långsiktighet och kontinuitet. Samtalen kretsar kring det värdefulla i att få bära med sig erfarenheter, att få bygga vidare, lära sig och ta gemensamma steg till tillsammans med publiken. Tvärtemot de villkor vi alla är vana vid idag med korta produktionsperioder som tar vid varandra där frilansare kastar sig mellan platser och processer. Vi vill att institutionen istället ska möjliggöra en konstnärlig kontinuitet, vara en plats där vi alla är i ett utforskande och lärande och utvecklas med publiken.
De 17 konstnärerna är allt från dekormålare, till scenografer, regissörer och dramatiker. Hur kommer det konstnärliga arbetet att gå till rent praktiskt?
– Just nu är vi i full gång med att planera verksamheten tillsammans med alla våra medarbetare. Det handlar delvis om rena uppsättningsarbeten men även om utvecklingsprojekt och möten med publiken på andra, kanske mer oväntade sätt än vad man är van vid att möta de regissörer, dramatiker, scenografer och andra som arbetar på ens regionala teater.
Vad hoppas och tror ni att arbetet kommer att leda till?
– För oss på teatern tror jag att arbetssättet kommer leda till nya konstnärliga utmaningar som absolut kommer påverka vad vi gör på våra scener och hur vi gör det. Jag tror också att det kommer påverka de konstnärskap som vi nu knutit till teatern, och jag hoppas och ska sträva efter att arbetssättet ska skapa nya rum och möten med vår publik och att de ska få möta stor och väsentlig konstnärlig teater.
Folkteatern Gävleborgs nya medarbetare är:
Alma Lindé, dramatiker
Anders Paulin, regissör
Anders van der Kaaij, dekormålare
Anna Ardelius, scenograf och kostymdesigner
Annika Bromberg, scenograf och kostymdesigner
Bernt Karsten Sannerud, kompositör och ljuddesigner
Carl Olof Berg, koreograf och regissör
Elisa Makarevitch, skådespelare
Emily Lavebäck, ljussättare
Jessica Hedin, maskdesigner
Johannes Schmid, regissör
Johan Stavring, skådespelare
Kristian Hallberg, dramatiker
Linda Mallik, regissör och dramatiker
Lotta Stenshäll, regissör, dramatiker och skådespelare
Robert Hannouch, skådespelare
Åsa Norling, scenograf och kostymdesigner
Klicka för att läsa kortare presentationer om de nya scenkonstnärerna här.
Läs mer här.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!