För Ung Scen Öst har en mer regelbunden närvaro i Skäggetorp i Linköping väckt idéer om hur teatern kan nå nya eftersatta målgrupper och utveckla sitt uppsökande arbete, men också stötta det övriga främjande arbetet. Som i många liknande områden finns det ett stort behov i Skäggetorp, av att erbjuda aktiviteter för en meningsfull fritid och att skapa sammanhang där unga blir sedda och bekräftade av vuxna. I projektet TA PLATS!, som nu pågår i samarbete med kulturhuset Agora, låter Ung Scen Öst scenkonsten vara en metod för detta.

Ung Scen Öst etablerade en stabil kontakt med kulturhuset Agora redan 2019, då det var nyinvigt. Under spelåret 2019–2020 använde teatern kulturhuset som sitt andra hem på grund av renovering av teaterhuset och fick därmed möjlighet att komma nära publiken i Skäggetorp

Skäggetorp är en av de stadsdelar som betecknas som utsatt, varför myndigheter och civilsamhälle genomför stora trygghetsskapande och främjande insatser i området.

– Essensen i TA PLATS! är att motverka den inlåsningseffekt som liknande projekt och satsningar ofta leder till, berättar Jenny Sandström, projektledare på Ung Scen Öst. Rörelsen är därför det allra viktigaste för oss. Vi vill sätta de unga i rörelse och med hjälp av teater låta dem utvecklas, prova nya saker och utmana sig själva. Vi vill ge dem verktyg att uppleva nya platser både i fantasin och i sitt skapande men även fysiskt.

Tanken är att de vidgade vyerna ska göra det lättare för unga att söka sig även till andra delar av Linköping och finna en ny mötesplats hos Ung Scen Öst, där de kan stärkas genom att träffa nya kompisar i nya sammanhang. Målgruppen är i första hand 9–13 år, en ålder som är satt utifrån erfarenheten att det är allt fler barn i den åldern som riskerar att dras in i destruktiva miljöer och sammanhang.

Ensemblen på Agora. Foto Alice Sjöberg Brise.

Att känna sig hemma på teatern

TA PLATS! är en del av det generella arbetet med att få barn och unga att känna att Ung Scen Öst är allas teater och att känna sig hemma där. En övergripande ambition är att öppna upp teaterhuset och att kunna skapa förutsättningar för en ungdomsscen. Projektet blir en del av den visionen, genom att underlätta rörelsen till teaterhuset och visa på exempel på hur huset kan användas.

I förlängningen hoppas teater- och projektledning att fler unga röster och berättelser ska kunna ta plats på scenen. Övertygelsen är att ökad tillgång till teatern och att kunna se sig själv speglad där stärker barn och ungas självförtroende. Det kan i bästa fall vara en del av en ny och positiv identitet – till skillnad från den tyngande identitet som andra lägger på unga i ett utsatt område.

Att nå eftersatta publikgrupper är ett pågående arbete för Ung Scen Öst, precis som för de flesta teatrar. Eftersom de östgötska skolorna står för merparten av publikunderlaget är det lätt att kartlägga vilka kommuner, orter, stadsdelar och specifika skolor som inte tar del av utbudet. Däremot är det inte lika lätt att vända trenden och få dessa att hitta till teatern.

Skäggetorp är ett av de områden där turnéformatet har varit populärt, men där det inte alltid har varit lika vanligt med rörelsen från det egna området till innerstan och teaterhuset. I kontakten med skolorna har det också blivit tydligt att barn och unga inte heller har kommit till teatern på sin fritid, med sina familjer eller andra närstående. I och med den täta kontakten med både skola och familj i Ung Scen Östs projekt i Skäggetorp är dock en vändning på gång. Skolorna prioriterar i högre grad att ta sig till teaterhuset och under hösten kommer barn och unga tillsammans med sina föräldrar att erbjudas möjligheten att åka arrangerade bussresor till Ung Scen Öst, för att ta del av föreställningar och andra aktiviteter. Syftet med att inkludera hela familjer är att uppmuntra föräldrar att bli mer delaktiga i barnens fritid. Förhoppningen är att de kunna stötta sina barn i att våga testa nya saker utanför det egna området, vilket kan leda till att barnen själva får den drivkraften i ett senare skede.

Mellis och kontinuitet

Agora sommarläger 2024. Foto Jenny Sandström.

Projektet började ta form redan för ett par år sedan, när Ung Scen Öst spelade sina föreställningar på Agora, för att bibehålla kontakten med barn och unga under skol- och fritid. För att förstärka kontakten genomfördes också olika former av workshops, som ett slags pilotprojekt. Den prövotiden har byggt en erfarenhet av vad som funkar i smått och stort. Jenny Sandström berättar att slutsatsen är att kontinuitet är det viktigaste.  Något som etablerades under våren 2024, då Ung Scen Östs ensemble höll i återkommande workshops på teatertema. Som en naturlig fortsättning arrangerades teaterläger i början och slutet av sommarlovet, där extern finansiering möjliggjorde att Ung Scen Öst kunde anlita flera scenkonstnärer för att erbjuda ett brett utbud där barn och unga bland annat fick prova att skapa egen scenografi, prova på teaterimprovisation och fysisk gestaltning. Erfarenheten visar också att det underlättar för äldre syskon att delta om de yngsta barnen kan ta plats i ateljén och ägna sig åt enklare teaterpyssel när andra workshops pågår.

Framför allt har det varit viktigt att våga prova många olika typer av aktiviteter för att väldigt konkret ta reda på vad som är den bästa ingången till att syssla med teater. Att pyssla teatermasker eller egen rekvisita till en enkel skuggteater innebär inte bara att barnen får se hur de med enkla medel kan göra teater själva hemma, utan också att de spontana samtalen som uppstår under arbetet ger ledarna/skådespelarna en bild av barnens kunskapsnivå. De flesta barn och unga som deltar i aktiviteterna lär sig för första gången vad teater kan vara.

– Vi lärde oss tidigt att korta pass, täta pauser och mellis kommer vi längre med, berättar Jenny Sandström om de jordnära erfarenheter som hon tar med sig i det fortsatta arbetet.  

– Om vi vill att barnen ska orka fokusera på en ny typ av övning, vet vi att en mellismacka behövs då inte alla har tillgång till fritids eller får regelbundna måltider hemma under lov. Det är där vårt samarbete med Stadsmissionen nu i höst kommer in som en rejäl energiboost i projektet. 

I höst kommer TA PLATS! att fokusera ännu mer på att få de unga i rörelse till teatern. Genom ett samarbete med Stadsmissionen i Östergötland planeras för arrangerade bussresor från Agora till Ung Scen Öst; en gång per vecka under 10 veckor. Förväntningarna är höga, men också väldigt ödmjuka:

– Den tydligaste lärdomen för oss har varit att vara extremt lyhörda för den grupp vi möter vid varje tillfälle. Vad vi än planerar så blir det alltid något annat. Det gäller att ha rimliga krav och inte tro att planeringen ska kunna hållas till varje pris. Vi har alltid kul ändå, även om det inte blir som vi har tänkt oss, konstaterar Jenny Sandström.

Text: Veronika Baumgardt, innehållsproducent med PR-ansvar, Ung Scen öst

Bilden överst: Från Agoras sommarläger 2024. Foto Veronika Baumgardt.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.